Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Spiegel: Θέμα χρόνου το νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους


«Θέμα χρόνου» είναι ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, παρά τις περί του αντιθέτου τοποθετήσεις της Άνγκελα Μέρκελ, υποστηρίζει νέο δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel. Αναφερόμενο στις δηλώσεις του Κωστή Χατζηδάκη περί δεύτερου κουρέματος, σχολιάζει: ....
«Κάτι τέτοιο δεν ηχεί καθόλου ευχάριστα στο Βερολίνο. Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ προτιμά να μην συζητήσει καθόλου για ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους –και ειδικά όχι πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου». Το Spiegel υπενθυμίζει τη χθεσινή δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ότι δεν «βλέπει» νέο κούρεμα, καθώς και ανακοίνωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την περασμένη εβδομάδα, με την οποία απέρριψε σχετικά σενάρια.
«Ωστόσο οι δυο τους δεν έχουν κλείσει αυτή τη συζήτηση. Για πολλούς ειδικούς ένα νέο κούρεμα για την Ελλάδα είναι αναπόφευκτο. Αυτοί βλέπουν ήδη μακρύτερα -όπως στην Πορτογαλία, όπου η κρίση πυροδοτείται και πάλι- και ζητούν ένα πολύ πιο εκτεταμένο σχέδιο: όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες που πλήττονται από την κρίση πρέπει να γίνει μερική απομείωση των χρεών τους. Μόνο έτσι, εκτιμούν οι ειδικοί, θα μπορέσει η Ευρώπη να βγει από τη δυσχερή της κατάσταση».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «η λίστα όσων συνηγορούν σε μία δραστική απομείωση χρέους, είναι τόσο μακριά όσο και ετερόκλητη. Περιλαμβάνει από κατά τεκμήριο αριστερούς, όπως η πολιτικός Σάρα Βάγκενκνεχτ, πραγματιστές όπως ο σύμβουλος επιχειρήσεων Ντάνιελ Σέλτερ του Boston Consulting Group, μέχρι και τον ακραιφνή φιλελεύθερο Λούντερ Γκέρκεν από το Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική στο Φράιμπουργκ (CEP)».

Δεν υπάρχουν σχόλια: