Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008

Κόβει και μοιράζει


Ο ανασχηματισμός τελικά δεν θα περιλαμβάνει δομικές αλλαγές. Ακόμη και η συζήτηση περί δημιουργίας υπουργείου Περιβάλλοντος έχει σταματήσει, αφού κρίνεται ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι έτοιμος για να υποδεχθεί μια τέτοια κίνηση. Το «σπάσιμο» του ΥΠΕΧΩΔΕ αφέθηκε για κάποια επόμενη φάση, στην προοπτική συγχώνευσης του Μεταφορών με το Δημοσίων Εργων για τη δημιουργία υπουργείου Υποδομών και την απόσχιση του Περιβάλλοντος για τη δημιουργία χωριστού υπουργείου. Ετσι η πιο σημαντική από τις δομικές αλλαγές που συζητείται είναι αν πρέπει να επανέλθει στην παλιά του μορφή το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αφού το σημερινό σχήμα δεν έχει αποδώσει. Η σκέψη που επικρατεί πάντως είναι ότι αυτό το «μπρος πίσω» θα λειτουργήσει αρνητικά.

Υπ' αυτές τις συνθήκες ο Κ. Καραμανλής το σταυρόλεξο που έχει να λύσει είναι αυτό των ονομάτων, που πρέπει να χωρέσουν στο σημερινό σχήμα. Από πρόσωπα με τα οποία συνομίλησε ο πρωθυπουργός το προηγούμενο διάστημα και ακροθιγώς αναφέρθηκαν στο θέμα, προκύπτει το συμπέρασμα ήταν ότι «οι αλλαγές θα είναι μεγάλες, διαφορετικά δεν έχουν νόημα».

Τις τελευταίες μέρες έχει αναπτυχθεί συζήτηση μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, μήπως με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί (διεθνής κρίση και ανάγκη να βρίσκεται στο τιμόνι της Οικονομίας κάποιος που γνωρίζει την κατάσταση, σε συνδυασμό με την απροθυμία των υποψηφίων να αναλάβουν τέτοια ευθύνη υπό το βάρος του φόβου «να σκάσει η βόμβα στα χέρια τους») μείνει ο Γ. Αλογοσκούφης στην ίδια θέση. Το σενάριο αυτό προβλέπει επίσης παραμονή της Ντόρας Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών και του Γ. Σουφλιά στο ΥΠΕΧΩΔΕ και αλλαγές σε όλα τα υπόλοιπα υπουργεία (με εξαίρεση το υπουργείο Μεταφορών, όπου ο Κ. Χατζηδάκης μένει στη θέση του).

Ομως, αν παραμείνει στη θέση του το οικονομικό επιτελείο, οι περισσότεροι στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι η εντύπωση που θα δημιουργηθεί θα είναι ότι «ο ανασχηματισμός δεν είναι ριζικός» κι αυτό πιστεύουν ότι θα καταγραφεί και στις δημοσκοπήσεις. Γι' αυτό είναι σχεδόν βέβαιη η μετακίνηση του Γ. Αλογοσκούφη, με πιθανότερη αντικαταστάτρια την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ναι μεν δηλώνει ότι έχει δουλειά στο υπουργείο Εξωτερικών, όμως θα είναι δύσκολο να πει «όχι» στο κάλεσμα του Κ. Καραμανλή.

*Σε αυτή την περίπτωση το πιθανότερο είναι πως ο Γ. Αλογοσκούφης θα πάει στο Εξωτερικών. Για το Οικονομίας συζητείται επίσης το όνομα του Γ. Σουφλιά (παρότι έχει ζητήσει να μείνει στη θέση του). Μετακίνηση του Γ. Αλογοσκούφη θα σημάνει αλλαγή και στους υφυπουργούς, εκ των οποίων ο Γ. Παπαθανασίου ετοιμάζεται για αναβάθμιση, πιθανόν στο Ανάπτυξης, από το οποίο αποχωρεί ο Χρ. Φώλιας, που μάλλον μετακομίζει στο Μακεδονίας Θράκης, για να διεκδικήσει στη συνεχεια τη δημαρχία Θεσσαλονίκης.

-Για το Επικρατείας στο όνομα του Πρ. Παυλόπουλου έχει προστεθεί μεταξύ των «γαλάζιων» κι αυτό του Αρ. Σπηλιωτόπουλου, αν και κάτι τέτοιο θα φάνταζε «επιστροφή στο παρελθόν». Στη θέση του Πρ. Παυλόπουλου στο Εσωτερικών εξακολουθεί να κουβεντιάζεται το όνομα του Β. Μεϊμαράκη, ο οποίος όμως σε «ανύποπτο χρόνο» έχει δηλώσει ότι θα 'θελε να επιστρέψει στη Ρηγίλλης.

-Ο Δ. Αβραμόπουλος εγκαταλείπει το Υγείας για το Ανάπτυξης ή το Παιδείας.

-Από τους υπόλοιπους υπουργούς, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μετακινηθούν όλοι (Ε. Στυλιανίδης, Μ. Λιάπης, Φάνη Πετραλιά, Σ. Χατζηγάκης, Αλ. Κοντός, Α. Παπαληγούρας, Μ. Τζίμας) και κάποιοι θα βρεθούν εκτός κυβέρνησης. Από τους «εκτός» ετοιμάζονται να μπουν ο Α. Σαμαράς (το πιθανότερο στο Αγροτικής Ανάπτυξης), ο Λ. Ζαγορίτης και η Μαριέττα Γιαννάκου. Από τους πρώην ο Π. Παναγιωτόπουλος και ο Β. Πολύδωρας.

-Μεγάλες αλλαγές θα γίνουν και σε επίπεδο υφυπουργών, με ελάχιστους από τους σημερινούς να διασώζονται στις θέσεις τους.

-Νέο πρόσωπο θα τοποθετηθεί στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, με τον Ευ. Αντώναρο να μετακινείται στη θέση του επικεφαλής δημόσιου οργανισμού.

*Ο ανασχηματισμός θα συνδυαστεί με εκτεταμένες αλλαγές στην ηγεσία της πυραμίδας του κρατικού μηχανισμού. Εκτός από τους γενικούς γραμματείς, θα μετακινηθούν πολλοί από τους σημερινούς επικεφαλής δημόσιων οργανισμών, ιδίως εκείνων που ανήκουν στην εποπτεία του υπουργείου Οικονομίας.

*Η ίδια πρόθεση υπάρχει και για το κόμμα, στο οποίο είναι πιθανόν ο νέος γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού να προέρχεται από το χώρο της επικοινωνίας. Το πόστο θεωρείται «λίγο» για τη Μαριέττα Γιαννάκου, το όνομα της οποίας συζητείται μεταξύ των «γαλάζιων» και μάλλον θα τοποθετηθεί σε υπουργική θέση.

Οποιες κι αν είναι οι αλλαγές πάντως, η γκρίνια πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αφού κάποιοι έχουν ήδη διαμηνύσει στο μέγαρο Μαξίμου ότι η μη είσοδός τους στην κυβέρνηση αποτελεί «casus belli». Την ιδια τακτική είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και κάποιοι που θα χάσουν τις υπουργικές καρέκλες.

enet