BBC
ΠΑΡΙΣΙ. Τεράστιες διαφορές στα ποσοστά επιβίωσης των καρκινοπαθών καταγράφονται ανά τον κόσμο σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη. Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γαλλία και η Ιαπωνία σημειώνουν τα υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση του καρκίνου, ενώ στο άλλο άκρο βρίσκεται η Αλγερία, όπου καταγράφονται τα πιο χαμηλά ποσοστά. Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Lancet Oncology. Στη Βρετανία τα ποσοστά επιβίωσης είναι πολύ μικρότερα από αυτά των Δυτικοευρωπαίων γειτόνων της. Ωστόσο, οι επιστήμονες τεκμαίρουν ότι η κατάσταση σήμερα έχει βελτιωθεί, καθώς τα δεδομένα που αξιολογήθηκαν αφορούν τη δεκαετία του 1990.
Βασικό αίτιο των διαφορών στα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών είναι οι διαφορές στις κρατικές δαπάνες για την υγεία. Ειδικότερα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι υψηλότερες υγειονομικές δαπάνες σημαίνουν αυτόματα ότι οι ασθενείς έχουν ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση τόσο σε εξετάσεις όσο και σε θεραπευτικές δομές. Για την ολοκλήρωση της έρευνας εργάστηκαν 100 επιστήμονες σε όλον τον κόσμο, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Μάικλ Κόλμαν της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. Για να καταλήξουν σε σαφή αποτελέσματα οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία δύο εκατομμυρίων καρκινοπαθών από 31 κράτη.
Οπως διαπιστώθηκε από την έρευνα οι ασθενείς στις ΗΠΑ διέθεταν τα υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης πέντε χρόνια μετά την αρχική διάγνωση. Υψηλότερα από όλο τον κόσμο ήταν τα ποσοστά επιβίωσης γυναικών με καρκίνο του μαστού (όπου η επιβίωση άγγιζε το 83,9 % των κρουσμάτων) και ανδρών που έπασχαν από καρκίνο του προστάτη (91,9 % των κρουσμάτων). Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι καταγράφηκαν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα ποσοστά επιβίωσης λευκών Αμερικανών και Αφροαμερικανών.
Στην Ιαπωνία καταγράφηκαν τα υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης πασχόντων από καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού, με 63% και 58,2% αντιστοίχως, ενώ στη Γαλλία καλύτερα ήταν τα αποτελέσματα στις γυναίκες που έπασχαν από τις προαναφερθείσες μορφές καρκίνου.
Στη Βρετανία τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης για πάσχουσες από καρκίνο του μαστού άγγιζαν το 69,7%, ενώ για άνδρες και γυναίκες που έπασχαν από καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού το ποσοστό προσέγγιζε το 40%, ενώ για τον καρκίνο του προστάτη άγγιζε το 51,1%.
Η Αλγερία, η μοναδική χώρα της Αφρικής συμμετείχε στην έρευνα, βρίσκεται στην τελευταία θέση για όλες τις μορφές καρκίνου. Αν κανείς δώσει πιο συγκεκριμένη μορφή στα συμπεράσματα της έρευνας θα δει ότι ένας Αμερικανός έχει τετραπλάσιες πιθανότητες να επιβιώσει του καρκίνου του προστάτη από έναν κάτοικο της Αλγερίας, ενώ ένας Ιάπωνας έχει εξαπλάσιες πιθανότητες να επιβιώσει του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η Πολωνία, η Σλοβενία, η Βραζιλία και η Εσθονία βρίσκονται περίπου στο μέσον της κατάταξης και τα ποσοστά επιβίωσης των καρκινοπαθών είναι υποδιπλάσια από αυτά των κρατών που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις.
Οπως αναφέρθηκε παραπάνω τα ποσοστά επιβίωσης από τον καρκίνο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις δαπάνες υγείας κάθε χώρας κατά την περίοδο της έρευνας. Και σε αυτόν τον τομέα οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πρώτη θέση, καθώς δαπανούσαν στον τομέα υγείας - περίθαλψης το 13% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Αναλόγως ο Καναδάς, η Αυστραλία, και οι ευρωπαϊκές χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις δαπανούσαν το 9 - 10 % του ΑΕΠ. Η Αλγερία δέσμευε για τον τομέα υγείας μόλις το 4% του ΑΕΠ.
Η σημασία που έχουν τα χρήματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής αποδεικνύεται και από την ανάλυση των αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ. Οι λευκοί Αμερικανοί, που είναι πιο εύποροι απολαμβάνουν καλύτερης περίθαλψης, έχουν κατά 14% αυξημένες πιθανότητες να επιβιώσουν της νόσου συγκριτικά με τους Αφροαμερικανούς συμπατριώτες τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου