Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Ο μυστικός κόσμος των offshore

Χάρη στη δουλειά του ICIJ, του κονσόρτσιουμ για την ερευνητική δημοσιογραφία και τον ανώνυμο πληροφοριοδότη που έστειλε έναν σκληρό δίσκο και....
130.000 ονόματα κατόχων υπεράκτιων εταιρειών, ένας μυστικός κόσμος αποκαλύπτεται σιγά-σιγά. Πρόκειται για τον ίδιο κόσμο, εκείνο των μεγάλων τραπεζών, που προκάλεσε την κρίση του 2008. Εκείνων που σε πάρα πολλές περιπτώσεις, λειτουργούν ως σύμβουλοι των «υπεράκτιων κατασκευών» προκειμένου να κρυφτούν τα 21 τρισ. δολαρίων που χάνονται από τις 139 μεσαία και βαρέως χρεωμένες χώρες του πλανήτη, όπως αναφέρει στην επικαιροποιημένη έρευνά του για τους φορολογικούς παραδείσους, το δίκτυο για τη φορολογική δικαιοσύνη.
Ποιοι είναι οι 4 λόγοι για τους οποίους κρύβονται τα κεφάλαια:
  1. Βραχυπρόθεσμη κερδοσκοπία
  2. Πιο μακροπρόθεσμη διαφοροποίηση των κεφαλαίων
  3. Προστασία των κεφαλαίων από πολιτικούς και άλλους κινδύνους
  4. Παράνομη δραστηριότητα
Ίσως το πιο σημαντικό σημείο στην επιχειρηματολογία των συντακτών αυτής της έκθεσης, που παίρνει υπόψιν της και τα επιχειρήματα εκείνων που υπερασπίζονται τα θετικά μιας παρόμοιας δραστηριότητας έναντι π.χ. των φορολογικών αρχών απολυταρχικών καθεστώτων, είναι ότι «η μη συμμόρφωση (σ.σ. στους νόμους) είναι μεταδοτική· έτσι, η επιθετική άρνηση συμμόρφωσης των ελίτ οδηγεί σε μη συμμόρφωση από οποιονδήποτε άλλο εκτός από τους φτωχούς και εκείνους που θα κληθούν στο τέλος να πληρώσουν τον λογαριασμό».
Ο Χάρης Καρανίκας και «Τα Νέα», που συνέβαλαν από ελληνικής πλευράς στην αποκάλυψη του δικτύου των υπεράκτιων εταιρειών, ανέφεραν ότι στις 107 υπεράκτιες επιχειρήσεις από την Ελλάδα, που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, υπάρχουν και εταιρείες με έδρα χωριά και κωμοπόλεις της Βορείου Ελλάδας. Αλλά και αλλού. Δεν θυμάστε τι έγινε στο Κρανίδι; Εταιρίες που αν τις βάλεις τη μία δίπλα στην άλλη καταλαβαίνεις γιατί ιδρύθηκαν και τι σκοπούς ήθελαν να εξυπηρετήσουν.

Τάσσος Τέλογλου
 protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: