Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Η Μέρκελ δεν θα υποχωρήσει στο αίτημα Σαμαρά σύμφωνα με το Spiegel

Την εκτίμηση ότι η Αγκελα Μέρκελ δεν θα υποχωρήσει στο αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για επιμήκυνση, ακριβώς επειδή δεν διαθέτει περιθώρια συμβιβασμού, εκφράζει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού Spiegel. Σύμφωνα με το περιοδικό η καγκελάριος γνωρίζει πολύ καλά ότι στο ζήτημα της Ελλάδας η υπομονή των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού έχει εξαντληθεί. Μια νέα παραχώρηση έναντι της Αθήνας δεν αποκλείεται να .... προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ την ίδια στιγμή θέτει σε κίνδυνο ενδεχόμενα σχέδια στήριξης χωρών, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν πιθανότερο το εξής σενάριο, γράφει το Spiegel Online: Ο «πυρήνας» της ευρωζώνης, στον οποίο ανήκουν Ιταλία και Ισπανία, θα πρέπει να προστατευθεί πάση θυσία. Για να πάρει η καγκελάριος το πράσινο φως από το κυβερνητικό στρατόπεδο για την οικονομική στήριξη Μαδρίτης και Ρώμης, θα παραμείνει ως αντάλλαγμα άκαμπτη στο ζήτημα της Ελλάδας. Με άλλα λόγια, εν ανάγκη η Ελλάδα θα θυσιαστεί για να σωθούν Ισπανία και Ιταλία.

Με αρνητικό πρόσημο ξεκινά συνεπώς, το ταξίδι του ο Έλληνας πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα, είναι το πολιτικό συμπέρασμα του Spiegel. Όχι μόνο λόγω της αναμενόμενης στάσης της Αγκελα Μέρκελ, αλλά και επειδή το Βερολίνο και άλλες πρωτεύουσες της ευρωζώνης έχουν πάψει πια να πιστεύουν ότι η αξιολόγηση της τρόικας θα είναι θετική. “Μια χρεοκοπία της Ελλάδας έρχεται ολοένα και πιο κοντά” τονίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: