Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008
Ελπιδοφόρα τα μηνύματα της Κρήτης
Θεαματικά αποτελέσματα και από το κρυπτικό εμβόλιο, καθώς το 80% των ασθενών με προχωρημένους καρκίνους ανταποκρίνεται θετικά
Τα πολύ καλά αποτελέσματα από το κρυπτικό εμβόλιο, που εφαρμόζει στις μελέτες της η ομάδα του καθηγητή Παθολογίας - Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Βασίλη Γεωργούλια, επιτρέπουν την ανάπτυξη μιας νέας μεγάλης μελέτης που προγραμματίζεται σε 100 αντικαρκινικά κέντρα σε όλο τον κόσμο, με 800-1.000 καρκινοπαθείς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Γεωργούλιας επέλεξε το ιδιαίτερα δύσκολο κομμάτι των καρκίνων σε προχωρημένα στάδια, για να δοκιμάσει το κρυπτικό εμβόλιο, που έχει αναπτύξει στη Γαλλία ο καθηγητής κ. Κωστής Κοσματόπουλος.
Ηδη από την πρώτη φάση της μελέτης υπάρχουν θεαματικά αποτελέσματα, καθώς το 80% των ασθενών με διάφορους τύπους προχωρημένου καρκίνου ανταποκρίνονται ανοσολογικά στον εμβολιασμό.
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την περίοδο η μελέτη για τον τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και σχεδιάζονται οι επόμενες φάσεις.
Για τις εξελίξεις στο πρόγραμμα και τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα ο καθηγητής κ. Γεωργούλιας λέει στο «Εθνος της Κυριακής»:
«Η ολοκλήρωση της 1ης φάσης της μελέτης ανέδειξε ότι περίπου το 80% των ασθενών με διάφορους τύπους προχωρημένου καρκίνου ανταποκρίνονται ανοσολογικά στον εμβολιασμό.
Η πιθανότητα να ωφεληθούν οι ασθενείς από τη χορήγηση του εμβολίου εξαρτάται από την ένταση της ανοσολογικής απάντησης και από την κλινική φάση που βρίσκεται καθένας εξ αυτών (με σταθεροποιημένη κατάσταση ή νόσο σε εξέλιξη).
Ιδιαίτερα σε ασθενείς με μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση του εμβολίου συνδυάζεται με σημαντική παράταση της επιβίωσης, όταν επιτυγχάνεται η διέγερση του ανοσολογικού συστήματος.
Εξελισσόμενη νόσος
Τα δεδομένα αυτά παρουσιάστηκαν σε διεθνή συνέδρια, όπως αυτά της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) και της Αμερικανικής Εταιρείας Ερευνας του Καρκίνου (AACR), ενώ δημοσιεύτηκαν αναλυτικά πριν από περίπου έναν χρόνο στο έγκυρο περιοδικό "Journal of Clinical Oncology".
Επιπλέον έχουν τεκμηριωθεί κλινικές ανταποκρίσεις με μείωση των καρκινικών βλαβών σε ασθενείς που παρουσιάζουν προχωρημένο καρκίνο του μαστού, του πνεύμονα, του ήπατος και μελάνωμα».
Μετά τα πολύ ενθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα, το ερευνητικό πρόγραμμα της ανάπτυξης του εμβολίου συνεχίζεται με την πραγματοποίηση μίας μελέτης φάσης ΙΙ, που έχει ενεργοποιηθεί πριν από περίπου ένα έτος ύστερα από έγκριση του ΕΟΦ, σε ασθενείς με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και οι οποίοι έχουν μη εξελισσόμενη νόσο μετά τη θεραπεία 1ης ή 2ης γραμμής. Εκτιμάται ότι η μελέτη αυτή θα ολοκληρωθεί σε περίπου έναν χρόνο.
«Συγχρόνως προωθούνται οι διαδικασίες για να ενεργοποιηθεί μια μελέτη σε ασθενείς με χειρουργήσιμο καρκίνο του μαστού», λέει ο κ. Γεωργούλιας, «στις οποίες ανιχνεύονται στο αίμα επιθηλιακά κύτταρα του μαστού μετά την ολοκλήρωση της συμπληρωματικής χημειοθεραπείας.
Στόχος της ερευνητικής ομάδας μας είναι να προχωρήσει με σταθερά και προσεκτικά βήματα στην αξιολόγηση του εμβολίου κατά της τελομεράσης, προκειμένου να παραγάγει όσο το δυνατόν πιο ασφαλή κλινικά δεδομένα, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος απαξίωσης ενός δραστικού θεραπευτικού χειρισμού».
πηγη: ethnos.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου