Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Έναρξη κατασκευής του αγωγού TAP

Επιτέλους ξεκίνησαν οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κοινοπραξίας κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου ΤΑΡ. Ο TAP είναι η τελευταία ελπίδα της Ελλάδας να κερδίσει την κούρσα των αγωγών και να γίνει ο ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης. Αν γίνει το έργο η χώρα μας θα έχει όφελος 1,5 δις ευρώ από την επένδυση για την κατασκευή του συν τα γεωστρατηγικά οφέλη. Καιρός να τρέξουν λίγο οι υπουργοί γιατί όλο για επενδύσεις λένε και μόνο χαράτσια βλέπουμε....

Αντιγράφω από την Ναυτεμπορική

Την έναρξη των συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση για το καθεστώς που θα διέπει τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, ανακοίνωσε σήμερα η κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού.

Πρόκειται, όπως επισημαίνεται, για επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που είναι η μεγαλύτερη ξένη άμεση επένδυση στη χώρα. Η υλοποίησή της, ωστόσο, εξαρτάται από την απόφαση που αναμένεται στις αρχές του 2013 από την κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν ως προς τον αγωγό που θα επιλεγεί για να τροφοδοτηθεί από το κοίτασμα.

Ανταγωνιστής του TAP, ο οποίος σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στην Ιταλία, μέσω Αλβανίας, είναι ο αγωγός Ναμπούκο που δεν περνά από την Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του, ο υπεύθυνος της κοινοπραξίας για την Ελλάδα, Ρίκαρντ Σκούφιας, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το επίπεδο της συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Αθήνα αποτελεί σημείο-κλειδί εν όψει της επιλογής της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ.

Σημειώνεται ότι μέτοχοι του TAP είναι οι εταιρίες Axpo (Ελβετία) με 42,5% η Νορβηγική Statoil (42,5%) και η γερμανική E.ON Ruhrgas (15%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: