Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

Ποιος θα στρίψει πρώτος;


Ι. Κ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ

Ολοι οι δημοσκόποι παραδέχονται ότι είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο να ερμηνευθεί το σκηνικό που διαμορφώνεται. Λογικό: οι δημοσκοπήσεις είναι επιστημονικές έρευνες, δεν είναι προφητείες...

Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν υπάρχει άνθρωπος που να ασχολείται με την πολιτική στην Ελλάδα και να μην προεξοφλεί:

Πρώτον, ότι οι επόμενες εκλογές θα κριθούν στο πεδίο της οικονομίας.

Δεύτερον, ότι η οικονομική κρίση θα έχει ευρύτερες και μονιμότερες επιπτώσεις και ως εκ τούτου θα μεταβάλει ριζικά τα δεδομένα της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Το συμπέρασμα είναι απλό: τις εκλογές θα κερδίσει όποιος αντιληφθεί πληρέστερα αυτά τα νέα δεδομένα και όποιος δημιουργήσει στον λαό την αίσθηση ότι θα διευθύνει καλύτερα τη χώρα στη νέα κατάσταση.

Αν θέλουμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν δίνει σήμερα την εντύπωση ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις προδιαγραφές.

Η κυβερνητική πολιτική κινείται στα όρια της χρεοκοπίας - υπενθυμίζω ότι προτού ακόμη ξεσπάσει η κρίση, ο υπουργός Οικονομίας είχε δηλώσει ότι δεν εγγυάται την εκτέλεση του προϋπολογισμού! Η ΝΔ ξεκίνησε την κυβερνητική θητεία της με μια αθλιότητα, την απογραφή, και κινδυνεύει να την ολοκληρώσει με μια κατάρρευση. Το πιθανότερο είναι ότι θα κοιμηθεί όπως έστρωσε.

Από την άλλη πλευρά, η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αιωρείται στη σφαίρα της ανυπαρξίας. Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς λένε και γιατί. Ολοι επιχειρούν να έχουν μια άποψη για τα οικονομικά, κυρίως εκείνοι που δεν έχουν καμία σχέση μαζί τους, και καταλήγουν στην ευκολία του «δώσ' τα όλα».

Περιέργως, και η κυβέρνηση και το ΠαΣοΚ πάσχουν από το ίδιο ακριβώς πρόβλημα: από την έλλειψη ενός σοβαρού οικονομικού επιτελείου, από την απουσία μιας συνεκτικής αντίληψης για την οικονομία. Ετσι διαπερνώνται από αντιφατικές και αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις, συνήθως χωρίς καν μια κοινή βάση συζήτησης. Είναι χαρακτηριστική η σύγκρουση Αλογοσκούφη - Σουφλιά στην τελευταία Κυβερνητική Επιτροπή: μιλούμε για δύο εντελώς αντίθετες οικονομικές πολιτικές. Είναι να απορεί κανείς πώς συνυπάρχουν στην ίδια κυβέρνηση.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, όμως, θα αποδειχθεί εξαιρετικά κρίσιμη παράμετρος στο εκλογικό σκηνικό. Διότι οι εκλογές δεν θα κριθούν στην παρλαπίπα που ακούμε τους τελευταίους μήνες. Θα κριθούν από την ικανότητα των κομμάτων να εμπνεύσουν ασφάλεια και σιγουριά στους πολίτες, κυρίως στους πολίτες που κινούνται στον κρίσιμο εκλογικά χώρο μεταξύ ΝΔ και ΠαΣοΚ και οι οποίοι δεν επηρεάζονται εύκολα από τα φούμαρα.

Με άλλα λόγια, η συγκυρία επιβάλλει στα κόμματα να κάνουν αυτό που ίσως να μην έκαναν από μόνα τους. Το θέμα είναι ποιος θα πάρει πρώτος τη στροφή. Διότι αυτός είναι που θα έχει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να βρεθεί μπροστά και στο τέλος.


Το ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εσυ θα μας ρε αληταμπουρα πρετεντερη, ποιο ειναι το... σοβαρό οικονομικό επιτελείο; Μηπως θες να μας προτείνεις τον λογιστή των αφεντικών σου ή να τα βάλουμε κατευθείαν στους λογαριασμούς τους να τελειώνουμε;