Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

Η Κορώνεια δεν θα βγάλει το καλοκαίρι… Με αφανισμό απειλούνται χιλιάδες πουλιά. Τα έργα για τη σωτηρία της «θα» ξεκινήσουν



Χωρίς νερό αναμένεται να μείνει το καλοκαίρι η πολύπαθη λίμνη Κορώνεια. Η στάθμη του νερού βρίσκεται πλέον στα 40 εκατοστά και περισσότερο θυμίζει βούρκο παρά λίμνη. Θα είναι η τρίτη φορά που η Κορώνεια θα στερέψει.

«Η λίμνη έχει συρρικνωθεί. Από τα 45.000 στρέμματα που κάλυπτε απλώνεται πλέον σε μόλις 10.000 στρέμματα. Οι δύο αλλεπάλληλοι άνυδροι χειμώνες σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού αλλά και τη μη υλοποίηση των έργων που έχουν εξαγγελθεί οδήγησαν σε αυτό το σημείο την Κορώνεια» λέει στον ΕΤ ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Σάββας Αναστασιάδης.

Με αφανισμό όμως απειλούνται και τα πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο στη λίμνη. Αλλωστε, εδώ και χρόνια η Κορώνεια δεν έχει ψάρια. «Ελπίζουμε τα πουλιά να φύγουν από τη λίμνη πριν αυτή στεγνώσει. Ολοι θυμόμαστε τα νεκρά πουλιά που βρέθηκαν περιμετρικά της λίμνης πριν από τέσσερα χρόνια. Ας ευχηθούμε να μην αντικρίσουμε τις ίδιες εικόνες» προσθέτει ο κ. Αναστασιάδης.

Μοναδική ίσως ελπίδα σωτηρίας της λίμνης είναι τα χιλιοεξαγγελθέντα έργα.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των δύο λιμνοδεξαμενών ωρίμανσης, όπου θα γίνεται αφαλάτωση του νερού, και θα δημοπρατηθεί η εκβάθυνση της λίμνης σε έκταση 560 στρεμμάτων. Σε ό,τι αφορά την πολύκροτη εκτροπή των χειμάρρων του Σχολαρίου και των Λαγκαδικίων στην ενωτική τάφρο που θα μεταφέρει νερό στη λίμνη, ο εργολάβος αναμένεται να πιάσει δουλειά τον ερχόμενο μήνα. Υπογράμμισε ότι το αναθεωρημένο σχέδιο σωτηρίας, αν και προβλέπει την κατασκευή ενωτικής τάφρου, δεν επιτρέπει τη μεταφορά νερού μεταξύ Κορώνειας και Βόλβης. «Δεν θα χυθεί νερό από τη μία λίμνη στην άλλη. Αυτό είναι ξεκάθαρο στο αναθεωρημένο σχέδιο» είπε και δεν εξήγησε γιατί καθηγητές του ΑΠΘ ανακίνησαν το συγκεκριμένο θέμα.

Τόνισε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, από τη στιγμή που η λίμνη θα αρχίσει να γεμίζει με νερό θα απαιτηθούν περίπου 15 χρόνια μέχρι να αποκτήσει βάθος 6,5 μέτρων.

Την πολύπαθη Κορώνεια επισκέφθηκε πριν από οκτώ μήνες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, η έκκληση του οποίου για «πανεθνική συστράτευση για την προστασία του περιβάλλοντος» φαίνεται πως -στη συγκεκριμένη περίπτωση- έπεσε στο κενό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: