Κυριακή 29 Ιουνίου 2008

Με γκεστ σταρ τον… Aρη οι σοσιαλιστές στο Grand Resort



Η προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να ενισχύσει το προφίλ του και ο στόχος του υπουργού Τουρισμού να προβάλει τις ομορφιές της Ελλάδας

Με έκτακτη επιχορήγηση 500.000 ευρώ από τη Βουλή –κατόπιν παρέμβασης του κ. Δ. Σιούφα– και γκεστ σταρ τον υπουργό Τουρισμού κ. Aρη Σπηλιωτόπουλο πραγματοποιείται στο πολυτελές Grand Resort του Λαγονησίου η Σύνοδος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην οποία ο κ. Γιώργος Παπανδρέου στηρίζει πολλά για την ανάταξη της εικόνας του.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος δεν εκπροσωπεί μόνο την κυβέρνηση στο συνέδριο – όπου θα είναι και ένας εκ των ομιλητών. Επιχειρεί να προσεγγίσει τα στελέχη των μεγαλύτερων σοσιαλιστικών κομμάτων του κόσμου για να προβάλει τον ελληνικό τουρισμό, συνεπικουρούμενος, προφανώς, από τις εντυπωσιακές εικόνες που θα έχουν μπροστά τους οι σύνεδροι στο πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα με τα μπαγκαλόους, τις πριβέ πισίνες, που για τους κοινούς θνητούς κοστίζουν μερικές χιλιάδες ευρώ τη βραδιά.

Οπως είπε και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου προχθές στο Ζάππειο, και τότε που ήταν υπουργός Εξωτερικών όποτε φιλοξενούσε προσωπικότητες από το εξωτερικό φρόντιζε να τους δείχνει τις ομορφιές της Ελλάδας για να γυρίζουν στη χώρα τους με τις καλύτερες εντυπώσεις…

Στην ίδια γραμμή και ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού να τους μοιράσουν την ιλουστρασιόν έκδοση «Απέραντη Ελλάδα» και… να στήσουν ένα περίπτερο του ΕΟΤ με τα ελληνικά τουριστικά «καλούδια». Αυτό μαθαίνουμε ότι θα είναι και το πνεύμα της ομιλίας του.

Αναλόγως έπραξε και ο «συναρμόδιος» (για την ελληνική προβολή) κ. Μιχάλης Λιάπης. Ζήτησε από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες να συνδράμουν «ακόμη και εκτός ωραρίου λειτουργίας» στην ξενάγηση των συνέδρων, διέθεσε το Τεχνολογικό Πάρκο του Λαυρίου για το δείπνο των «700» αύριο το βράδυ και ανέθεσε στο υπουργείο Πολιτισμού να στήσει δικό του περίπτερο που να προβάλλει την επιστροφή των Μαρμάρων.

Πολλά τα λεφτά…
Η οικονομική πτυχή της διοργάνωσης είναι λίγο-πολύ γνωστή, αφού η (αρχική) προθυμία της Νομαρχίας Αθηνών να συνδράμει με 500.000 ευρώ προκάλεσε μέχρι και ερώτηση στη Βουλή. Η ειρωνεία είναι ότι, στο τέλος, ανέλαβε να προσφέρει αυτό το ποσό… η ίδια η Βουλή και το θέμα θεωρήθηκε λήξαν. Κατά τη Χαριλάου Τρικούπη, τα αεροπορικά εισιτήρια και τα έξοδα διαμονής θα βαρύνουν το ταμείο της Διεθνούς, ενώ το ελληνικό «υποκατάστημα» θα φροντίσει για τις εσωτερικές μετακινήσεις και τα γεύματα.

Εν τέλει, ο Κοσοβάρος «πρωθυπουργός» Χασίμ Θάτσι και ο Τουρκοκύπριος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα έλθουν ως προσκεκλημένοι – ασχέτως εάν το κόμμα του Ταλάτ θα αποκτήσει οσονούπω την ιδιότητα του «συνδεδεμένου μέλους» χωρίς δικαίωμα ψήφου. Με την ίδια ιδιότητα θα καταφτάσει και η κινέζικη αντιπροσωπία, αφού η ύπαρξη ενός μόνο κόμματος στην Κίνα, του Κομμουνιστικού, καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε άλλη σχέση με τη Διεθνή.

Υψηλός προσκεκλημένος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Ο λόγος; Μαζί με τον κ. Ακη Τσοχατζόπουλο είχε πρωταγωνιστήσει στην ένταξη του ΠΑΣΟΚ στη Σοσιαλιστική Διεθνή (το 1992), λόγω και των άριστων σχέσεων που είχε με τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες, όταν πρόεδρός της ήταν ο Βίλι Μπραντ.

Στο Λαγονήσι, λοιπόν, όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή των 700 εκλεκτών μελών της διεθνούς σοσιαλιστικής οικογένειας. Εκεί, στο πολυτελές θέρετρο Grand Resort, από αύριο και για τρεις ημέρες θα αναζητούν λύσεις σε τρία δεινά που πλήττουν της γης τους κολασμένους: τη φτώχεια, την καταστροφή του περιβάλλοντος και τη μετανάστευση.

Υψηλοί προσκεκλημένοι

Οι υψηλοί σύνεδροι εκπροσωπούν 140 σοσιαλιστικά κόμματα, εκ των οποίων τα 60 είναι κυβερνητικά. Μεταξύ άλλων, θα προσέλθουν οι ηγέτες της Σερβίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας, του Ιράκ, της Παραγουάης, οι πρόεδροι του γαλλικού, του σουηδικού, του ιταλικού και του ρωσικού «αδελφού» κόμματος, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς (ο οποίος θα συνυπάρξει με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Ε. Μπάρακ), η κόρη της δολοφονημένης ηγέτιδας του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο, οι κύριοι Β. Λυσσαρίδης και Ι. Ομήρου της κυπριακής ΕΔΕΚ, αντιπροσωπία του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ (σ.σ. στο δικό τους συνέδριο τον Οκτώβριο, όπου θα δοθεί επισήμως το προεδρικό χρίσμα στον Μπαράκ Ομπάμα, θα μεταβεί ο κ. Παπανδρέου) και ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών κ. Ρασμούνσεν. Και φυσικά ο προσωπικός φίλος του Γ. Παπανδρέου και γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος Τζέρεμι Ρίφκιν…



ΜΑΝΗ ΜΑΡΙΝΑ

Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: