Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Αποχή ΝΔ και ΛΑΟΣ από τη συζήτηση για Προανακριτική


Ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό. Το ΛΑΟΣ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη Βουλή, όπου άρχισε η συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Στη συζήτηση δεν μετέχει η ΝΔ μετά από απόφαση που ελήφθη την Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αποτελούσε μονόδρομο αφού τα μηνύματα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και ιδιαίτερα από τους αντάρτες ήταν δυσοίωνα, εν όψει της ψηφοφορίας. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που κυβερνών κόμμα απέχει από κοινοβουλευτική συνεδρίαση.
Εν τω μεταξύ, τελετή παράδοσης- παραλαβής έγινε στο υπουργείο Επικρατείας, μετά την παραίτηση Ρουσόπουλου. Καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Αντώναρος. Στο υπουργείο Εσωτερικών οι αρμοδιότητες του υπουργείου Επικρατείας.

Την παραίτησή του η οποία έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό, υπέβαλε το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος. Στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Ρουσόπουλος αφού ευχαριστεί τον Πρωθυπουργό «για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε στα 8 χρόνια της ανέφελης συνεργασίας μας», αναφέρει ότι «την απόφαση αυτή έλαβα με γνώμονα το συμφέρον της μεγάλης δημοκρατικής μας παράταξης, η οποία βάλλεται με άθλιες μεθοδεύσεις».

Ο κ. Ρουσόπουλος αναφέρει ακόμη, ότι «ως απλός βουλευτής, ελεύθερος από τις δεσμεύσεις που επιβάλλει η θέση του εκπροσώπου της κυβέρνησης, θα μπορέσω να υπερασπιστώ τον εαυτό μου από την δόλια και παντελώς αθεμελίωτη επίθεση που έχει εξαπολυθεί κατά του προσώπου μου το τελευταίο διάστημα». Ο Πρωθυπουργός αφού έκανε αποδεκτή την παραίτηση, επεσήμανε σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, ότι «αντιλαμβάνεται τους λόγους που οδήγησαν τον κ. Ρουσόπουλο στην απόφαση αυτή, η οποία φανερώνει αυτοσεβασμό και πολιτικό ήθος». Με απόφαση του Πρωθυπουργού καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Αντώναρος, ενώ οι αρμοδιότητες των Γενικών Γραμματειών Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και ανατίθεται στον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

Νωρίτερα ο κ. Ρουσόπουλος είχε πάρει μέρος για τελευταία φορά σε συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Όταν η συζήτηση μπήκε στο θέμα της Μονής Βατοπεδίου, ήταν η αρχή του τέλους για τον υπουργό Επικρατείας, ο οποίος απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό είπε ότι «επειδή είμαι στόχος της μεθοδευμένης επίθεσης του ΠΑΣΟΚ, επιτρέψτε μου να αποχωρήσω για λόγους πολιτικής ευαισθησίας» και τον κ. Καραμανλή να κάνει δεκτό το αίτημά του. Όμως ο φόβος της ανταρσίας «γαλάζιων» βουλευτών στην κρίσιμη ψηφοφορία για Προανακριτική, οδήγησε την Κυβερνητική Επιτροπή στην απόφαση να απέχει η ΝΔ από την διαδικασία. Την ανακοίνωση έκανε ο Προκόπης Παυλόπουλος, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι ο κ. Ρουσόπουλος αποτελεί παρελθόν. Όπως είπε «εμείς δεν πρόκειται να μετάσχουμε αύριο στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, γιατί δεν έχουμε κανένα σκοπό να ευτελίσουμε την όλη Κοινοβουλευτική αυτή διαδικασία, η οποία είναι κορυφαία».

Οι τόνοι στην Κυβερνητική Επιτροπή ανέβηκαν, με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Σουφλιά να διαφωνούν με την απόφαση αποχώρησης της ΝΔ από την ψηφοφορία για Προανακριτική Επιτροπή. Ο Γιώργος Σουφλιας τελικά συμφώνησε, σε αντίθεση με την υπουργό Εξωτερικών που φέρεται να επέμεινε μέχρι τέλους. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μόλις πληροφορήθηκε την απόφαση αυτή, επιτέθηκε στην κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής λέγοντας ότι «δεν αντέχει την αλήθεια. Ετράπη σε φυγή. Δεν θέλει την αλήθεια. Ετράπη σε φυγή θίγοντας τους θεσμούς του Κοινοβουλίου, παρασύροντας αμέτοχους βουλευτές της ΝΔ, θίγοντας ακόμα και την αξιοπρέπεια ψηφοφόρων της ΝΔ, που συμμερίζονται τις αρχές της δημοκρατίας, των δημοκρατικών διαδικασιών και βεβαίως την ανάγκη ενός κράτους δικαίου».

Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε από την πλευρά της κυβέρνησης ότι «είναι δεδομένο, ότι δεν επρόκειτο να τη στηρίξουμε ποτέ. Θα την καταψηφίζαμε. Αλλά αν μετείχαμε στην αυριανή διαδικασία, τότε σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, το Σύνταγμα και επίσης σύμφωνα με τον Νόμο περί ευθύνης υπουργών, δεν θα ήταν δυνατόν να επανέλθει η Βουλή στο θέμα αυτό, γιατί όπως ξέρετε, εάν καταψηφισθεί για την ίδια υπόθεση, δεν είναι δυνατόν να επανέλθει η Βουλή. Θα μπορούσε δηλαδή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να κατηγορηθεί, ότι έχει την ευθύνη, ότι εκείνη οδηγεί τα πράγματα στο να μην βγουν στο φως». Οι υπουργοί που πρότειναν την άμεση απομάκρυνση Ρουσόπουλου από το πλευρό του Κώστα Καραμανλή επικαλέστηκαν τρεις λόγους. Την ομιλία του την Τετάρτη στη Βουλή που έκανε τον Πρωθυπουργό μέρος της κρίσης, τον φόβο νέων αποκαλύψεων και την δυσφορία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από το ύφος Ρουσόπουλου στη Βουλή, η οποία δεν ήθελε να επαναληφθεί στη συζήτηση για την Προανακριτική.

Εν τω μεταξύ, ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αποκάλυψε, ότι νωρίτερα στην διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή η ΝΔ απέρριπτε την πρόταση των κομμάτων της Αριστεράς για ολιγοήμερη αναβολή της συζήτησης, προκειμένου να εξεταστεί το ογκώδες προανακριτικό υλικό. Το απόγευμα της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη με τους Προκόπη Παυλόπουλο, Αργύρη Καρρά και Ευάγγελο Αντώναρο, στην οποία αποφασίστηκε να μην υπάρξει αντικαταστάτης του υπουργού Επικρατείας και να αναλάβει την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο μέχρι σήμερα αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος. Παρά τις εξελίξεις ο Πρωθυπουργός αναχωρεί το Σάββατο για το Κατάρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: