Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Βλέπουν ρεκόρ συμμετοχής Τα επίπεδα της αναμέτρησης Κένεντι-Νίξον εκτιμάται ότι θα αγγίξει η συμμετοχή στις σημερινές εκλογές των ΗΠΑ


Η εκλογική αναμέτρηση που έχει ξεκινήσει από τις 2 μετά το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) στις ΗΠΑ, αποτελούν από πολλές πλευρές σταθμό για την αμερικανική ιστορία σπάζοντας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ορισμένα «κατεστημένα».

Μια ενδεχόμενη νίκη του Μπαράκ Ομπάμα, θα φέρει για πρώτη φορά στον Λ. Οίκο έναν Αφροαμερικανό ενώ αν νικήσει ο αντίπαλος του Τζον Μακ Κέιν, οι ΗΠΑ θα είναι ο γηραιότερος πρόεδρος –κατά την πρώτη εκλογή- και ταυτόχρονα θα εκλέγεται για πρώτη φορά γυναίκα στη θέση του αντιπροέδρου. Σε κάθε περίπτωση όμως οι εκλογές αυτές αναμένεται ότι θα σημειώσουν ρεκόρ συμμετοχής των ψηφοφόρων

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι το ποσοστό συμμετοχής θα ξεπεράσει το 64% του 1960, όταν είχαν συγκρουστεί ο Τζον Κένεντι με τον Ρίτσαρντ Νίξον και πιθανολογείται ότι θα φτάσει ή ακόμη και θα ξεπεράσει και το ιστορικό ρεκόρ του 1908, που ήταν 66%.

Interactive εφαρμογή: Οι εκλογές του 2008 στις ΗΠΑ στο e-tipos.com

Πότε κλείνουν οι κάλπες

Στις 02:00 ώρα Ελλάδος αναμένεται να ανακοινωθούν τα πρώτα exit polls, καθώς κλείνουν οι κάλπες στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ (Βιρτζίνια, Ιντιάνα, και Τζόρτζια).

Ακολουθούν το Οχάιο, η Πενσιλβάνια και η Φλόριντα, όπου οι κάλπες κλείνουν στις 03:00 ώρα Ελλάδος.

Στις 04:00 ώρα Ελλάδος τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη Βόρεια Καρολίνα, το Νέο Μεξικό και το Κολοράντο.

Οι τελευταίες κάλπες κλείνουν στις 06:00 σε Καλιφόρνια, Ορεγκον και Βόρεια Ντακότα.

Σε δημοσίευμα της η γαλλική Λιμπερασιόν υποστηρίζει πως είναι μύθος ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εκλέγεται από μια μειοψηφία των Αμερικανών. Σε ανάλυση των αριθμητικών δεδομένων που επιχειρεί αναφέρει ότι το ποσοστό των ενηλίκων που προσέρχονται στις κάλπες έπεσε στο 49% το 1996, όταν επανεξελέγη χωρίς εκπλήξεις ο Μπιλ Κλίντον, αλλά ανήλθε στο 57% στη μάχη Μπους-Κέρι, το 2004. Αλλά και αυτό το ποσοστό είναι παραπλανητικό, αφού υπολογίζεται στο σύνολο του ενήλικου πληθυσμού, που περιλαμβάνει 12 εκατομμύρια λαθρομετανάστες. Αν αφαιρεθούν οι τελευταίοι, που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, προκύπτει ότι το 2004 ψήφισαν τα δύο τρίτα των πολιτών. Αν μάλιστα το ποσοστό υπολογιστεί επί του συνόλου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, φτάνει το 72% το 2004, μεγαλύτερο από τον μέσο όρο των βιομηχανικών χωρών.

Φάκελος ΕΤ: Αμερικανικές εκλογές 2008

Κατά την Λιμπερασιόν η αμερικανική δημοκρατική ζωή γίνεται ακόμη πιο έντονη με τις προκριματικές εκλογές, όπου μετέχουν εκατομμύρια πολίτες. Μόνο στην Αϊόβα, ένας στους έξι κατοίκους άφησε στις 3 Ιανουαρίου τη ζεστασιά του σπιτιού του για να περάσει μία ή δύο ώρες σε μια συνέλευση (caucus). Μια εβδομάδα αργότερα, στο Νιου Χαμσάιρ, ένας στους δύο κατοίκους αψήφησε το κρύο για να ψηφίσει τον υποψήφιο της αρεσκείας του. Συνολικά, 71 εκατομμύρια Αμερικανοί μετακινήθηκαν φέτος για πολιτικούς λόγους.

Εκτός από πρόεδρο, οι αμερικανοί πολίτες ψηφίζουν σήμερα για βουλευτές, για γερουσιαστές, σε ορισμένες περιπτώσεις για κυβερνήτη και υπουργό Δικαιοσύνης, για σερίφη και δικαστή (ναι, εκλέγουν τους δικαστές), καθώς και για τις αμβλώσεις, τον γάμο των ομοφυλοφίλων, τα δάνεια και άλλα θέματα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα προβλέπουν νίκη του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα, που προηγείται με ποσοστά που κυμαίνονται από 2% έως 9% του αντιπάλου του Τζον Μακέιν.

Ψήφισαν οι υποψήφιοι των δύο στρατοπέδων

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα επέστρεψε στο Σικάγο, την πόλη απ'όπου άρχισε η πολιτική του σταδιοδρομία και άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο γυμναστήριο του Σχολείου Σούσμιθ. Ο Ομπάμα έφτασε στο εκλογικό τμήμα συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μισέλ και τις κόρες τους Μέλια και Νατάσα. «Είναι αναποφάσιστος», σχολίασαν οι δημοσιογράφοι των τηλεοπτικών καναλιών, βλέποντας τον Ομπάμα να παίρνει το χρόνο του όταν ψήφιζε και να σταματάει για να εξηγήσει στις κόρες του τη διαδικασία.

Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η σύζυγος του άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στο Tatnall School στο Wilmington της Πολιτείας του Ντελαγουέρ. Ο Τζο Μπάιντεν είναι προγραμματισμένο να μεταβεί στη Βιρτζίνια πριν συναντήσει τον υποψήφιο πρόεδρο του στο Σικάγο, όπου οι Δημοκρατικοί προγραμματίζουν το μεγάλο πάρτυ της νίκης τους.
Πάντως ο Μπαράκ Ομπάμα πριν επιστρέψει στο Σικάγο σχεδιάζει να κάνει μια σύντομη στάση στην Ιντιανάπολις... για να παίξει μπάσκετ μια συνήθεια που διατήρησε και τις προηγούμενες μέρες του προεκλογικού αγώνα.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Τζον Μακέιν ψήφισε στο Φοίνιξ συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Σίντι.

Και η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ, κυβερνήτης της Αλάσκας, Σάρα Πέιλιν ψήφισε στο χωριό της Ουασίλα της Αλάσκας.

Ευρωπαϊκή στήριξη στον Ομπάμα

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και οι υπουργοί Οικονομίας της Γερμανίας και της Ολλανδίας υποστήριξαν ανοιχτά την εκλογή Ομπάμα.

Ο Γερμανός υπουργός Peer Steinbrueck φώναξε δυνατά το όνομα του υποψηφίου των Δημοκρατικών και ο Ολλανδός ομόλογος του Wouter Bos με ένα πλατύ χαμόγελο απάντησε ευθαρσώς ότι προτιμά τον Ομπάμα όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν ποιον θα διάλεγε ως συνομιλητή του EOCFIN.

Ο δε πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Jean-Claude Juncker, ο οποίος προεδρεύει στο Eurogroup είπε ότι αν ήταν ο ίδιος Αμερικανός θα ψήφιζε τον Ομπάμα".



e-tipos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: