Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Τρία «δολώματα» για τον διάλογο

Ο Α. Σπηλιωτόπουλος «ξηλώνει» τους προκατόχους του

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας

1. Αναστέλλει την εφαρμογή του νόμου Στυλιανίδη για τα κολέγια 2. Δηλώνει ανοιχτός σε αλλαγές στον νόμοπλαίσιο για τα ΑΕΙ 3. Βάζει στο περιθώριο τον πρόεδρο του ΕΣΥΠ Θ. Βερέμη
Με πάγωμα της διαδικασίας αναγνώρισης των κολεγίων, αλλαγές στον νόμοπλαίσιο για τη λειτουργία των ΑΕΙ και περιθωριοποίηση του προέδρου του ΕΣΥΠ κ. Θάνου Βερέμη, επιχειρεί ο νέος υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος να «προικοδοτήσει» την έναρξη του διαλόγου για την Παιδεία.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, σε μια προσπάθεια να πείσει για τις καλές προθέσεις του, αποφάσισε- σύμφωνα με πληροφορίες- τρεις προκαταρκτικές κινήσεις καλής θέλησης, με τις οποίες ελπίζει ότι θα αποκλιμακωθεί η ένταση στην εκπαίδευση και θα διευκολυνθεί η συμμετοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών στον διάλογο για το νέο λύκειο και το Εξεταστικό. Από όσα έλεγαν χθες στελέχη του υπουργείου, στη διάρκεια της πρώτης συνάντησης γνωριμίας του νέου υπουργού με τους δημοσιογράφους, η αρχική κίνηση «καλής θέλησης» του Άρη Σπηλιωτόπουλου είναι το πάγωμα της αναγνώρισης των κολεγίων, δηλαδή τόσο της διαδικασίας ενσωμάτωσης της σχετικής κοινοτικής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο όσο και της εφαρμογής του περσινού νόμου Στυλιανίδη για την καταγραφή και την αδειοδότησή τους ως εκπαιδευτικών επιχειρήσεων από φέτος.

Σύγκρουση με την Ε.Ε.
Η κίνηση αυτή, όπως εκτιμάται στο κυβερνητικό επιτελείο, μπορεί να κοστίσει ακόμα και νέες παραπομπές της χώρας στο Ευρωδικαστήριο, εφόσον η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Ωστόσο, θα εκτονώσει τις πολύ έντονες αντιδράσεις στον χώρο των πανεπιστημίων, αλλά και στα κόμματα της Αριστεράς, που βλέπουν την αναγνώριση των κολεγίων σαν «αιτία πολέμου» και ζητούν ακόμα και απαγόρευση της λειτουργίας τους. Ήδη, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει παραταθεί για 6 μήνες η προθεσμία για την καταγραφή των κολεγίων που προέβλεπε ο νόμος του προηγούμενου υπουργού Ευρ. Στυλιανίδη και έληγε στο τέλος του 2008..

Η δεύτερη κίνηση Σπηλιωτόπουλου αφορά τα λεγόμενα «μερεμέτια» στον νόμο-πλαίσιο για τη λειτουργία των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Οι αλλαγές στον νόμο της κ. Γιαννάκου, που αποτελούσαν πάγιο αίτημα των πανεπιστημιακών, θα συζητηθούν παράλληλα με τις αλλαγές στο λύκειο στο Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος δηλώνει ανοιχτός σε προτάσεις για τροποποιήσεις που δεν θα «γκρεμίζουν» εντελώς τον νόμο, αλλά θα βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του. Τέτοιες αλλαγές μπορεί να αφορούν τη διαδικασία διανομής των συγγραμμάτων, το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου, τον τρόπο εκλογής των πανεπιστημιακών και των πρυτανικών αρχών, χωρίς να είναι πλέον απίθανο να έχουμε αλλαγές ακόμα και στο θέμα των αιώνιων φοιτητών, των εσωτερικών κανονισμών των ΑΕΙ, των 4ετών προγραμματισμών κ.ά. ή ακόμα και να τεθούν νέα θέματα, όπως η αναβάθμιση του πτυχίου του Πολυτεχνείου σε μάστερ, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα του ιδρύματος. Το «κόκκινο πανί»
Η τρίτη κίνηση αφορά την περιθωριοποίηση του σημερινού προέδρου του ΕΣΥΠ κ. Θάνου Βερέμη, οι κατά καιρούς δηλώσεις του οποίου έχουν γίνει το κόκκινο πανί για μεγάλη μερίδα πανεπιστημιακών και φοιτητών. Έτσι, όπως διευκρινίστηκε χθες, ο διάλογος δεν θα γίνει στο ΕΣΥΠ με πρόεδρο τον κ. Θ. Βερέμη, αλλά στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο πρόεδρος του οποίου θα οριστεί εντός της εβδομάδας. Μάλιστα για τον λόγο αυτό, ο κ. Σπηλιωτόπουλος συναντήθηκε χθες με τον κ. Βερέμη, ο οποίος μάλιστα υπήρξε καθηγητής του, και του ζήτησε κατανόηση.

ΤΑ ΝΕΑ