Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Η ευκαιρία μιας ελληνικής άνοιξης


του Α.Καρακούση
ΒΗΜΑ

Η αναθεώρηση επί τα βελτίω των εθνικολογιστικών στοιχείων για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους από τη Στατιστική Υπηρεσία αποτέλεσε την πρώτη ευχάριστη έκπληξη έπειτα από χρόνια. Η ύφεση μετρήθηκε στο -3,8% του ΑΕΠ από το 4,2% της αρχικής πρόβλεψης. Εκτιμάται δε ότι στο τρίτο τρίμηνο, εξαιτίας κυρίως του τουριστικού ρεύματος, η ανάσχεση της ύφεσης θα είναι ακόμη ...σημαντικότερη, ίσως και κάτω του 2,7%.

Αν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω και διατηρηθούν οι τάσεις αυτές, τότε θα μπορούμε να υπολογίζουμε με ασφάλεια ότι η ελληνική οικονομία θα μπορεί να αποκτήσει θετικό πρόσημο το 2014.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει ανάπτυξη 0,7%, αλλά οι εμπειρογνώμονες της Alpha Bank - οι μόνοι που προσέγγισαν με ακρίβεια τη μεταβολή των τάσεων - αναμένουν ισχυρότερη μεγέθυνση  της τάξεως του 1,5%!

Ετσι κι αλλιώς πάντως η εξέλιξη μοιάζει σχεδόν νομοτελειακή. Επειτα από έξι χρόνια συνεχούς βύθισης και υπό την επίδραση τόσο μεγάλων αλλαγών στο σώμα της ελληνικής οικονομίας θα ερχόταν κάποια στιγμή η αντιστροφή των τάσεων.

Κακά τα ψέματα, πέραν των οδυνηρών συνεπειών, το οικονομικό περιβάλλον άλλαξε, νέες συνειδητοποιήσεις επικράτησαν, οι πολίτες έγιναν πιο ενεργοί και πιο δυναμικοί, ελήφθησαν πρωτοβουλίες και βεβαίως γεννήθηκαν ευκαιρίες.

Πέρα λοιπόν  από τα λουκέτα και τις πολλές κλάψες, έχουν διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό οι προϋποθέσεις για ανοδική πορεία. Από εδώ και πέρα η ελληνική οικονομία θα δίνει θετικά αποτελέσματα και όταν αυτό συνειδητοποιηθεί θα πολλαπλασιασθούν οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες από εγχώριες και διεθνείς δυνάμεις.

Το ζήτημα είναι να διατηρηθούν και να ενισχυθούν οι διαφαινόμενες τάσεις αντιστροφής της οικονομικής πορείας.

Οι τράπεζες έχουν μεγάλη ευθύνη γι' αυτό και βεβαίως ακόμη μεγαλύτερη είναι η ευθύνη της τρόικας.

Δογματισμοί και αγκυλώσεις δεν επιτρέπονται. Αντιθέτως, επιβάλλεται ευελιξία, κινητοποίηση και πνεύμα ανοικοδόμησης, όχι σαράφικο.

Οι λίγοι πια τραπεζίτες οφείλουν να ξανανοίξουν την κλειστή από το 2010 διατραπεζική αγορά, να επανασυνδεθούν το ταχύτερο με τις διεθνείς αγορές, να αποκαταστήσουν ομαλές συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, να διευκολύνουν βιώσιμες επιχειρήσεις και να στηρίξουν χωρίς ενδοιασμούς νέες δραστηριότητες.

Θα είναι κρίμα να χαθεί το διαφαινόμενο κλίμα οικονομικής αναγέννησης και αναδημιουργίας εξαιτίας της επικράτησης ενός αρρωστημένου φαύλου  κύκλου αγκυλώσεων και μυωπικών δογματισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: