Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Εκδικάζεται αγωγή Γερμανών στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της βοήθειας προς την Ελλάδα

Το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας εξετάζει σήμερα την αγωγή Γερμανών συνταγματολόγων ενάντια στη συμμετοχή της χώρας τους στη χρηματοπιστωτική διάσωση της Ελλάδας.

Η αγωγή που εξετάζει σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο στρέφεται κατά τόσο της αρχικής ελληνικής διάσωσης του Μαίου 2010 όσο και κατά της μετέπειτα δημιουργίας του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης.

Τα σχέδια αυτά προβλέπουν πως η Γερμανία θα εγγυηθεί δάνεια ως 22,4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα και 147,6 δισ. προς άλλες χώρες.

Στους ενάγοντες περιλαμβάνεται ο Peter Gauweiler, μέλος του συντηρητικού μπλοκ της Άνγκελα Μέρκελ ο οποίος έχει εναντιωθεί σε προηγούμενα μέτρα Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καθώς και μία ομάδα καθηγητών. Ο ίδιος διαφωνεί με την ιδέα ότι αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει θα βλάψει την Ευρωζώνη και υποστηρίζει ότι είναι προτιμότερο να προχωρήσει με την χρεοκοπία και στη συνέχεια να συνεχίσει με τις μεταρρυθμίσεις.

Το βασικό τους επιχείρημα είναι πως τα μέτρα παραβιάζουν τη ρήτρα για τη μη διάσωση χώρας-μέλους της ΕΕ και το γερμανικό συνταγματικό πλαίσιο που προστατεύει την ιδιοκτησία και τη δημοκρατία.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ισχυρά νομικά ερείσματα και ότι η απόφαση, σχετικά με τη στήριξη της Ελλάδας, συνάδει τόσο με το γερμανικό σύνταγμα όσο και με τις ευρωπαϊκές συνθήκες που έχουν υπογραφεί.

Επίσης τόνισε ότι η Ελλάδα, βάσει των συμφωνιών, έχει δεσμευθεί να προχωρήσει με τις αυστηρές μεταρρυθμίσεις. "Εάν ακούσετε τον αντίλογο στην Ελλάδα τότε θα διαπιστώσετε ότι δεν τους χαριστήκαμε" δήλωσε ο Σόιμπλε.

Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται εντός του έτους. Σημειώνεται πως αντίστοιχα παλαιότερη προσφυγή είχε απορριφθεί από το Δικαστήριο στο παρελθόν.



Δεν υπάρχουν σχόλια: