Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

Πολιτική εβδομάδα Στις Κ.Ο. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα μιλήσουν Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου


Θετική η επίδραση της ομιλίας του πρωθυπουργού στην Κ.Ε. της Ν.Δ. Διατηρεί ο Κ. Καραμανλής το προβάδισμα στην «καταλληλότητα», ανοδική δυναμική και για τον Γ. Παπανδρέου

Ισοδυναμία των δύο μεγάλων κομμάτων εμφανίζει το «ΕΤ-Περισκόπιο», η τακτική έρευνα της MRB για τον ΕΤ.Κ. Το οριακό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της Ν.Δ. (29,4% έναντι 29,3%), από τη διαφορά της 1,1 μονάδας πριν από δεκαπέντε ημέρες, οφείλεται σε δύο παράλληλες τάσεις. Οι κινήσεις Καραμανλή αποδίδουν, κυρίως, σε επίπεδο συσπείρωσης της Ν.Δ., ενώ την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την ανοδική του δυναμική σε σημαντικούς ποιοτικούς δείκτες.
Η έρευνα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί ενσωματώνει την επίδραση της ομιλίας Καραμανλή στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά (εν μέρει) και στο υπουργικό συμβούλιο. Το «άρωμα εκλογών» οδηγεί σε αυξημένες συσπειρώσεις κατά 3,5 μονάδες για τη Ν.Δ. και 1,5 μονάδα για το ΠΑΣΟΚ, αλλά το αποτέλεσμα διαμορφώνει ο περιορισμός των άμεσων διαρροών από τη Ν.Δ. προς το ΠΑΣΟΚ από το 6,2% στο 4,8%.
Οι γενικές τάσεις δεν αλλάζουν για τα άλλα κόμματα: πτωτική για τον ΣΥΝ (από το 11,4% στο 10,1%), σταθερότητα για το ΚΚΕ (7,2%) και για τον ΛΑΟΣ (4,9%), με τους Οικολόγους στο 2,2%.
Παρά τη μείωση της διαφοράς υπέρ του ΠΑΣΟΚ, η παράσταση νίκης υπέρ της Ν.Δ. είναι κι αυτή σε καθοδική τροχιά, μειωμένη στο 8,9% από 10,4%.
Οι κινήσεις Καραμανλή έχουν επιδράσει θετικά στο προφίλ του πρωθυπουργού, με αύξηση της δημοτικότητάς του (όπως και για τον Γιώργο Παπανδρέου) και διεύρυνση της διαφοράς στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία (με σταθερότητα για τον Γιώργο Παπανδρέου στο 26,6% και αύξηση δύο μονάδων για τον κ. Καραμανλή στο 34,9%).
Ωστόσο, στο σύνολο του εκλογικού σώματος η εικόνα δεν είναι απολύτως αντίστοιχη.
Η παρέμβαση στην Κ.Ε. αξιολογείται θετικά από τέσσερις στους δέκα συνολικά, οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους της Ν.Δ., έναν στους δέκα σε ΠΑΣΟΚ και Αριστερά, αλλά και σχετικά χαμηλά, από έναν στους τέσσερις, στο σημαντικό και αμφιταλαντευόμενο σώμα της «αδιευκρίνιστης ψήφου».
Ταυτόχρονα, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί προβάδισμα μίας μονάδας στην ευθεία σύγκριση των κομμάτων εξουσίας ως προς την ικανότητα διακυβέρνησης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι προσδοκίες από τους δύο πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής. Το 45,5% πιστεύει ότι ο κ. Καραμανλής «έχει πολλά να δώσει ακόμη ως πρωθυπουργός» και το 42% ότι ο κ. Παπανδρέου είναι έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους ψηφοφόρους των κομμάτων τους είναι καθολικά (πάνω από 85% αντίστοιχα).Η δρομολόγηση της διαδικασίας για επιστροφή του Σταύρου Δαϊλάκη στην Κ.Ο. της Ν.Δ. συμβαδίζει με το κοινό αίσθημα. Με τη διαγραφή του διαφωνεί η πλειονότητα και συμφωνεί ένας στους τέσσερις, με τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. διχασμένους (ναι λέει το 40,5% έναντι 36,8%).
Η πληγή του Βατοπαιδίου αποδεικνύεται βαθιά και ανεπούλωτη. Η απόδοση ευθυνών πρέπει να είναι το κύριο μέλημα του πρωθυπουργού για έναν στους τρεις – περισσότερο από ό,τι οι μεταρρυθμίσεις (29,9%) ή ο ανασχηματισμός (26,3%).
Και οι πρόωρες εκλογές είναι δίλημμα για τους ψηφοφόρους – περίπου οι μισοί θέλουν πρόωρη κάλπη, λίγο λιγότεροι δεν επιθυμούν προκήρυξη εκλογών. Κι αυτοί που τις θέλουν, δεν ξέρουν ακριβώς πότε: ένας στους τρεις λέει αμέσως, ένας στους τρεις μαζί με τις ευρωεκλογές και οι υπόλοιποι μοιράζονται.
Εξίσου διχοτομική είναι η εικόνα και για μια προεκλογική συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ η διάθεση είναι πιο θετική (7 στους 10) παρά σε εκείνους του ΣΥΡΙΖΑ (52,8%).



ΦΟΙΒΟΣ ΚΑΡΖΗΣ

Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: