Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Τα Σκόπια θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ αφού πρώτα λυθεί το ζήτημα της ονομασίας

Τη θέση του ΝΑΤΟ ότι η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στη Συμμαχία αφού πρώτα επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας επανέλαβε ο βοηθός του Γ.Γ. της Συμαχίας, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας Ντίρκ Μπρένγκελμαν, μετά τη συνάντηση που είχε...
 στα Σκόπια με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι.

Ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι παραμένει σε ισχύ η απόφαση από το Βουκουρέστι η οποία επιβεβαιώθηκε και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στο Σικάγο σχετικά με τη φιλοδοξία της ΠΓΔΜ να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ.

Ακόμη, ο κ. Μπρένγκελμαν σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται και για άλλα μείζονα ζητήματα στην ΠΓΔΜ, όπως η λειτουργία κράτους δικαίου, η απρόσκοπτη λειτουργία της Δικαιοσύνης, τα θέματα σχετικά με την ελευθερία του Τύπου και η πλήρης εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας για τη διευθέτηση των διεθνοτικών σχέσεων στη χώρα.

Από τη μεριά του, υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι ανέφερε ότι η χώρα του «πληρώνει υπερβολικά μεγάλο τίμημα εξαιτίας ορισμένου βαθμού έλλειψης ενδιαφέροντος της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, σε συνθήκες στις οποίες η 'Δημοκρατία της Μακεδονίας' παρεμποδίζεται στη νατοϊκή ενταξιακή πορεία της και στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε».

Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ο κ. Πόποσκι ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ακόμη απάντηση από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην πρόσφατη επιστολή του Νίκολα Γκρούεφσκι, προσθέτοντας ότι η χώρα του ευελπιστεί σε «θετική αντίδραση».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γκρούεφσκι απέστειλε την περασμένη εβδομάδα επιστολή προς τον κ.Σαμαρά, στην οποία προτείνει τη σύσταση ομάδων εργασίας με επικεφαλής τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, στις οποίες θα συμμετέχουν ενδεχομένως και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας και οι οποίες, μέσω εντατικών διαβουλεύσεων με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, θα αναζητήσουν λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, στην επιστολή αυτή, ζητά από την Ελλάδα να υποστηρίξει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, και να καταστεί εταίρος σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: