Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Μεγάλο νυστέρι στην Υγεία ! (αλλά θα έχεις φθηνό φάρμακο μήτσο...)

Νοσοκομειακοί γιατροί: Έρχεται υγειονομική γενοκτονία! Σοκ από τα στοιχεία για τους ανασφάλιστους - See more at: http://www.toxwni.gr/ellada/item/5739-nosokomeiakoi-giatroi-erxetai-igeionomiki-genoktonia-sok-apo-ta-stoixeia-gia-tous-anasfalistous?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter#sthash.P1YkkwDo.dpuf


ΠΕΡΙΚΟΠΤΟΥΝ ΑΛΛΟ 1,5 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ 370 ΕΚΑΤ. ΑΠΟ ΦΑΡΜΑΚΑ

Κόβονται χωρίς δεύτερη σκέψη τα κονδύλια για φάρμακα, νοσηλείες, παροχές προς τους ασθενείς, οι οποίοι φυσικά θα κληθούν να πληρώσουν τη… νύφη από την τσέπη τους

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
Σε τεντωμένο και άκρως… κουρεμένο σχοινί θα κινείται η υγεία των ασθενών για το 2014, καθώς το μεγάλο μαχαίρι στα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων που διαπερνά οριζοντίως και καθέτως τον προϋπολογισμό ματώνει ακόμη περισσότερο το αγαθό της υγείας και το καθιστά δυσπρόσιτο για τους κοινούς θνητούς.
Η κυβέρνηση Σαμαρά, συνεπικουρούμενη από τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, κόβει χωρίς δεύτερη σκέψη τα κονδύλια για φάρμακα, νοσηλείες, παροχές προς τους ασθενείς, οι οποίοι φυσικά θα κληθούν να πληρώσουν τη… νύφη από την τσέπη τους. Ολα αυτά μάλιστα χωρίς να υπολογίζει κανείς ότι έως την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να βρεθούν και να κοπούν άλλα 200 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, και πάλι από τον τομέα της Υγείας.
Το μεγάλο χτύπημα έρχεται στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος για 10 εκατ. ασφαλισμένους θα έχει να… μοιράσει περίπου 1,5 δισ. λιγότερο, καθώς από 7,326 δισ. που ήταν τα έξοδά του για το 2013, θα καθηλωθούν στα 5,91 δισ. ευρώ.
Είναι ενδεικτικό ότι στον ΕΟΠΥΥ κουρεύεται η κρατική επιχορήγηση από 1,1 δισ. σε 774 εκατ. ευρώ για το 2014. Αντίστοιχα, τα νοσοκομεία, τα οποία πλέον δεν έχουν ούτε το βασικό υγειονομικό υλικό για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς ούτε και χρήματα για πετρέλαιο, θα κληθούν να τα βγάλουν πέρα για τις λειτουργικές τους δαπάνες με 1,1 δισ. από 1,639 δισ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο χτύπημα όμως διά χειρός κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά έρχεται στους 10 εκατ. ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τα φάρμακα και τις παροχές.
Οι παροχές ασθένειας όπως βοηθητικό υγειονομικό υλικό, αναπηρικά αμαξίδια κ.λπ. πετσοκόβονται κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ αφού από τα 2,179 δισ. καθηλώνονται στα 1,640 δισ. ευρώ.
Μεγάλη σφαγή έρχεται για τους Ελληνες ασθενείς και στα φάρμακα, τα οποία κουρεύονται κατά περίπου 370 εκατ. ευρώ αφού από 2,371 δισ., όπου αναμένεται να κλείσει η δαπάνη, θα περιοριστεί στα 2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, για να φαίνεται απαλλαγμένος ο ΕΟΠΥΥ από πολλά έξοδα που συνήθως… εκνευρίζουν τους τροϊκανούς, 1 δισ. ευρώ, που προέρχεται από τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και ήταν ενταγμένο στα έξοδα του Οργανισμού, περνά πλέον στα νοσοκομεία.
Πάντως, τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ, που έχουν υπολογιστεί για το 2013 στα 7,441 δισ., θα μειωθούν με βάση τον προϋπολογισμό στα 5,253 δισ. ευρώ.
Τσεκουρωμένες είναι συνολικά και οι λειτουργικές δαπάνες του υπουργείου Υγείας καθώς εμφανίζονται μειωμένες σχεδόν κατά 1 δισ. ευρώ, από 5,484 το 2013 σε 4,447 το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: