Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Χρεοκοπία με ενέχυρα και "χρώμα" δικτατορίας!

Τους όρους της ελληνικής χρεοκοπίας συζητούν αυτή την στιγμή οι ηγέτες της ευρωζώνης με την ελληνική κυβέρνηση να παραδέχεται πλέον δημοσίως ότι έρχεται ελεγχόμενη πτώχευση. Πριν λίγες ώρες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε μια δραματική συνέντευξή του, παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι η χώρα μπορεί να χρεοκοπήσει «επιλεκτικά» προκαλώντας θύελλα καθώς είναι η πρώτη φορά που μέλος της κυβέρνησης θέτει δημοσίως το ζήτημα.

"Η λέξη «επιλεκτική χρεοκοπία» τρομάζει χωρίς λόγο. Δεν είναι πραγματική χρεοκοπία, δεν είναι πραγματικό οικονομικό γεγονός. Είναι αξιολόγηση των τριών οίκων αξιολόγησης στα ομόλογα. Εάν είμαστε ψύχραιμοι, συνετοί και έχουμε σχέδιο να εφαρμόσουμε, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πάντα προς όφελός μας» είπε ο υπουργός Οικονομικών, αφήνοντας άφωνους του συνομιλητές του.

Είπε και κάτι άλλο στη συνέντευξή του πολύ βασικό που και αυτό πέρασε σε δεύτερη μοίρα λόγω της βόμβας της χρεοκοπίας: Μίλησε για «διοικητικές πράξεις» σε ότι αφορά την συλλογή εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, περιστολή δαπανών, απολύσεις κλπ. Καμία αντίρρηση. Η χώρα όμως έχει δυσάρεστη εμπειρία από τις «διοικητικές πράξεις» του 1967-1974. Για όσους το αγνοούν οι διοικητικές πράξεις ήταν ο συνήθης τρόπος άσκησης εξουσίας της δικτατορίας. Η άλλη περίπτωση είναι ο πόλεμος, όπου οι διοικητικές πράξεις είναι απαραίτητες.

Ποιος θα λογοδοτήσει για τις διοικητικές πράξεις εν καιρώ ειρήνης και δημοκρατίας; Ποιος θα τις κρίνει; Θα περάσει νόμο ο υπουργός που θα καθαρίζει όλα τα εγκλήματα που πρόκειται να συμβούν; Βαριά πράγματα, βαριές καταστάσεις.

Και με ποια δικαιολογία όταν θα έχει επέλθει η πτώχευση; Άλλωστε το Μνημόνιο δεν το επέβαλαν με την απειλή της χρεοκοπίας; Το Μεσοπρόθεσμο με τον ίδιο τρόπο δεν το επέβαλαν; Πρώτα πούλησαν την χώρα για να μην πτωχεύσει και μετά την πτώχευσαν; Αυτό θεωρείται επιτυχημένη πολιτική;

Ακόμα και το κορυφαίο ιστορικό γεγονός της αποδοχής, με σχετική δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι πλέον η Ελλάδα αποδέχεται τις εμπράγματες εγγυήσεις (π.χ. θα βάλουν την ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, το δίκτυο φυσικού αερίου της κρατικές μετοχές σε τράπεζες ως ενέχυρο για να πάρουν το νέο δάνειο) ενώ αυτό είναι ίσως ακόμα πιο σοβαρό και από αυτή την «επιλεκτική χρεοκοπία», πέρασε σε δεύτερο πλάνο.

Δηλώσεις σε αυτό το μήκος κύματος έγιναν το πρωί από τον υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας, ενώ αίσθηση προκαλεί η ανάρτηση του αμερικανικού δικτύου CNBC κατά την οποία “οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών αναγνώρισαν για πρώτη φορά πως κάποιου είδους χρεοκοπία απαιτείται για την Ελλάδα, προκειμένου να περικοπεί το χρέος της Αθήνας και να μην υπάρξει μετάδοση στην Ιταλία και την Ισπανία”!

Δηλαδή το CNBC μιλάει και για «κούρεμα» του χρέους που εδώ που τα λέμε είναι και η μόνη ρεαλιστική λύση για να μπορέσει κάποτε να ανακάμψει η χώρα.

Από εκεί και πέρα οι εξελίξεις αποτελούν κόλαφο και τεράστιο πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση της χώρας.

Η πολιτική που ακολούθησε από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι σήμερα στο ζήτημα του χρέους και η διαχείριση του προβλήματος κυμαίνεται μεταξύ της εθνικής προδοσίας και της συμπεριφοράς μεσίτη. Το ότι κλήθηκε την τελευταία στιγμή ο Ε.Βενιζέλος για να σηκώσει το βάρος της χρεοκοπίας της χώρας, μόνο συμπάθεια μπορεί να προκαλέσει για τον πολιτικό ο οποίος φαίνεται ότι υπερεκτίμησε αυτό που μπορούσε να προσφέρει.

Σε ότι αφορά το πρακτικό μέρος. Δηλαδή το τι θα συμβεί μετά την, κατά Βενιζέλο, «επιλεκτική χρεοκοπία». Κατ’αρχήν αυτό που μόνο ένας Βενιζέλος θα μπορούσε να το πει «απαλά», δηλαδή το ότι η χώρα πτωχεύει, είναι «καραμπινάτη» πτώχευση και όχι απλά μια «αξιολόγηση τριών οίκων». Οι «τρεις οίκοι» απλά θα τυπώσουν το «κηδειόχαρτο». Τα άλλα θα τα αναλάβουν οι αγορές.

Ήτοι: Κανείς δεν πρόκειται να μας δανείσει από τις αγορές μέχρι … κανείς δεν ξέρει πότε. Η Ελλάδα θα μπει στη «γυάλα» της ΕΚΤ, η οποία ελπίζεται ότι θα συνεχίσει να εγγυάται τα χρεοκοπημένα ομόλογα ενός κράτους μέλους της ευρωζώνης μέχρι …. μέχρι να ξεφορτώσουν οι τράπεζές τους και τα υπόλοιπα ελληνικά ομόλογα, οπότε … έχετε γεια βρυσούλες…

Το defencenet.gr εδώ και 18 μήνες ήταν ίσως το μόνο Μέσο που όχι απλώς είχε προβλέψει τις εξελίξεις, αλλά και διατύπωνε ευθέως την άποψή του ότι η υπόθεση «ελληνική πτώχευση» ήταν στημένη 100% και δεν υπήρχε περιθώριο να εξέλθουμε από εκεί που μας είχε ρίξει μία πολιτική που δεν αντέχει σε κριτική πρωτοετούς φοιτητή του οικονομικού Πανεπιστημίου.

Τα όσα είπε ο υπουργός σήμερα απλά επιβεβαιώνουν «τα τρία κακά της μοίρας μας»:
- Χρεοκοπία, έστω επιλεκτική
- Ενεχυριασμός των περιουσιακών στοιχείων της χώρας για να πάρουμε και άλλα δάνεια προκειμένου να εξοφληθούν οι άπληστες ξένες τράπεζες
- Έκδοση διοικητικών αποφάσεων όπου με το απλό και πρακτικό «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν» μια κυβέρνηση του 25% μπορεί με μια υπογραφή να πουλήσει τον δημόσιο πλούτο.


Σε ότι αφορά το θέμα των εκλογών για τον Σεπτέμβριο, που ανέδειξε χθες το defencenet.gr ο Ε.Βενιζέλος το επιβεβαίωσε και αυτό, εμμέσως πλην σαφώς: "Η θέση μου στο Eurogroup, ήταν ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε ένα νέο πρόγραμμα, αλλά θέλουμε όλα αυτά να κινηθούν τώρα, τις επόμενες εβδομάδες, πριν από τη 15η Σεπτεμβρίου και την 6η δόση".

Γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θέλουμε να είμαστε κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο ξέχασε να πει…

Defencenet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: