Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Η Μαύρη Αμερική ξεβάφει και συμφιλιώνεται!

http://papaioannou.wordpress.com/

Πέντε αιώνες μετά την ανακάλυψη της Αμερικής. Τέσσερις αιώνες μετά την έλευση στην χώρα αυτή των πρώτων δούλων το έτος 1619 στο Jamestown (Virginia).

216 χρόνια μετά την ίδρυση του Δημοκρατικού κομματος και 148 χρονιά μετά την Ίδρυση του Ρεπουμπλικανού «Grand Old Party» κόμματος στις ΗΠΑ.

143 χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ βορείων και νοτίων το (1861-1865) και την ίδρυση της Κου κουξ Κλαν (ΚΚΚ) 24 Δεκεμβρίου 1865 που έφτασε στην ακμή της στη δεκαετία του 1920, περίοδο κατά την οποία διέθετε περισσότερα από 4.000.000 μέλη.

140 χρόνια από τότε που η ριζοσπαστική πτέρυγα του ρεπουμπλικανού κόμματος ίδρυσε μικτά σχολεία με το Σύνταγμα του Μισισίπι το 1868. «Ριζική Αναδόμηση» (Radical Reconstruction)

138 χρόνια από τότε που η παλιά και πλούσια βόρεια elite Ρεπουμπλικανού κόμματος επιτρέπει στους νοτίους να «επαναφέρουν την τάξη» μέσα από μια εκστρατεία εκλογικής νοθείας και βάρβαρης βίας της Κου Κλουξ Κλαν. Ήταν μια καταστροφή για τους πρώην σκλάβους και ιστορική ήττα για τους φτωχούς λευκούς. Για παράδειγμα, ένας κεφαλικός φόρος στο Μισισίπι που στόχευε να αποκλείσει τους μαύρους από το δικαίωμα ψήφου.

136 χρόνια από τότε που ο Μαύρος βουλευτής Ερρίκος ΜακΝηλ Τέρνερ, εκλεγείς στο πολιτειακό κοινοβούλιο της Γεωργίας, εκδιώχθηκε από το σώμα το 1872

118 χρόνια από τότε που Το μαζικό κίνημα των Λαϊκιστών στη δεκαετία του 1890 πάλεψε ξανά για να οδηγήσει τον Νότο σε διαφορετική κατεύθυνση και να ενώσει στην βάση της ταξικής συνείδησης .
Οι ηγέτες του Νότου είδαν το κίνημα σαν επιστροφή στην εποχή της Αναδόμησης και το αντιμετώπισαν με τον ίδιο τρόπο. Ένας συνδυασμός καταστολής μαζί με μια λανθασμένη συμφωνία με τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι είχαν υιοθετήσει κάποια από τη ρητορική του κινήματος, διέλυσαν τους Λαϊκιστές. Οι ψήφοι τους έφτασαν το ενάμισυ εκατομμύριο το 1894, αλλά κατέρρευσαν τελείως το 1896.
Μεταξύ του 1882 και του 1903, λιντσαρίστηκαν 2.060 μαύροι που είχαν ενεργοποιηθεί στον αγώνα για την δεύτερη αναδόμηση.

112 χρόνια από τότε που εφαρμόστηκαν οι ρατσιστικοί νόμοι “Τζιμ Κρόου” το 1896 σε διαφορές πολιτείες. Με βάση αυτούς μέχρι το 1965 οι μαύροι δεν είχαν δικαίωμα ψήφου σε σημαντικές εκλογές, δεν προβλέπονταν νοσηλεία σε νοσοκομεία για τους μαύρους, και υπήρχαν ειδικές μονάδες στρατού για να κάνουν την θητεία τους. Στο Μοντγκόμερι πρωτεύουσα της Αλαμπάμα, δεν επιτρέπονταν σε ένα μαύρο ούτε να καθίσει δίπλα σε ένα λευκό σε Μέσα μεταφοράς.

79 χρονια από το Κραχ του 1929 και την γέννηση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στην Ατλάντα της Γεωργίας.

4 χρόνια πριν έχει γεννηθεί ο Μαλκομ Χ το οποίου ο λόγος θα εμπνεύσει του μαύρους πάνθηρες.

54 χρόνια από τότε που ήσυχη νέγρα η Ρόζα Πάρκς δεν κουνήθηκε από την θέση της για να κάτσει ένα λευκός μετά την εντολή του οδηγού το 1955. Ο οδηγός σταμάτησε το λεωφορείο και φώναξε 2 αστυνομικούς οι οποίοι και τη συνέλαβαν. Την επόμενη μέρα έγινε 24ωρω μποϋκοτάζ των νέγρων κατά της εταιρείας των λεωφορείων. Το μποϋκοτάζ πέτυχε. Η επιτυχία αξιοποιήθηκε, αποφασίσθηκε να δημιουργηθεί η Ένωση Βελτιώσεως του Μοντγκόμερι με επικεφαλής αυτόν που ασκούσε τη μεγαλύτερη επιρροή εκεί, τον Κινγκ. O Κινγκ είπε στο λόγο του: “Κουραστήκαμε πια να ανεχόμαστε τις διακρίσεις και τις ταπεινώσεις”.
Το 1955 ακομη, δολοφονείται ένα μαύρο αγόρι στο Μισισίπι, ο Εμετ Τιλ. Του είχαν πολτοποιήσει το πρόσωπο, επειδή υποτίθεται ότι κοίταξε μια λευκή γυναίκα
Tο χειμώνα του 1961 και του 1962 στην πόλη Aλμπανι της Γεωργία, το 1963 οι κοινότητες των μαύρων στη Γεωργία, την Aλαμπάμα, το Mισισιπί, το Aρκανσο κατεβαίνουν κατά χιλιάδες, οικογένειες μαζί με μικρά παιδιά, απέναντι στα όπλα, τα σκυλιά, τις μάνικες και τα δακρυγόνα της αστυνομίας. Xιλιάδες συλλαμβάνονται και μετατρέπουν τις φυλακές σε σημεία μαζικών διαδηλώσεων.
Tον Iούνη του 1964 το Mισισιπί μετατρέπεται σε κέντρο της αντίστασης και 6 αντιρατσιστές, 4 μαύροι και 2 λευκοί, με τη συνεργασία της τοπικής αστυνομίας δολοφονούνται απ’ τους ρατσιστές.
Όλα αυτά τα μικρά και μεγάλα ρυάκια της αντίστασης φτάνουν στην κορύφωσή τους τον Αύγουστο του 1963 όταν το “Κίνημα για τα Πολιτικά Δικαιώματα” οργανώνει μια τεράστια πανεθνική διαδήλωση στην Ουάσιγκτον. O Mάρτιν Λούθερ Kινγκ εκφωνεί τον περίφημο λόγο του “Έχω ένα όνειρο…” καθώς 200.000 μαύροι και λευκοί Αμερικανοί διαδηλώνουν γεμάτοι δύναμη και ενθουσιασμό.

44 χρόνια από τότε που του απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη το 1964. Στις 2-7-64, επί προεδρίας Λίντον Τζόνσον ψηφίστηκε o νόμος για τα αστικά δικαιώματα των νέγρων.

42 χρόνια μετά την ίδρυση των Μαύρων Πανθήρων. Η οργάνωση ιδρύθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1966 στο Ώκλαντ (Oakland) της Καλιφόρνια από τους Χιού Π. Νιούτον (Huey P. Newton) και Μπόμπυ Σήλ Έδρασε για για τα πολιτικά δικαιώματα και την αυτοάμυνα της κοινότητάς τους. Εξ αρχής οι «Μαύροι Πάνθηρες» διαφοροποιήθηκαν από τον κυρίαρχο έως τότε στον χώρο των μαύρων ριζοσπαστών Μαύρο Εθνικισμό όσο και από την χριστιανική στην λογική της και «αυτο-ευνουχιστική» «παθητική αντίσταση» του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και υιοθέτησαν, παρά τον μιλιταρισμό τους, μία σοσιαλιστική στην ουσία και στην ορολογία της ιδεολογική βάση, με έμπρακτο αλληλοβοηθητικό έργο στις κοινότητες των Αφροαμερικανών.

40 χρόνια από την δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στις 4 Απριλίου του 1968 στην Μέμφιδα του Τενεσή. Οι αγώνες, αλλά και η θυσία του Μ.Λ.Κινγκ δεν πήγαν χαμένοι.

16 χρόνια μετά την έκρηξη στο Λος Aντζελες το 1992, όταν χιλιάδες μαύροι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους μετά από ένα επεισόδιο ρατσιστικής βίας της αστυνομίας.

Η Αμερική συμφιλιώνεται. Με εναν τύπο που περπατά χορεύοντας Τζαζ, ΡΑΠ και την ήχους των φυλων της Αφρικής

Το γεγονός στην παγκόσμια και στην Αμερικανική Ιστορία είναι τεράστιο.

Η μονομαχία Μακέιν Ομπάμα δειχνει σε όλους οτι η τύχη ενός κόμματος ή μιας προεκλογικής εκστρατείας εξαρτάται απο την προσωπικότητα που ηγείται αυτής.

Πηγή: Αναζήτηση: GOOGLE

Δεν υπάρχουν σχόλια: