Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Συζήτηση για την προανακριτική


Μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και χωρίς τελικά να διεξαχθεί ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και της Λίμνης Βισθωνίδας. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε χωρίς τους βουλευτές της ΝΔ. Λόγω αυτού του γεγονότος, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ (Ε.Βενιζέλος), ΚΚΕ (Α.Χαλβατζής) και ΣΥΡΙΖΑ (Φ.Κουβέλης) ζήτησαν να μην διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία, αίτημα που έγινε δεκτό από τον πρόεδρο της Βουλής Δ.Σούφια.

«Δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση, αφού δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του Κανονισμού και θα έχουμε οδηγηθεί εξ αποτελέσματος σε παραγραφή των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών. Με την απόφαση της ΝΔ για αποχώρηση από τη διαδικασία, ο κος Καραμανλής αναλαμβάνει την ευθύνη. Ο κος Καραμανλής είναι ο Πρωθυπουργός της παραγραφής, της συγκάλυψης και της αδιαφάνειας» ανέφερε στην ομιλία του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στην ομιλία του, ο κος Βενιζέλος υπογράμμισε πως την πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, δεν την υποβάλει το ΠΑΣΟΚ ένεκα κάποιας «ανθρωποφαγικής διάθεσης», ή για να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή της χώρας, αλλά γιατί έχει μια τέτοια θεσμική υποχρέωση. Ο ρόλος αυτός που ανατίθεται στο ΠΑΣΟΚ στην προκείμενη περίπτωση, είναι «επαχθής» - «αν όμως δεν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, εάν η αντιπολίτευση δεν εξαντλήσει τις θεσμικές δυνατότητες που το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής της παρέχουν, ο πολίτης θα έχει κάθε λόγο να ανησυχεί» ανέφερε.

«Θα ήμουν έτοιμος να ασκήσω αυστηρή κριτική και στους υφυπουργούς μας, εάν δεν είχαμε προβεί στον δικό μας αυστηρό έλεγχο. Ο κος Δρυς δικαιώθηκε από την απόφαση του Πρωτοδικείου που απέρριψε κατά τα άλλα την αγωγή της Μονής και ο κος Φωτιάδης θα είχε πράγματι ευθύνες, εάν δεν είχε προβεί στην αναπομπή της υπόθεσης στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του υπουργείου του. Τον αδικούμε λέγοντας πως το έκανε μονάχα υποκριτικά, αφού, όχι μόνον έκανε αναπομπή της υπόθεσης, αλλά μετά ζήτησε να υπάρξει και αντιδικία ενώπιον του Πρωτοδικείου» ανέφερε ο κος Βενιζέλος.

Η Α.Παπαρήγα

Την απόδοση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας στο Δημόσιο, τον διαχωρισμό της Εκκλησίας και του κράτους και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου περί ευθύνης υπουργών, έθεσε ως μείζονα ζητήματα, που πρέπει να προκύψουν από την συζήτηση για την υπόθεση Βατοπαιδίου, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Μιλώντας επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι αυτά είναι τα θέματα που «υπερωρίμασαν» στην κοινωνία και αν μπορούσε να κατακτηθεί κάτι - ακόμη κι αν δεν προχωρήσει η υπόθεση αυτή για απόδοση ευθυνών - θα ήταν η προώθησή τους. Ως «λύση τομής» έθεσε την κατάρτιση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για θέματα ιδιοκτησίας ώστε να μην δεσμεύουν τα βυζαντινά χρυσόβουλα εκτάσεις γης, δεδομένου ότι τα μοναστήρια διεκδικούν την μισή Ελλάδα.

Η κ. Παπαρήγα, χαρακτήρισε «σκάνδαλο» την υπόθεση του Βατοπαιδίου και μίλησε για «πελώριες πολιτικές ευθύνες» και των δύο μεγάλων κομμάτων, αφού το ΠΑΣΟΚ στηρίχθηκε σε μία γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και ο Απ. Φωτιάδης δεν έκανε καμία αναπομπή και η Νέα Δημοκρατία στις υπογραφές των υπουργών του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι και τα δύο κόμματα δεν θέλησαν να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με τα μοναστήρια.

Ενώ η κ. Παπαρήγα στηλίτευσε την στάση της ΝΔ στη Βουλή, ανέφερε ότι τυπικά στέκονταν το πρώτο επιχείρημα της κυβερνώσας παράταξης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σε πρώτη φάση, όχι όμως και το σημερινό περί σκευωρίας, και είπε «ναι» στην απόδοση ποινικών ευθυνών εφόσον προκύπτουν, συμπλήρωσε ότι το ΚΚΕ δεν θα χρησιμοποιήσει το «σκάνδαλο αυτό», αφού έχει πολύ περισσότερες επιλογές αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και την εργοδοσία.

Ο Α.Αλαβάνος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβερνητική παράταξη ότι με την επιλογή της να απουσιάζει από την κοινοβουλευτική αυτή διαδικασία φυγομαχεί και δήλωσε ότι το κόμμα του ψηφίζει την πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για να μάθει ο ελληνικός λαός όλη την αλήθεια, παρόλο, όπως είπε, ότι διαφωνεί σε κάποια ζητήματα.

«Από τύχη κάθε πρωί η χώρα βρίσκεται με κυβέρνηση, Τυπικά έχει η χώρα κυβέρνηση όταν γίνονται ονομαστικές ψηφοφορίες, αλλά με τις μυστικές ψηφοφορίες, η χώρα μένει χωρίς κυβέρνηση» σημείωσε ο κ. Αλαβάνος και επέρριψε προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό.

«Είναι μια επίθεση ενάντια στο Κοινοβούλιο και στους θεσμούς. Είναι μια επίθεση της νομοθετικής εξουσίας ενάντια στην δικαστική», ανέφερε.

Ακόμα, ο κ. Αλαβάνος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είπε ψέματα όταν διαβεβαίωσε στη Βουλή ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί το λιμάνι του Αστακού για την μεταφορά οπλισμού στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της ισραηλινοπαλαιστινιακής κρίσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «τον Σεπτέμβριο έγιναν μεταφορές με έξι πλοία οπλισμού από τον Αστακό στο Ισραήλ» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να ψεύδεται με αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός».

Ο Γ.Καρατζαφέρης

Ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ για το συνταγματικό «περιορισμό», να μη μπορούμε να στείλουμε «μακρυχέρηδες υπουργούς» στο δικαστήριο, επέρριψε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.

Απευθυνόμενος στον κ. Βενιζέλο, είπε ότι εκείνος ήταν ο εισηγητής στην συνταγματική αναθεώρηση και ότι μαζί με την ΝΔ έφεραν αυτόν τον «τραγέλαφο». Σχολιάζοντας την απουσία των βουλευτών της συμπολίτευσης μίλησε για ευτελισμό του κοινοβουλίου. Ειδικότερα για τον κ. Καραμανλή είπε ότι δεν θέλει την προανακριτική φοβούμενος -όπως είπε- να μη μπει στο κάδρο από τους πρωταγωνιστές υπουργούς. Γι’ αυτό θυσιάζει τη φήμη και τη σοβαρότητά του, διότι φοβάται τα χειρότερα είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Για τη στάση του κόμματός του στην ψηφοφορία είπε ότι «θα ψηφίσουμε ακριβώς ότι λέει το πόρισμα του εισηγητή μας», ενώ για τα πρόσωπα που δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτό, «θα δώσω οδηγία στην κοινοβουλευτική ομάδα μας για ψήφο κατά συνείδηση».

Κλείνοντας είπε ότι αφού ο κ. Ρουσόπουλος και τα "γκόλντεν μπόις" «βεβήλωσαν» το Άγιο Όρος, έρχονται τώρα να βεβηλώσουν και το ποδόσφαιρο, και μεθοδεύουν να αναλάβει ένα "γκόλντεν μπόι" τις τύχες του ποδοσφαίρου το Σάββατο. Πιστεύω ότι θα υπάρξει περισσότερη κρίση στους ποδοσφαιρόφιλους από ότι τους μοναχούς είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

Ζητώντας το λόγο επί προσωπικού, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η ρύθμιση για την ποινική ευθύνη υπουργών ήταν μεν ένα «ανεπαρκές βήμα» ωστόσο ο προηγούμενη ρύθμιση ήταν φαύλη, ενώ ο κ. Καρατζαφέρης σημείωσε ότι αυτό που λέει ο κ. Βενιζέλος να κάνουμε αύριο έπρεπε να το είχαμε κάνει χθες.

ΑΠΕ ΜΠΕ