Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Εξετάζονται μειώσεις στα τέλη των Ι.Χ και στη φορολογία των ακινήτων

Στο πλαίσιο των αλλαγών που θα γίνουν στη φορολογία το φθινόπωρο, το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να προχωρήσει στην επανεξέταση της φορολογίας των ακινήτων καθώς και άλλων κατηγοριών φόρων, όπως τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων, προκειμένου να γίνουν δικαιότερα.

Συγκεκριμένα εξετάζεται η μείωση των φόρων μεταβίβασης και γονικών παροχών. Στην Ελλάδα οι φορολογικοί συντελεστές επί των μεταβιβάσεων είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκτιμάται ότι η μείωση τους μπορεί να δώσει μια αναπτυξιακή ανάσα στην οικοδομή σε συνδυασμό με άλλα μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ στα οικοδομικά υλικά ενδεχομένως και στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου έχει ήδη προαναγγείλει την επανεξέταση των συντελεστών του ΦΠΑ στο πλαίσιο της οποίας εξετάζεται να γίνουν και αυτές οι αλλαγές. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως διευκρινίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, οι όποιες αλλαγές δεν θα οδηγούν σε απώλειες φορολογικών εσόδων, οι οποίες θα αντισταθμίζονται με μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών θα επανεξετάσει και τον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας ώστε να γίνει δικαιότερος.

Ειδικότερα εξετάζεται να θεσπιστούν οικογενειακά κριτήρια καθώς και κριτήρια παλαιότητας του αυτοκινήτου για τον υπολογισμό των τελών.Πηγή: Επίκαιρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: