Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

«Επιστρέφουν οι αγρότες»

«Οι αγρότες επιστρέφουν στα κτήματα και στα σπίτια τους και τους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν στους χειρισμούς της κυβέρνησης» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τις αντιπροσωπείες των αγροτών από Αλαμάνα και Κάστρο Βοιωτίας. Επιπλέον ο κ. Χατζηγάκης υποστήριξε ότι το ΠαΣοΚ και η ηγετική του ομάδα υπέστησαν μια πρωτοφανή πολιτική ήττα και δήλωσε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε δυνατό περιθώριο του προϋπολογισμού, χωρίς να παραβιάσει κανέναν κανονισμό της Ε.Ε. Τέλος, ο υπουργός απηύθυνε έκκληση προς κάθε κατεύθυνση ώστε να μην υπάρξουν διώξεις στους αγρότες, όπως είχε γίνει στο παρελθόν.

Ουσιαστικός ο διάλογος και επαρκείς οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τον υπουργό και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ , δήλωσε η αντιπροσωπεία των αγροτών. Οι οριστικές τους αποφάσεις θα ληφθούν το πρωί της Παρασκευής.

Νωρίτερα μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Νίκο Κατσαρό ο εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών Βασίλης Κιλάφης χαρακτήρισε καρποφόρα τη συνάντηση αυτή. Ο κ. Κατσαρός από την πλευρά του είπε ότι είναι σύννομο το πακέτο που θα δοθεί στους αγρότες, και διέψευσε τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι υπάρχει πρόβλημα με τους γεωπόνους.

Την ίδια ώρα, πολιτικές διαστάσεις πήρε ο αποκλεισμός των συνόρων της Βουλγαρίας με την Ελλάδα, λόγω των κινητοποιήσεων των Ελλήνων αγροτών, καθώς εκπρόσωποι των μεγαλύτερων βουλγαρικών πολιτικών δυνάμεων αποφάσισαν να εγκρίνουν ειδική απόφαση με αίτημα για σεβασμό των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για καταβολή αποζημιώσεων.

Απαισιοδοξία για το ενδεχόμενο γρήγορης επίλυσης του προβλήματος με τα αποκλεισμένα σύνορα, εξέφρασε από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών της Βουλγαρίας, Πέταρ Μουταφτσίεφ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η χώρα του θα υποστηρίξει τα αιτήματα για αποζημίωση εκ μέρους των Βούλγαρων μεταφορέων, αλλά η απόφαση για το αν θα προβούν ή όχι σε παρόμοιες ενέργειες ανήκει στις ενδιαφερόμενες εταιρείες.


Ο αποκλεισμός των δρόμων, προκάλεσε την παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο οποίος με σχετική επιστολή του ζήτησε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ακόμη και την ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας κατά των αγροτών.

Απόφαση για χρηματοδότηση νέων αγροτών

Ποσό 100 εκατ. ευρώ διατίθεται φέτος για ενισχύσεις σε νέους αγρότες μέχρι 40 χρόνων που θα ξεκινήσουν γεωργική εκμετάλλευση προβλέπεται σε απόφαση σχετικά με την προκήρυξη του έργου υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης. Στην προκήρυξη προβλέπεται:
- Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων μπορούν να υποβληθούν από τις 16 Φεβρουαρίου 2009 μέχρι τέλους του χρόνου. Η έγκρισή τους θα γίνεται σταδιακά μετά το Φεβρουάριο του 2009.
- Όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα θα λάβουν πριμ πρώτης εγκατάστασης από 20.000 έως 40.000 ευρώ.
- Οι υποχρεώσεις τους είναι να παραμείνουν γεωργοί για πέντε ή δέκα χρόνια.
- Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται και αγρότες του νομού Αττικής (Τροιζηνία, Κύθηρα, Μαραθώνας, Μέγαρα, κλπ).

Σύμφωνα με το ποσόν που διατίθεται, μπορεί να ενταχθούν στο σχετικό πρόγραμμα περισσότεροι από 12.000 νέοι αγρότες.

Την ίδια στιγμή, κραυγή αγωνίας από το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, ο οποίος κάνει λόγο για μεσομακροπρόθεσμες ζημιές στις εξαγωγές, λόγω των κινητοποιήσεων των αγροτών.


ΠΗΓΗ. 984

Δεν υπάρχουν σχόλια: