* Υστερα από τρεις αναβολές φθάνει τη Δευτέρα στο δικαστήριο η υπόθεση εκβίασης της ΜΕΒΓΑΛ
ΜΑΡΙΑ ΤΣΩΛΗ
Δύο χρόνια και δύο μήνες μετά την επ' αυτοφώρω σύλληψη του σιτέμπορου από το Κιλκίς Κώστα Κωνσταντινίδη και τη θεαματική μεταγωγή με χειροπέδες του ιδίου και των άλλων δύο συγκατηγορουμένων του, Παναγιώτη Αδαμόπουλου και Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, η πολύκροτη υπόθεση της εκβίασης της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ από τη γνωστή «παρέα των γαλάζιων κουμπάρων», φθάνει τη Δευτέρα στο ακροατήριο του δικαστηρίου. Από τις 17 Δεκεμβρίου 2007, ημέρα κατά την οποία είχε αρχικά προσδιοριστεί η δίκη, ως και σήμερα, η υπόθεση έχει αναβληθεί τρεις φορές. Αύριο, οι «γαλάζιοι κουμπάροι» θα πάρουν για μια ακόμη φορά τη θέση τους στο εδώλιο και - αν δεν υπάρξουν άλλα απρόοπτα - η δίκη θα ξεκινήσει κανονικά. Αλλωστε, όλες οι αναβολές ως τώρα δεν δόθηκαν επειδή τις ζήτησαν κάποιοι από τους διαδίκους - ή τουλάχιστον δεν χρειάστηκε να το κάνουν. Τις τυχόν ενστάσεις τους πρόλαβαν άλλοι παράγοντες: Η παρέλευση του δικαστικού ωραρίου την πρώτη φορά, η αποχή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών τη δεύτερη, και την τελευταία το κόλλημα που παρουσιάστηκε για λόγους υγείας στο πρόσωπο του προέδρου του δικαστηρίου.
Αρχικά και η παρούσα εκδίκαση ενείχε κινδύνους αναβολής καθώς, μέχρι χθες, δεν είχαν γίνει γνωστοί οι λόγοι της αίτησης αυτοεξαίρεσης, στην οποία προέβη η πρόεδρος του δικαστηρίου, κυρία Βασιλική Ηλιοπούλου. Τελικά, από το βούλευμα που εκδόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής προέκυψε ότι η κυρία Ηλιοπούλου ζήτησε να απέχει από τη σύνθεση του δικαστηρίου που θα δικάσει την υπόθεση, καθώς ο σύζυγός της, ο εφέτης κ. Γ. Παπανδρέου, είχε εισηγηθεί την απόρριψη αιτήματος του Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου σε αίτηση που είχε καταθέσει στο παρελθόν σχετικά με την άρση του περιοριστικού όρου της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα που του έχει επιβληθεί. Το δικαστικό συμβούλιο έκανε δεκτή την αίτηση της προέδρου και την αντικατέστησε με τον πρόεδρο εφετών κ. Νικήτα Χριστόπουλο. Ο νέος πρόεδρος του δικαστηρίου διέκοψε τη δίκη για μία εβδομάδα, προκειμένου να μελετήσει τη δικογραφία και, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ήδη ενημερωμένος και έτοιμος να δικάσει.
* Δίκη εν μέσω άλλων σκανδάλων
Το πιο πιθανό, κατόπιν όλων αυτών, είναι ότι η δίκη αυτή τη φορά δεν έχει πολλές πιθανότητες να μην πραγματοποιηθεί, παρ' ότι κανένας από τους διαδίκους δεν πρέπει να το επιθυμεί πραγματικά, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι. «Η εκδίκαση της υπόθεσης θα ήταν καλύτερα να γινόταν σε μια ήπια πολιτικά περίοδο, η οποία δεν θα προσδιοριζόταν από μια σειρά σκανδάλων που αγγίζουν την κυβέρνηση, με κυρίαρχο το σκάνδαλο της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου» σημειώνουν. Το κλίμα δεν είναι ευνοϊκό για τους «κουμπάρους» και τις σχέσεις τους με την πολιτική εξουσία.
Αλλά μια τέτοια περίοδος δεν είναι πολύ πιθανό να εξευρεθεί. Υπενθυμίζεται ότι και τον περασμένο Μάρτιο, όταν η υπόθεση αναβλήθηκε για δεύτερη φορά, το κλίμα ήταν επίσης βαρύ, από το σκάνδαλο της εκβίασης του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείο Πολιτισμού κ. Χρήστου Ζαχόπουλου.
Ο χρόνος εκδίκασης της υπόθεσης δεν μοιάζει ιδανικός ούτε για την πολιτικώς ενάγουσα γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποί της θα ήθελαν να εμφανιστούν στη δίκη αφού η εταιρεία θα ήταν «καθαρή», απαλλαγμένη από τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η δίκη όμως στο Διοικητικό Εφετείο - όπου και έχει προσφύγει για την ακύρωση του προστίμου - που της έχει επιβληθεί θα εκδικαστεί τον Νοέμβριο. Κατά συνέπεια, ως τότε δεν μπορεί ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου να υποστηρίξει με ευκολία τη θέση της ότι δεν μετείχε σε κανένα καρτέλ γάλακτος και πως όταν υπέβαλε την αίτηση στο πρόγραμμα επιείκειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν το έκανε, διότι είχε παραβιάσει τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού και επιζητούσε μείωση προστίμου, αλλά απλώς γιατί στόχευε να ξεσκεπάσει τους εκβιαστές.
Το δικαστήριο, πάντως, δεν αναμένεται να περάσει άμεσα στην ουσία της υπόθεσης, καθώς η υπεράσπιση θα υποβάλλει σειρά ενστάσεων. Οι κατηγορούμενοι, μεταξύ άλλων, θα υποβάλλουν αίτημα ακυρότητας της παραπομπής τους στο ακροατήριο, υποστηρίζοντας ότι έγινε διά κλητηρίου θεσπίσματος, δηλαδή με απευθείας κλήση, και όχι με την έκδοση βουλεύματος του πρωτοβάθμιου δικαστικού συμβουλίου, με αποτέλεσμα να στερηθούν τη δυνατότητα άσκησης ενδίκων μέσων. Επιπροσθέτως, αναμένεται να ζητήσουν και την αποβολή της πολιτικής αγωγής, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να έχουν λόγο για τα ίδια αδικήματα (και άρα να νομιμοποιηθούν ως ενάγοντες) και η ΜΕΒΓΑΛ και το Δημόσιο και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
* Η τακτική των κατηγορουμένων
Ο πρώην γενικός διευθυντής της Επιτροπής κ. Π. Αδαμόπουλος, ο κουμπάρος του και σιτέμπορος από το Κιλκίς κ. Κ. Κωσταντινίδης και ο άλλοτε κομματάρχης της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, εκτελωνιστής κ. Π. Αναγνωστόπουλος, γνωστός στους κύκλους της Νέας Δημοκρατίας της Βόρειας Ελλάδας και ως «Πανάγος», θα προσπαθήσουν να κρατήσουν, κατά το δυνατόν, ενιαία στάση. «Αγκάθι» σε αυτή την προσπάθειά τους θα αποτελέσει η αρχική ομολογία του Κ. Κωνσταντινίδη ο οποίος, καταθέτοντας προανακριτικά, περιέγραψε το χρονικό της εκβίασης της γαλακτοβιομηχανίας όπως ακριβώς αναφέρεται στο κατηγορητήριο και βάσει αυτού παραπέμφθηκαν οι κατηγορούμενοι στη δίκη.
Στη συνέχεια, ενώπιον της ανακρίτριας, αναίρεσε την ομολογία του στο τμήμα εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, υποστηρίζοντας ότι εξαναγκάστηκε να πει τα όσα είπε. Μεταξύ των υπερασπιστικών προσπαθειών των κατηγορουμένων θα είναι να εμφανίσουν εαυτούς «θύματα» του καρτέλ του γάλακτος και της απόφασής του να διατηρηθεί πάση θυσία, προκειμένου να ελέγχει το ύψος των τιμών στην αγορά. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, κάποιοι από τους κατηγορουμένους, αν όχι όλοι, να υποστηρίξουν ότι πληρώνουν τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις που υπήρχαν εκείνη την περίοδο στους κόλπους του κομματικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας και ότι στην πραγματικότητα στόχοι δεν ήταν οι ίδιοι αλλά οι... πολιτικοί κουμπάροι τους.
Π. Αναγνωστόπουλος
Ο αποκαλούμενος από τους φίλους «Πανάγος», ο 58χρονος εκτελωνιστής κ. Π. Αναγνωστόπουλος, από τα πλέον γνωστά στελέχη της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, ήταν από τα άτομα που κινήθηκε παρασκηνιακά και συμμετείχε στην κίνηση των μεσαίων κομματικών στελεχών που στήριξαν τον κ. Κ. Καραμανλή για την προεδρία της ΝΔ. Σε ανταπόδοση των υπηρεσιών του, το «καραμανλικό σύστημα», λίγα χρόνια αργότερα, τον στήριξε προκειμένου να εκλεγεί μέλος του ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Με αυτή του την ιδιότητα διορίστηκε στις 30 Ιουνίου 2006 - με απόφαση του τότε υπουργού Απασχόλησης κ. Σάββα Τσιτουρίδη - τακτικό μέλος του ΔΣ του Ταμείου Προνοίας Προσωπικού Εμπορικών και Βιομηχανικών Επαγγελματικών Επιμελητηρίων του Κράτους.
Κ. Κωνσταντινίδης
Ο «γαλάζιος» σιτέμπορος Κ. Κωνσταντινίδης, προερχόμενος από δεξιά οικογένεια του Χέρσου Κιλκίς, είχε διπλή κουμπαριά με τον Π. Αδαμόπουλο, καθώς τον πάντρεψε και βάφτισε το πρώτο από τα τρία παιδιά του. Επίσης κουμπαριά είχε και με τον κ. Σάββα Τσιτουρίδη, τον οποίο είχε γνωρίσει μέσω του αδελφού του. Λέγεται ότι η καλή του σχέση με τον κ. Τσιτουρίδη και τους στενούς συνεργάτες του υπουργού στο υπουργείο Γεωργίας αλλά και στην ΕΛΒΙΖ (θυγατρική της Αγροτικής που παράγει ζωοτροφές) είναι τα στοιχεία που του ανοίγουν τον δρόμο ώστε να γίνει ο αποκλειστικός προμηθευτής της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζωοτροφών σε σιτηρά, την πρώτη ύλη για ζωοτροφές.
Π. Αδαμόπουλος
Ο 40χρονος Π. Αδαμόπουλος, ο αποκαλούμενος και «αδάμας» από τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Ι. Παπαθανασίου, τον Οκτώβριο του 2005, έπειτα από τη συμμετοχή του στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και λόγω των αδιαμφισβήτητων προσόντων του, αναλαμβάνει με την έγκριση του τότε υπουργού Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα, με «φωτογραφική διάταξη» όπως αποδείχθηκε, τη θέση του γενικού διευθυντή της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Δηλώνει αθώος από την πρώτη στιγμή και είναι εδώ και δύο χρόνια «ακινητοποιημένος» εξαιτίας της εμπλοκής του στην υπόθεση, αφού εκτός από τη θέση του στη Επιτροπή Ανταγωνισμού έχασε και τη δυνατότητά του, εξαιτίας του περιοριστικού όρου απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, να ταξιδέψει στο εξωτερικό όπου και διαβιούσε προτού αποδεχθεί τη θέση του γενικού διευθυντή της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Το ΒΗΜΑ, 02/11/2008
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου