Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Δόθηκαν τα δύο πρώτα «οικόπεδα» για πετρελαϊκές έρευνες σε Πατραϊκό και Ιωάννινα

Στα 11 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου σε βάθος 25ετίας

Επελέγησαν οι κοινοπραξίες που θα αναλάβουν τις σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό κόλπο και τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων....


Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, η επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών ολοκλήρωσε ομόφωνα το έργο της και έκανε την εισήγηση στον υπουργό κ. Γιάννη Μανιάτη. Στην χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων ανάδοχος ορίζεται η κοινοπραξία Energean Oil and Gas/Petra και περιοχή του Πατραϊκού κόλπου η κοινοπραξία ΕΛΠΕ/Edison/Petroceltic.

Ο υπουργός ενημέρωσε για τις εξελίξεις τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Βασική επιδίωξη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ ήταν η βελτίωση του αρχικά προτεινόμενου προγράμματος εργασιών, με στόχο την ολοκληρωμένη έρευνα της περιοχής, την πρόσκτηση νέων αναβαθμισμένων δεδομένων, τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση όλων των δυνατών στόχων ενδιαφέροντος, καθώς και τη βελτίωση όλων των οικονομικών μεγεθών (μίσθωμα ελληνικού Δημοσίου, ανταλλάγματα υπογραφής σύμβασης και παραγωγής, ετήσιο καταβαλλόμενο ποσό για εκπαίδευση προσωπικού), πέραν της φορολογίας, που συντελούν στην αύξηση του Δημόσιου οφέλους.

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΚΑ, η διαπραγμάτευση κατέληξε σε σημαντικά βελτιωμένες προτάσεις εκ μέρους τους.
Οι προτάσεις αξιολογήθηκαν εκ νέου στη βάση των όρων ανταγωνισμού, όπως προέβλεπε η προκήρυξη, αλλά και των ουσιαστικών εμπορικών και νομικών όρων της σύμβασης μίσθωσης.

Επιλέχθηκαν οι πλέον ευνοϊκές προσφορές για κάθε περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις τεχνικές ερευνητικές δυνατότητες, όσο και τα αναμενόμενα για το δημόσιο οικονομικά αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση, οι προσφορές που επελέγησαν στηρίζονται σε ισχυρό επιστημονικό και τεχνολογικό υπόβαθρο και διασφαλίζουν, ανάλογα πάντα με την επιτυχή κατάληξη των ερευνών, σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη χώρα, αντίστοιχα με τα διεθνώς ισχύοντα σε συναφείς ως προς την ερευνητική επικινδυνότητα περιοχές.

Οι συμβάσεις μίσθωσης έχουν δομηθεί σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, αλλά έχει ληφθεί σημαντικά υπόψη και η διεθνής πρακτική έρευνας και παραγωγής, ώστε να εξασφαλισθεί η «καλή πρακτική», σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως τονίζεται, έχει αποδοθεί στο θέμα της περιβαλλοντικής προστασίας, για την οποία οι υποψήφιοι ανάδοχοι έχουν δεσμευτεί για την εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία όρων και των αυστηρότερων προδιαγραφών της βιομηχανίας πετρελαίου, όπως αυτές έχουν διεθνώς καθιερωθεί.

Εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται η πρόσκληση των επιλεγμένων εκμισθωτών, για την τελική σύνταξη των επιμέρους συμβάσεων και την υπογραφή αυτών.

Τα αναμενόμενα έσοδα

Τα αναμενόμενα συνολικά έσοδα του Δημοσίου και από τις δύο περιοχές, σε βάθος χρόνου 25ετίας, υπολογίζονται σε περίπου 11 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, τα αναμενόμενα έσοδα σε περιφερειακό επίπεδο για έργα ανάπτυξης και μείωσης των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων (20% των εσόδων του δημοσίου για δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και 5% των ειδικών πόρων της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης), ανέρχονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ, κονδύλι που αναμφισβήτητα συμβάλει απολύτως θετικά στο μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής.

Αρκεί να αναφερθεί ότι, η δημόσια δαπάνη στα δύο Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (Π.Ε.Π.) Δυτ. Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, είναι περίπου 700 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα αναμενόμενα έσοδα των τοπικών κοινωνιών μόνο από το μπλοκ του Πατραϊκού, είναι περίπου τριπλάσια των δυο άμεσα δικαιούχων Περιφερειακών και Τοπικών Αυτοδιοικήσεων.

Αντίστοιχα στην Ήπειρο, σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εκπόνησε το Ε.Μ.Π για την περιοχή των Ιωαννίνων, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του βιομηχανικού τομέα της περιφέρειας (πλην κατασκευών) σε ετήσια βάση αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% (από 480 εκατ., σε 670 εκατ. ευρώ) και για περίοδο τουλάχιστον 20 ετών.

Στο όφελος αυτό θα πρέπει να προστεθεί η θετική επίδραση στην απασχόληση και στο εισόδημα : για κάθε άμεση θέση εργασίας στον κλάδο των Υ/Α δημιουργούνται 2-3 νέες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία και για κάθε 1 ευρώ εισοδήματος που αποκτάται άμεσα από τον κλάδο Υ/Α, δημιουργείται εισόδημα 1-2 ευρώ σε εργαζόμενους σε άλλους κλάδους.

Γιάννης Μανιάτης: «Νέα σελίδα για την ελληνική αγορά υδρογονανθράκων»

Για μία νέα σελίδα που ανοίγει για την ελληνική αγορά υδρογονανθράκων έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης, αφού ευχαρίστησε την Επιτροπή για το έργο που προσέφερε.
«Είμαστε σίγουροι ότι οι κοινοπραξίες που επελέγησαν, θα προχωρήσουν με συνέπεια στην υλοποίηση του προγράμματος εργασιών και με απόλυτο σεβασμό στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών.

Τα αναμενόμενα οφέλη θα είναι πολλαπλά: στην αύξηση των δημόσιων εσόδων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην ανάπτυξη υποστηρικτικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, στην παραγωγή τεχνογνωσίας και στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων.

Το στοίχημα συνεχίζεται. Επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα και για άλλες περιοχές, όπου ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, και σύντομα θα ανακοινωθούν ποιες από αυτές βγαίνουν σε διεθνή διαγωνισμό, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζουμε τη στρατηγική για τον επίσημο γύρο παραχωρήσεων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, που θα προκηρυχτεί στα μέσα του 2014», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: