Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Σερβική νίκη για το Κόσοβο



Ως ηθική δικαίωση της Σερβίας στον ΟΗΕ υποδέχτηκαν στο Βελιγράδι την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών να δώσει το πράσινο φως για την παραπομπή προς γνωμάτευση του θέματος της μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσόβου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Μίρκο Τσβέτκοβιτς εξέφρασε την ικανοποίησή του. «Με την απόφαση αυτή θα εκτονωθεί η ένταση και τα πράγματα στο μέλλον θα αντιμετωπίζονται σε ειρηνική ατμόσφαιρα», ανέφερε στη δήλωσή του και εκτιμά ότι «μετά την απόφαση αυτή κάθε χώρα που είχε πρόθεση να αναγνωρίσει το Κόσοβο θα το ξανασκεφτεί».

Ο αρχιτέκτονας της νίκης, υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γιέρεμιτς, ο οποίος ανέλαβε να δώσει τη διπλωματική μάχη στη Ν. Υόρκη, χαρακτήρισε «μεγάλη ημέρα για το διεθνές δίκαιο» την απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο ίδιος ευχαρίστησε «όλες τις χώρες που στάθηκαν αλληλέγγυες στις προσπάθειες τις Σερβίας για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας του ΟΗΕ».

Εξαιρετικά ενδιαφέροντες ήταν οι συσχετισμοί δυνάμεων κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, η οποία απέβη νικηφόρα για το Βελιγράδι με 77 ψήφους υπέρ, 56 κατά και 74 αποχές.

Αποστασιοποιούμενες από την πλειοψηφική θέση περί αποχής που τήρησαν οι χώρες της ΕΕ, υπέρ του σερβικού αιτήματος ψήφισαν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Κύπρος, η Σλοβακία και η Ρουμανία. Μεταξύ εκείνων που ψήφισαν κατά είναι οι ΗΠΑ και η Αλβανία .

Οι χώρες που απείχαν όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία αιτιολόγησαν τη στάση τους αποδεχόμενες αφενός το κύρος και τις δικαιοδοσίες του διεθνούς δικαστηρίου, αφετέρου υπερασπιζόμενες την αναγνώριση που έχουν προσφέρει στη μονομερή ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί εφεξής είναι προδιαγεγραμμένη. Το διεθνές δικαστήριο της Χάγης λαμβάνοντας την εντολή από τον ΟΗΕ θα ζητήσει από κάποιες χώρες αλλά και οργανισμούς να καταθέσουν γραπτώς τις θέσεις τους για το ζήτημα, ενώ η Σερβία και το Κόσοβο θα έχουν τη δυνατότητα να τις εκθέσουν ενώπιον των δικαστών. Οταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία συγκέντρωσης όλων των στοιχείων, το δικαστήριο θα αποφασίσει με βάση το διεθνές δίκαιο.

Η απόφαση δεν θα είναι δεσμευτική, αλλά θα έχει νομική και ηθική βαρύτητα.

ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
johnpapas@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: