Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

«Κλείδωσε» ο ανασχηματισμός


«Κλείδωσε» ο ανασχηματισμός. Οι απόρρητες ποιοτικές και ποσοτικές δημοσκοπήσεις που τέθηκαν υπ’ όψιν του κ. Καραμανλή την τελευταία εβδομάδα, που κατά πληροφορίες δείχνουν ότι η ανάκαμψη που πέτυχε η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της στη διεθνή κρίση δεν είναι ανθεκτική, τον έπεισαν ότι, αν θέλει να χτυπήσει πρωτιά στις πρόωρες εκλογές της άνοιξης, δεν έχει παρά να κάνει μια θεαματική κίνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ.Κ, μετά και την τελευταία κρίση στη Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου η ψαλίδα μεταξύ Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ άρχισε να ανοίγει επικίνδυνα: Οι διαρροές ψηφοφόρων από τη Ν.Δ. στο ΠΑΣΟΚ είναι μαζικές, η παράσταση νίκης σχεδόν χάθηκε, η διαφορά αυξάνεται και ο μόνος που κρατάει ακόμη είναι ο ίδιος ο κ. Καραμανλής. Οχι όμως για πολύ αν δεν κάνει αυτό που οι στενοί του συνεργάτες χαρακτηρίζουν «ρεσάλτο». Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ.Κ, ο κ. Καραμανλής αθόρυβα έχει αρχίσει προετοιμασία ανασχηματισμού. Οσο περνά ο καιρός κερδίζει έδαφος η ιδέα για την πραγματοποίηση ενός ανασχηματισμού αλά Ανδρέα Παπανδρέου. Οι βασικές αλλαγές, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που μελετά ο πρωθυπουργός, θα είναι:
»Η τοποθέτηση δύο αντιπροέδρων στην κυβέρνηση, με επικρατέστερα τα ονόματα του σημερινού υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά.
»Η δημιουργία επτά κύκλων κυβερνητικού έργου, οι οποίοι θα είναι:
- Εξωτερικών και Αμυνας.
- Οικονομικών Υποθέσεων.
- Δημόσιας Τάξης, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης.
- Παραγωγής και Εμπορίου.
- Κοινωνικών Υποθέσεων.
- Μορφωτικών Υποθέσεων.
- Περιβάλλοντος.

Οι επτά κύκλοι είναι μια πρόταση που έχει καταθέσει στον εσωτερικό διάλογο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ενώ με την ιδέα ενός «ανατρεπτικού ανασχηματισμού» φαίνεται ότι συμφωνεί και ο γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης. Εφόσον υιοθετηθεί αυτό το μοντέλο, μένει να κριθεί αν θα τοποθετηθεί ως επικεφαλής κάθε κύκλου υπερυπουργός με αναπληρωτές υπουργούς σε κάθε υπουργείο, καθώς και ποια υπουργεία θα «συνενωθούν» στο πλαίσιο κάθε κύκλου. Ο υπουργός Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης ενημέρωσε ήδη τους συνεργάτες του ότι κατά πάσα πιθανότητα μετακινείται στο υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό όμως δεν είναι απολύτως σίγουρο:
Αλλες πληροφορίες λένε ότι ο κ. Παυλόπουλος ως αντιπρόεδρος θα κρατήσει το υπουργείο Εσωτερικών.

Ανοιχτό θέμα είναι το υπουργείο Οικονομίας. Ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης έχει ενισχυθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και στα μάτια της κοινής γνώμης, μετά τους τελευταίους χειρισμούς με τη διεθνή κρίση, ενώ άλλες πληροφορίες φέρουν τον κ. Καραμανλή να έχει κάνει «κρούση» στον Γιώργο Σουφλιά. Με δεδομένο ότι το σχήμα θα είναι καθαρά εκλογικό και βραχύβιο, δεν μπορεί να αποκλείεται τίποτε: Ακόμη και συνεργασίες άσπονδων φίλων στον τομέα της Οικονομίας.

Η Ντόρα Μπακογιάννη είτε θα μείνει στο υπουργείο Εξωτερικών (για το οποίο πάντως υπάρχουν μνηστήρες-έκπληξη) είτε θα αναλάβει ως υπερυπουργός έναν από τους επτά κύκλους. Αγνωστος «Χ» του ανασχηματισμού είναι ο Θόδωρος Ρουσόπουλος. Το αν θα μείνει στη θέση του, αν θα μετακινηθεί ή θα μείνει εκτός, είναι κάτι που θα συζητήσει ο ίδιος με τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή και αφού συνεκτιμηθούν οι επιπτώσεις κάθε λύσης. Οι δύο άνδρες είχαν μακρά συνομιλία για το θέμα στη Μάλτα.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, δείχνει πλέον αποφασισμένος για τη μεγάλη κίνηση. Εχει «μετρήσει» τους πάντες, ξέρει ποιοι επιδιώκουν τι (με το συναγερμό για πρόωρες εκλογές λόγω Δαϊλάκη τεστάρισε άπαντες) και είναι έτοιμος, όπως λένε οι συνομιλητές του, «να ρίξει τη σαβούρα στη θάλασσα». Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Καραμανλής εκπλήσσει εσωτερικά τους πάντες, καθώς αυτοί που γνωρίζουν τις τελικές αποφάσεις του είναι ελάχιστοι. Και πάντως όχι εκείνοι που διαφημίζουν ότι τις ξέρουν. Οπως λ.χ. συνέβη με την πρόταση για Εξεταστική. Οι αθόρυβες αλλαγές στο τρίγωνο Μαξίμου-Ρηγίλλης-Λυκείου (όπου εδρεύει ο Πολιτικός Σχεδιασμός) θα συμπληρωθούν –από την πιθανή μετακίνηση προσώπου-έκπληξη στο Μαξίμου (θα προέρχεται από το κόμμα)– από τις ανατροπές στην επετηρίδα του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ. Καραμανλής είναι αποφασισμένος να ξηλώσει 4-5 υπουργούς και 9-10 υφυπουργούς για να προωθήσει στην πρώτη γραμμή σαραντάρηδες υπουργούς. Η είσοδος του Αντώνη Σαμαρά στην κυβέρνηση, η πιθανή αναβάθμιση του Ευριπίδη Στυλιανίδη και του Δημήτρη Αβραμόπουλου, η μετακόμιση Μεϊμαράκη σε συνδυασμό με την προαγωγή σε θέση αντιπροέδρου των κυρίων Παυλόπουλου και Σουφλιά θα ανακατέψουν την εσωκομματική τράπουλα εντυπωσιακά.

Μετά την Προανακριτική
Συνεργάτες του κ. Καραμανλή διευκρινίζουν ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει –εκτός του απροόπτου να γίνει σήμερα– μετά την κρίσιμη ψηφοφορία για Προανακριτική Επιτροπή και πάντως μετά την επιστροφή του από το Κατάρ. Η κρίσιμη περίοδος θα είναι μεταξύ 29 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου. Η διάταξη της νέας κυβέρνησης θα είναι εκλογική: Ο Κ. Καραμανλής δεν αλλάζει στρατηγική. Επιθυμεί πρόωρες εκλογές την άνοιξη με στρατηγικό στόχο την πρωτιά. Αλλοι του λένε να τις κάνει μέχρι τις 15 Μαρτίου (τελευταία Κυριακή που επιτρέπεται η λίστα) είτε αργότερα.

Οπως άλλωστε λέγεται, «αν θέλει να κόψει από τις λίστες κόσμο ο Καραμανλής, μπορεί να το κάνει και σε εκλογές με σταυρό. Τίποτε δεν τον εμποδίζει…».

Η λίστα, πάντως, σύμφωνα με κορυφαίο υπουργό έχει το πλεονέκτημα ότι «όλοι ορκίζονται γύρω από τον αρχηγό» και αφοσιώνονται στην ουσιαστική εκλογική μάχη. Σύμφωνα με το ίδιο σκεπτικό, η λίστα θα προκαλέσει παρενέργειες στο ΠΑΣΟΚ: Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Γιώργου θα δώσουν μάχη για να κερδίσουν καλές θέσεις και έπειτα, ενδεχομένως, θα ρίξουν τις στροφές. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος Καραμανλή δεν θα είναι η αυτοδυναμία αυτή τη φορά, αλλά η πρωτιά: Αν ο Καραμανλής καταφέρει να προηγηθεί του ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις συνθήκες τότε την επομένη των εκλογών η κρίση θα μετακομίσει και πάλι στην αντιπολίτευση…



ΚΟΤΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: