Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Νόαμ Τσόμσκι: Πώς οι ΗΠΑ καταστρέφουν το μέλλον μας

Ενας φιλιππικός κατά της ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής της Ουάσινγκτον είναι το τελευταίο άρθρο που δημοσιεύει ο διεθνώς αναγνωρισμένος αμερικανός διανοητής Νόαμ Τσόμσκι στον Guardian....
Ο τίτλος του άρθρου χαρακτηριστικός των προθέσεων του 85χρονου πια Τσόμσκι να αποδομήσει ακόμη και τον εξαιρετικά δημοφιλή Μπαράκ Ομπάμα: «Πώς να καταστρέψεις το μέλλον: Από την κρίση των πυραύλων στην Κούβα ως την φρενίτιδα των ορυκτών καυσίμων, οι ΗΠΑ προτίθενται να κερδίσουν την κούρσα της καταστροφής».

Το μακροσκελές άρθρο του Τσόμσκι που δημοσιεύεται με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος επιχειρεί να κλονίσει τη διεθνή κοινή γνώμη σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

«Τι θα μας φέρει το μέλλον;» είναι η ερώτηση με την οποία αρχίζει το άρθρο του ο Τσόμσκι και συνεχίζει: «Μια λογική στάση ίσως να είναι να προσπαθήσεις να κοιτάξεις τα ανθρώπινα όντα από έξω. Φαντάσου λοιπόν, ότι είσαι κάποιος εξωγήινος παρατηρητής που προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει εδώ πέρα, ή φαντάσου ότι είσαι κάποιος ιστορικός 100 χρόνια από τώρα – υποθέτοντας ότι θα υπάρχουν ιστορικοί σε 100 χρόνια, κάτι το οποίο δεν είναι προφανώς - που προσπαθεί να δει πίσω, σε αυτό που συμβαίνει σήμερα. Θα έβλεπες κάτι εντυπωσιακό. Για πρώτη φορά στην ιστορία των ανθρώπων, έχουμε ξεκάθαρα αναπτύξει τη δυνατότητα να καταστρέψουμε τους εαυτούς μας. Αυτό ήταν μια αλήθεια από το 1945. Αλλά είναι επιτέλους τώρα αναγνωρισμένο ότι υπάρχουν μακροπρόθεσμα διαδικασίες όπως η καταστροφή του περιβάλλοντος που οδηγεί στην ίδια κατεύθυνση, ίσως όχι στην ολική καταστροφή μας, αλλά τουλάχιστον στην καταστροφή της δυνατότητάς μας να επιζήσουμε αξιοπρεπώς».

Ο Νόαμ Τσόμσκι στρέφεται κυρίως εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και στέκεται στον παράγοντα της υπερεκμετάλλευσης των ορυκτών καυσίμων.

«Και τα δύο πολιτικά κόμματα, ο Πρόεδρος Ομπάμα, τα μέσα ενημέρωσης αλλά και ο ξένος τύπος, μοιάζουν να ανυπομονούν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό για αυτό που αποκαλούν "έναν αιώνα με ενεργειακή ανεξαρτησία" των Ηνωμένων Πολιτειών. Ενεργειακή ανεξαρτησία είναι μια έννοια χωρίς ουσία, αλλά ας το αφήσουμε αυτό. Αυτό που εννοούν είναι: Θα έχουμε έναν αιώνα για να μεγιστοποιήσουμε τη χρήση ορυκτών καυσίμων και να συμβάλουμε στην καταστροφή του κόσμου».

Ο αμερικανός διανοητής, γνωστός για τα αριστερά του πιστεύω και τις «αιρετικές» απόψεις του, υπενθυμίζει τη χλεύη που δεχόταν ο Ούγκο Τσάβες, όταν σε μια ομιλία του στον ΟΗΕ και μολονότι η Βενεζουέλα είναι πετρελαιοπαραγωγός χώρα, προειδοποιούσε για τους κινδύνους της υπερβολικής χρήσης ορυκτών καυσίμων και ζητούσε μια συνεννόηση των κρατών που διαθέτουν κοιτάσματα. «Ξέρετε ήταν ινδιάνος, ιθαγενής. Και σε αντίθεση με άλλα αστεία πράγματα που είπε (για τον Τζορτζ Μπους), αυτά τα σοβαρά δεν αναφέρθηκαν ποτέ» σχολιάζει στο άρθρο του ο Τσόμσκι, ο οποίος στέκεται στην αντίθεση των φτωχών αυτού του πλανήτη που προσπαθούν να διασώσουν το περιβάλλον (τους) με τα πλούσια κράτη όπως ο Καναδάς και οι ΗΠΑ «που τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα για να καταστρέψουν το περιβάλλον όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Ο Τσόμσκι καταπιάνεται και με το ζήτημα των όπλων και της ασταμάτητης υπερπαραγωγής τους, με πρώτην και καλύτερη πάλι την αμερικανική βιομηχανία όπλων, που απειλεί να καταστρέψει τον κόσμο, όπως παρά λίγο να συμβεί με την κρίση της Κούβας το 1962.

«Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές. Απλά αυτές οι εναλλακτικές δεν ακολουθούνται και αυτό είναι το επικίνδυνο» σημειώνει στο τέλος του άρθρου του ο Τσόμσκι. «Αν λοιπόν αναρωτιέσαι πώς θα είναι ο κόσμος στο μέλλον, δεν θα είναι μια όμορφη εικόνα. Εκτός και αν οι πολίτες κάνουν κάτι. Πάντα μπορούν να κάνουν κάτι»...

ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: