Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

Ξενύχτια στο μέγαρο Μαξίμου


Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ

«Σήμερα», «αύριο», «σίγουρα μετά τις γιορτές». Ο επικείμενος ανασχηματισμός εκτοπίζει από τις συζητήσεις υπουργών και βουλευτών της Ν.Δ. ακόμη και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, καθώς όλοι τον αντιμετωπίζουν ως το ύστατο στοίχημα του Κ. Καραμανλή: «Ο ανασχηματισμός... υφυπουργών, τον Ιούνιο του 2003, ήταν η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση Σημίτη. Το ίδιο θα συμβεί με τη Ν.Δ. αν διαψευστούν οι ελπίδες», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει βουλευτής.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, αυτή τη φορά θα υπάρξουν και δομικές αλλαγές, με πρώτη την ίδρυση υπουργείου Περιβάλλοντος.

Εισηγήσεις έχουν κατατεθεί επίσης για διαχωρισμό του Οικονομίας και Οικονομικών, για συγχώνευση του Οικονομίας και Ανάπτυξης, με μεταφορά της Ενέργειας στο Περιβάλλοντος και για δημιουργία υπουργείου Προεδρίας ή θέσπιση θέσης αντιπροέδρου. Λίγες απ' αυτές, ωστόσο, κρίνονται ρεαλιστικές. Αντίθετα, πολλές «καραμπόλες» αναμένονται στα πρόσωπα:

* Το υπουργείο Οικονομίας εξακολουθεί να παραμένει το «κλειδί», με τον Γ. Αλογοσκούφη να αποχωρεί. Ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του;

* Η Ντόρα Μπακογιάννη δηλώνει ότι θέλει να παραμείνει στο Εξωτερικών, γνωρίζοντας ότι η καρέκλα της πλατείας Συντάγματος, στη συγκεκριμένη συγκυρία, είναι ό,τι χειρότερο για το πολιτικό της μέλλον. Αν, λοιπόν, δεχθεί πρόταση, θα επιχειρήσει να τη συνδυάσει με κάποιους όρους.

* Τοποθέτηση του Γ. Σουφλιά στο Οικονομίας δεν φαίνεται πιθανή, ούτε επιστροφή του Στ. Δήμα για να αναλάβει αυτό το πόστο. Εχει συζητηθεί η αναβάθμιση του Γ. Παπαθανασίου (ίσως και για το Ανάπτυξης), ενώ εξετάζονται και εξωκοινοβουλευτικές λύσεις, με πρώτη επιλογή εκείνη του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου, που είναι φρέσκο πρόσωπο.

Είναι αμφίβολο, όμως, αν διαθέτει πολιτικά χαρακτηριστικά και επικοινωνιακά προσόντα που αποτελούν ζητούμενο σ' αυτή τη φάση, αφού ουσιαστική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής δεν αναμένεται.

* Ο Γ. Αλογοσκούφης θέλει το Εξωτερικών, διαφορετικά θα είναι ο νέος επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε.

* Ο Πρ. Παυλόπουλος ίσως μετακομίσει στο μέγαρο Μαξίμου ως υπουργός Επικρατείας, ενώ για το Εσωτερικών συζητείται η μετακίνηση του Γ. Σουφλιά (ειδικά αν σπάσει στα δύο το ΠΕΧΩΔΕ) ή η τοποθέτηση του Β. Μεϊμαράκη. * Ο τελευταίος, όμως, δεν αποκλείεται να επιστρέψει στη Ρηγίλλης στη θέση του γραμματέα της Ν.Δ., αφού ο Λ. Ζαγορίτης φλερτάρει με τη θέση του Π. Χηνοφώτη ως υφυπουργός Εσωτερικών.

* Στο υπουργείο Ανάπτυξης θεωρείται βέβαιη η αλλαγή του Χ. Φώλια, ο οποίος μάλλον θα μετακινηθεί στο Μακεδονίας-Θράκης, για να διεκδικήσει αργότερα τη δημαρχία Θεσσαλονίκης.

* Νέος υπουργός Ανάπτυξης μπορεί να είναι κάποιος εκ των Δ. Αβραμόπουλου, Γ. Παπαθανασίου. «Παίζει» επίσης το όνομα του Α. Σαμαρά, που το πιθανότερο είναι να βρεθεί στο Αγροτικής Ανάπτυξης.

* Προς το Υγείας κατευθύνεται η Μαριέττα Γιαννάκου.

Εάν, ωστόσο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις μετακινηθεί ο Ευρ. Στυλιανίδης από το υπουργείο Παιδείας, δεν αποκλείεται να τον αντικαταστήσει ο Δ. Αβραμόπουλος.

* Αλλαγή αναμένεται και στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ώστε να φρεσκαριστεί η εικόνα της κυβέρνησης. Ο Ευ. Αντώναρος ίσως αναλάβει επικεφαλής κάποιου δημόσιου οργανισμού.

* Από τους πρώην υπουργούς, επιστροφή στην κυβέρνηση διεκδικούν οι Π. Παναγιωτόπουλος, Β. Πολύδωρας και Χρ. Μαρκογιαννάκης, ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στη Ρηγίλλης, με πρώτο υποψήφιο γραμματέα τον Αν. Λυκουρέντζο αν δεν επιστρέψει εκεί ο Ευ. Μεϊμαράκης.

*Μπορεί ο ανασχηματισμός να αλλάξει την κατάσταση για τη Ν.Δ.; Ελάχιστοι τρέφουν τέτοιες αυταπάτες.

*Οι περισσότεροι ελπίζουν ότι ίσως λειτουργήσει σε επίπεδο εντυπώσεων κι ότι σε συνδυασμό με άλλες κινήσεις (για το εξεταστικό σύστημα, τη θητεία) πιθανόν να ανακόψει την πτωτική πορεία της κυβέρνησης. Λέτε;