Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008
Το αμήχανο ΠαΣοΚ και ο φόβος της καμένης γης
Η ΑΡΧΗ του νέου έτους βρίσκει το ΠαΣοΚ σε μια θέση που ελάχιστοι θα φαντάζονταν στα μέσα του 2008. Το δημοσκοπικό προβάδισμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι της ΝΔ και η βελτίωση του ηγετικού προφίλ του κ. Γ. Παπανδρέου μπορεί να είναι απόρροια μιας σειράς από παραμέτρους οι οποίες δεν εκπορεύονται στο σύνολό τους από πρωτοβουλίες του ΠαΣοΚ, όμως διαμορφώνουν ένα νέο πολιτικό περιβάλλον. Μπροστά σε αυτό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κάποιες περιπτώσεις τοποθετείται με αισθητή αμηχανία απέναντι στα γεγονότα, σε βαθμό που να τίθεται εν αμφιβόλω το κατά πόσον το ΠαΣοΚ είναι έτοιμο, διατεθειμένο ή πρόθυμο να αναλάβει σε αυτήν την περίοδο τη διακυβέρνηση της χώρας, αν και εφόσον κάτι τέτοιο προέκυπτε από τις κάλπες.
Σε μια αποστροφή του λόγου του την προηγούμενη Κυριακή, ο κ. Παπανδρέου απέδωσε από το βήμα της Βουλής μιαν αντίληψη που κυριαρχεί αυτήν την περίοδο στη Χαριλάου Τρικούπη. « Εχουμε κάθε λόγο να μη θέλουμε να παραλάβουμε μια Ελλάδα που βουλιάζει » είπε, θέλοντας να επισημάνει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τα όσα έχει ή δεν έχει κάνει σε πολλούς τομείς. Ο κ. Παπανδρέου έδωσε έμφαση στο «βουλιάζει» και όχι στο «να μη θέλουμε να παραλάβουμε», όμως ακόμη και στο στενό περιβάλλον του τονίζεται ότι αν το ΠαΣοΚ κέρδιζε αύριο τις εκλογές, θα είχε στα χέρια του μια βόμβα της οποίας το φιτίλι έχει ήδη αρχίσει να καίει. Η βόμβα αυτή είναι η οικονομία της χώρας και ειδικότερα η ανεξέλεγκτη πορεία του χρέους, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη αδυναμία δανεισμού από τις αρχές του έτους, το εξαιρετικά υψηλό κόστος του δανεισμού, την ανεργία και τον φόβο των κοινωνικών αντιδράσεων.
Πέραν όλων των άλλων, η οικονομική αυτή κατάσταση δείχνει σύμφωνα και με στελέχη του ΠαΣοΚ να ακυρώνει κάθε δυνατότητα πραγματοποίησης ακόμη και των βασικών δεσμεύσεων του κ. Παπανδρέου. Για παράδειγμα, το 7% του ΑΕΠ για την Παιδεία και την έρευνα θα πρέπει να τεθεί σε πολύ διαφορετική βάση από εκείνη που είχε στο μυαλό του ο κ. Παπανδρέου στις αρχές του φθινοπώρου, όταν έκανε τις σχετικές εξαγγελίες.
Η ισορροπία που η Χαριλάου Τρικούπη είχε θεωρήσει πως πέτυχε, διαταράχθηκε τις προηγούμενες ημέρες από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στελεχών του ΠαΣοΚ. Επειτα από πολλούς μήνες, για παράδειγμα, μίλησε στη Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ.Σημίτης ο οποίος επεσήμανε τον κίνδυνο ενδεχόμενης προσφυγής στο ΔΝΤ.
Ακολούθησαν οι παρεμβάσεις των κκ. Χρ. Βερελή και Θ.Πάγκαλου, οι οποίοι πρότειναν τον σχηματισμό μιας άτυπης υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον κ. Καραμανλή και με πρόσωπα κοινής αποδοχής στα υπουργεία Οικονομίας, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Ο κ. Αλ.Παπαδόπουλος από την άλλη πλευρά, μίλησε κατ΄ ουσίαν για προσφυγή της χώρας σε κάποιον διεθνή οργανισμό. Οι παραπάνω παρεμβάσεις προκάλεσαν έντονο εκνευρισμό στη Χαριλάου Τρικούπη, ακόμη και τηλεφωνικές επικοινωνίες του κ. Ν.Αθανασάκη με κάποια από τα στελέχη, προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις. Από τις αντιδράσεις όμως, έστω και παρασκηνιακές, έγινε σαφές ότι όσο και αν οι πληγές της εσωκομματικής σύγκρουσης έχουν κλείσει, η αγωνία για το αύριο στο ΠαΣοΚ παραμένει.
Η αγωνία αυτή μεταφράζεται και σε έντονη σκέψη εν όψει της διαδικασίας κατάρτισης των ψηφοδελτίων του κόμματος. Πέραν της αποφυγής λαθών που κόστισαν στο ΠαΣοΚ σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, η Χαριλάου Τρικούπη επιθυμεί να αποφύγει κάθε συζήτηση που θα αφορά τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια προσώπων που έμειναν εκτός προηγούμενες φορές, δικαιολογημένα ή μη. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες και με βάση την πάγια τακτική που ακολουθεί ο κ. Παπανδρέου τα τελευταία χρόνια, δεν αναμένεται να βρίσκονται στα ψηφοδέλτια του ΠαΣοΚ οι κκ. Δρυς και Φωτιάδης, λόγω της έστω ονομαστικής και μόνον εμπλοκής τους στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου.
Υπό το πρίσμα των εσωκομματικών ισορροπιών του ΠαΣοΚ, οι παράμετροι που επισημαίνονται από πολλούς ως κρίσιμες για το προσεχές διάστημα είναι δύο: ο κ. Ευ.Βενιζέλος και η στάση που θα τηρήσει και ο κ. Κ. Σημίτης.
Ως προς τον κ. Σημίτη, παρ΄ όλο που αρχίζουν και πάλι να ακούγονται φωνές περί επιστροφής του, κάτι τέτοιο δεν μοιάζει να συμπεριλαμβάνεται στις προθέσεις του κ. Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, και στην ομιλία του δεν περιλαμβανόταν ούτε μία φορά η λέξη «ΠαΣοΚ». Δεν πρόκειται για κάτι που εξέπληξε κανέναν, όμως είναι ενδεικτικό της στάσης που πολλοί διαβλέπουν ότι θα τηρήσει στο εξής ο πρώην πρωθυπουργός. Βουλευτές του κόμματος εκτιμούν ότι ο κ. Σημίτης θα επιδιώξει στο εξής να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην εμπέδωση ενός υπερκομματικού προφίλ και αυτό προκαλεί σε πολλούς ερωτήματα για το κατά πόσον θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές.
ΤΟ ΒΗΜΑ -