Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Αντιμέτωπος με ποινή έως και 20 χρόνια είναι ο Άκης

Με τις κατηγορίες για είσπραξη δεκάδων εκατ. ευρώ από «χρυσές» μίζες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω off shore εταιριών, οδηγήθηκαν χθες στο εδώλιο του Εφετείου Αθηνών ο 'Ακης Τσοχατζόπουλος και άλλα 18 πρόσωπα.
Η πολύκροτη δίκη ξεκίνησε στις 22 Απριλίου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και....
έπειτα από διακοπή 12 ημερών συνεχίστηκε την Τετάρτη με «βροχή» ενστάσεων από τους δικηγόρους του πρώην υπουργού, ενώ σήμερα συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των εισαγγελέων επί των ενστάσεων που υπέβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης.


Οι εισαγγγελείς προτείνουν την απόρριψη της σειράς ενστάσεων που έχει καταθέσει η υπεράσπιση του Άκη Τσοχατζόπουλου κατά του κατηγορητηρίου, ενώ οριστική απόφαση για το αν αυτές θα γίνου δεκτές ή θα απορριφθούν θα λάβει το δικαστήριο.
Από τους 19 κατηγορουμένους στο εδώλιο κάθονται σήμερα μόνο οι επτά, ενώ οι υπόλοιποι εκπροσωπούνται από τους δικηγόρους τους. Και η Βίκυ Σταμάτη δεν προσήλθε σήμερα στο δικαστήριο, καθώς όπως είπε ο Αλέξης Κούγιας η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου βρίσκεται στο νοσοκομείο με πρόβλημα υγείας.

Πάντως, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος της δίκης ο Άκης Τσοχατζόπουλος κάλεσε τα μέλη του ΚΥΣΕΑ να καταθέσουν για να «λάμψει -όπως είπε- η αλήθεια.

Ακόμη είπε πως το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι ότι σταμάτησε η σύμβαση με το Σκαραμαγκά και υπονόησε ότι «κάποιοι έχουν συμφέρον να μην ανοίξει αυτή η υπόθεση».

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η τοποθέτηση της εισαγγελέως της Έδρας, η οποία «απαντώντας» στις αιτιάσεις της υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου περί περιρρέουσας ατμόσφαιρας που απαιτεί καταδίκες, ανέφερε : «Άκουσα τον συνήγορο να κάνει λόγο για περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Ζούμε όλοι μας την οικονομική κρίση. Βεβαίως υπάρχει διάχυτη η άποψη ότι η δικαιοσύνη πρέπει να τιμωρήσει όσους συνέβαλαν στην κρίση. Εμείς είμαστε εδώ για να φυλάμε Θερμοπύλες, δεν αναμένουμε εξιλαστήρια θύματα, ούτε θα επιτρέψουμε παράπλευρες απώλειες. Είμαστε προσηλωμένοι στους νόμους και το Σύνταγμα».

Ανάλογη τοποθέτηση έκανε στο δικαστήριο και ο αναπληρωτής εισαγγελέας της Έδρας, ο οποίος ανέφερε πως το δικαστήριο και η εισαγγελική αρχή «έχουν κλειστά τα αυτιά τους, όσες περιρρέουσες ατμόσφαιρες και αν υπάρχουν».

Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου που παρίστανται στη δίκη ως πολιτικοί αγωγοί ανέφεραν ότι το ξέπλυμα μαύρου χρήματος αποτελεί οικονομικό έγκλημα και ότι το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να παρίσταται σε τέτοιου είδους υποθέσεις ακόμη και αν το αδίκημα αφορά μαστροπεία κ. α.

Χθες το δικαστήριο έκρινε παραδεκτή και νόμιμη την παράσταση του Δημοσίου ως πολιτική αγωγή, στην υπόθεση του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου.

Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το Δημόσιο νομιμοποιείται να παραστεί στη δίκη λόγω βλάβης που υπέστη. Κατά το σκεπτικό της Έδρας, οι κατηγορούμενοι, εφόσον αποδειχθούν αληθή τα περιστατικά νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που τους αποδίδονται, «μείωσαν το κύρος και την αξιοπιστία των υπηρεσιών του Δημοσίου, καθώς εμφανίζονται μη δυνάμενες να διασφαλίσουν την ασφάλεια των συναλλαγών του».

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος είναι αντιμέτωπος με ποινή έως και 20 χρόνια ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κατάθεση του εξαδέλφου του Νικόλαου Ζήγρα, ο οποίος είναι και ο μοναδικός από τους κατηγορούμενους που έχει παραδεχθεί την ενοχή του, ισχυριζόμενος ότι σε αυτή την ιστορία τον ενέπλεξε ο πρώην υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: