Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Αναγκαίος ο ανασχηματισμός



Αν κρίνουμε από τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να πραγματοποιηθεί τελικά ο κυβερνητικός ανασχηματισμός. Είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να κινηθεί με βάση την επικοινωνιακή και πολιτική πίεση που δέχεται η κυβέρνησή του αλλά με ένα ευρύτερο σκεπτικό.
Η πολιτική ανάλυση, πάντως, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση χρειάζεται τον ανασχηματισμό, για να επιχειρήσει το αναγκαίο νέο ξεκίνημα. Η Ελλάδα έχει μπροστά της μία φοβερή οικονομική και κοινωνική κρίση, που θα δοκιμάσει τις αντοχές των πολιτών αλλά και του ίδιου του πολιτικού συστήματος. Ο κ. Καραμανλής έχει κάθε συμφέρον να πραγματοποιήσει τον ανασχηματισμό.

Ανασχηματισμός κάθαρσης και συσπείρωσης

Είναι γνωστό ότι ο κ. Καραμανλής ήθελε να αποφύγει τον ανασχηματισμό πριν από την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού, στα τέλη του Δεκεμβρίου. Αυτό το χρονικό όριο έχει σταματήσει να υπάρχει, εξαιτίας της μετατροπής του κρατικού προϋπολογισμού σε ένα κείμενο χωρίς πρακτική σημασία. Η επιδείνωση της διεθνούς οικονομικής κρίσης έχει αλλάξει όλες τις παραδοχές στις οποίες στηρίζεται ο προϋπολογισμός προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Είναι φανερό ότι δεν θα υπάρξει ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 3,2%, όπως είναι φανερό ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου δεν θα κινηθεί πάνω από τα 100 δολ. το βαρέλι, αλλά κάτω από τα 75, λόγω της οικονομικής ύφεσης και του περιορισμού της ζήτησης.
Επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να δεσμεύεται ο κ. Καραμανλής από την τελετουργία του κρατικού προϋπολογισμού. Χρειαζόμαστε ένα νέο προϋπολογισμό και κυρίως μία διαφορετική οικονομική πολιτική, που θα δίνει έμφαση στη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών και στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.
Κατά τα άλλα, η εξέλιξη του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου δεν αφήνει πολλές επιλογές στον κ. Καραμανλή. Ο κ. Ρουσόπουλος πρέπει να τεθεί εκτός κυβέρνησης και να αναδειχθούν στελέχη με ήθος και επαγγελματικές ικανότητες. Διαφορετικά, όλοι θα μιλήσουν για πολιτικό «κουκούλωμα» του σκανδάλου, γεγονός που θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη συνεννόηση της εξουσίας με τους πολίτες. Επειδή η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης περνάει υποχρεωτικά από κάποιου είδους συναίνεση, οι ειδικοί του εύκολου πλουτισμού πρέπει να απομακρυνθούν από την κυβέρνηση και το πολιτικό προσκήνιο.

Γιώργος Κύρτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια: