Τη Δευτέρα περισσότερα από είκοσι μοντέλα, άνδρες και γυναίκες, διαμαρτυρήθηκαν με αδαμιαία περιβολή έξω από το Δημαρχιακό Μέγαρο του Παρισιού, αψηφώντας την παγωνιά και τα αδιάκριτα βλέμματα των περαστικών. Αφορμή για την κινητοποίηση έδωσε ένας νέος ευρωπαϊκός νόμος, που μόλις ενσωματώθηκε στη γαλλική νομοθεσία και τους στερεί τα φιλοδωρήματα, γνωστά ως «cornets», από τους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών.
Στο τέλος κάθε μαθήματος ζωγραφικής ένα χάρτινο χωνί περνάει από τα έδρανα των φοιτητών και όσα χρήματα συγκεντρώνονται προσφέρονται στο μοντέλο, καθώς η αμοιβή του για κάθε τρίωρο ποζαρίσματος δεν ξεπερνά τα 30 ευρώ.
Βάσει του ίδιου νόμου καταργείται και το επιπλέον «γυμνόσημο» που πληρώνει ο αγοραστής για κάθε πίνακα που απεικονίζει επαγγελματίες μοντέλα.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου διεκδικούν τα «ψαλιδισμένα» φιλοδωρήματα να ενσωματωθούν στο μισθό τους, καθώς -όπως επισημαίνουν- το επάγγελμά τους είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και αποτελεί μορφή Τέχνης. Κάτι σαν χορό δίχως κίνηση και υποκριτική δίχως λόγια.
Ζητούν επίσης να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε διάφορες αθλητικές εγκαταστάσεις της γαλλικής πρωτεύουσας, καθώς πρέπει να ασκούνται καθημερινά για να διατηρούν τη φόρμα τους.
«Δεν με ενδιαφέρει τόσο το cornet. Αυτό που θέλω είναι καλύτερη αμοιβή» δήλωσε στους δημοσιογράφους η Καρόλ Κρας, η οποία εργάζεται ως μοντέλο πλήρους απασχόλησης εδώ και 15 χρόνια. «Είναι ένα επάγγελμα που απαιτεί φυσική αντοχή και εκφραστικότητα. Είμαστε καλλιτέχνες σε ρόλους δίχως διαλόγους».
Η προχθεσινή διαμαρτυρία τους, όπως και όλες οι προηγούμενες, είχε την υποστήριξη του συνδικάτου των δασκάλων και των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ -παρά τη μικρή συμμετοχή- έγινε αισθητή στο χριστουγεννιάτικα στολισμένο Παρίσι που πασχίζει να βρει το κέφι του μέσα στο γενικό κλίμα κατήφειας που επικρατεί διεθνώς.
Αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της Δημαρχίας του Παρισιού Κριστόφ Ζιράρ. Υπογράμμισε ότι παρόλο που δεν μπορεί να καταργηθεί ο νέος νόμος, το υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε τα μοντέλα να εξασφαλίζουν ένα μίνιμουμ μηνιαίων αποδοχών.
Επανάσταση για τη Μαρία του «Playboy»
Για πολλούς η φωτογραφία και ο τίτλος παραπέμπουν στην Παναγία
Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε το εξώφυλλο της μεξικανικής έκδοσης του περιοδικού «Playboy» για το μήνα Δεκέμβριο, που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα. Το εξώφυλλο του ανδρικού περιοδικού απεικονίζει ένα γυμνό μοντέλο, καλυμμένο με ένα λευκό μανδύα στο κεφάλι και το στήθος, έχοντας ως τίτλο τη φράση «Μαρία, σ’ αγαπάμε».
Ο τίτλος, σε συνδυασμό με το γεγονός πως το περιοδικό κυκλοφόρησε λίγες ημέρες πριν από τη γιορτή της Παναγίας της Γουαδελούπης και της Αμώμου Συλλήψεως, δύο από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές γιορτές των Καθολικών, θεωρήθηκε ως βλασφημία, καθώς για πολλούς παραπέμπει στην εικόνα της Παναγίας.
«Συγγνώμη»
Μετά τις έντονες επικρίσεις που δέχτηκαν οι εκδότες του «Playboy» ζήτησαν συγγνώμη από το Σικάγο, όπου εδρεύει η εταιρία, αναγνωρίζοντας πως η φωτογραφία εύλογα προκάλεσε αντιδράσεις. Ταυτόχρονα όμως διαχώρισαν τη θέση τους από τη μεξικανική έκδοση, αφού -όπως εξήγησαν- δεν εγκρίνεται από τους ίδιους, αλλά από κατοχυρωμένο εκπρόσωπό τους στη Βόρεια Αμερική.
Από την πλευρά του, ο εκδότης του μεξικανικού «Playboy» χαρακτήρισε το γεγονός «παρεξήγηση», αφού ο τίτλος αναφέρεται στο μοντέλο Μαρία Φλορένσια Ονόρι και εξήγησε πως πρόθεσή τους ήταν να προσδώσουν ένα αναγεννησιακό στιλ στο εξώφυλλό τους.
Ελεύθερος Τύπος