Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Ενισχύεται στα 73 δολάρια η τιμή του πετρελαίου



Εκτιμήσεις ότι ο ΟΠΕΚ θα ανακοινώσει μείωση της παραγωγής.

Η τιμή του πετρελαίου ανακάμπτει από τα χαμηλά 13 μηνών, λόγω της ανόδου των χρηματιστηριακών δεικτών αλλά και των εκτιμήσεων περί μείωσης της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ.

Οι τιμές, χθες, υποχώρησαν κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, καθώς τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, μετά την άνοδο των μετοχών στο αμερικανικό χρηματιστήριο η τιμή του άρχισε να ενισχύεται. Επίσης, η τιμή αυξάνεται και λόγω των εκτιμήσεων ότι ο ΟΠΕΚ θα προβεί σε μείωση της παραγωγής την επόμενη εβδομάδα.

«Ο ΟΠΕΚ πρέπει να μειώσει τη παραγωγή, αλλά το ερώτημα είναι κατά πόσο», εκτίμησε ο Τ. Εμόρι αναλυτής στο Τόκιο.

Η τιμή του αργού για τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου αυξήθηκε μέχρι και 3,17 δολάρια στα 73,02 δολάρια το βαρέλι. Χθες μειώθηκε κατά 4,69 δολάρια στα 69,85 δολάρια το βαρέλι, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 23 Αυγούστου το 2007.

Τσάβες: 'Οσο υπάρχει κρίσει, θα πέφτει το πετρέλαιο

Την πρόβλεψη ότι κατά πάσα πιθανότητα οι τιμές του πετρελαίου θα εξακολουθήσουν να πέφτουν όσο οι ΗΠΑ θα υφίστανται την οικονομική αναταραχή έκανε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ο πιο σφοδρός αντίπαλος των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική. Η χώρα του είναι μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του κόσμου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Bloomberg






Δεν υπάρχουν σχόλια: