Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

ΕΕ: SOS για την οικονομία


Συναντήσεις με τον αρμόδιο για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπο Χοακίν Αλμούνια και με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούκερ είχε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου. Σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις και προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι ήταν μια συνάντηση γνωριμίας αλλά και ουσίας με τους δύο κοινοτικούς παράγοντες όπου συζητήθηκε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως δήλωσε ο κ. Παπαθανασίου, την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να υποβάλλουμε στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης και σε αυτό όπως είπε θα προσδιορίζονται με πολύ ξεκάθαρο τρόπο οι προτεραιότητες της οικονομικής μας πολιτικής η σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή η στήριξη των ομάδων του πληθυσμού που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα με στοχευμένες δράσεις και η στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Ο κ. Παπαθανασίου εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι με την πολιτική που ακολουθείται θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα και ότι "θα πετύχουμε καλύτερες προβλέψεις από αυτές που έχει η Ευρωπαϊκής Ένωση για τη χώρα μας".

Δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup για την ελληνική οικονομία

Την ανάγκη σταθεροποίησης των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των χωρών μελών της ευρωζώνης απόψε στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε νωρίτερα στη βελγική πρωτεύουσα με τον υπουργό εθνικής οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου. Επεσήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα με υπερβολικό έλλειμμα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος να αντιμετωπιστεί με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση.

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά, ο Ζ. Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι "θα ασχοληθούμε με την περίπτωση της Ελλάδας με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο θα ασχοληθούμε και με τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση".

Ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Χοακίν Αλμούνια είπε ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γ. Παπαθανασίου εξετάστηκαν η οικονομική κατάσταση, οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και οι προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Τόνισε ότι Αθήνα και Βρυξέλλες συμμερίζονται την ίδια άποψη για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο, όπως είπε ο κοινοτικός επίτροπος, είναι ένα πολύ χρήσιμο πλαίσιο για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και τη διατήρηση ή ακόμη και την αύξηση της αξιοπιστίας έναντι των αγορών.

Σύμφωνα με τον Χ. Αλμούνια, "αυτό συμφωνήθηκε με τις ελληνικές αρχές από την πρώτη στιγμή της εισόδου της Ελλάδας στο ευρώ, αυτή ήταν η θέση του προηγούμενου Έλληνα υπουργού οικονομίας, αυτή είναι η θέση και του σημερινού υπουργού οικονομίας και είμαι πεπεισμένος πως αυτή θα είναι η θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων".

Σήμερα θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ecofin στο οποίο η τσεχική προεδρία θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εργασιών της.

Κατά τη σύνοδο κορυφής του προηγούμενου Δεκεμβρίου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης, συμφώνησαν ότι τα κράτη μέλη που το επιθυμούν θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ορισμένες υπηρεσίες εντάσεως εργασίας.

Το συμβούλιο Ecofin έλαβε εντολή να προσπαθήσει να εξασφαλίσει συμφωνία για το ζήτημα αυτό μέχρι το Μάρτιο του 2009 και το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί αύριο.

Επίσης το συμβούλιο Ecofin θα συζητήσει για την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική του 2009 μετά και την ανακοίνωση των εκτάκτων προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εισαγωγή του ευρώ στη Σλοβακία, για το επενδυτικό πλαίσιο για την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων ενώ ενδέχεται να συζητηθεί το θέμα της ευθύνης των θεματοφυλάκων με αφορμή την υπόθεση MADOFF.

Η έκθεση της Κομισιόν

Τις έκτακτες εκτιμήσεις για την κατάσταση και τις προοπτικές των ευρωπαϊκών οικονομιών ως το 2010, έδωσε στη δημοσιότητα η Eυρωπαϊκή Επιτροπή. Οριακά θετική θα είναι το 2009 η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, εκτιμά η Επιτροπή ενώ, σε γενικές γραμμές προβλέπει ύφεση στην ΕΕ με αύξηση των ελλειμμάτων αλλά και μείωση του πληθωρισμού.

Η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να αναπτύσσεται πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, με ρυθμούς κοντά στο 3% το 2008, επισημαίνει μεταξύ άλλων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο κεφάλαιο των έκτακτων οικονομικών προβλέψεων που αναφέρεται στην Ελλάδα. Η Επιτροπή αναφέρει πάντως ότι η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε το 2008, ειδικότερα στο δεύτερο μισό του έτους, με κύρια αιτία την πτώση της εσωτερικής ζήτησης, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών, ειδικότερα στον τομέα των μεταφορών, παρουσίασαν μεγάλη μείωση.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή, η δραστηριότητα αναμένεται να επηρεαστεί ιδιαίτερα από τη διεθνή οικονομική κρίση και παρά τα θετικά πρόσημα, η οικονομική ανάπτυξη θα είναι βραδεία το 2009 και θα στηρίζεται απόλυτα στην εσωτερική ζήτηση. Σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές, η επιδείνωση των πιστωτικών όρων αναμένεται να μειώσει την ιδιωτική κατανάλωση, ενώ οι επενδύσεις θα περιοριστούν ακόμα περισσότερο, σημειώνει η Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος στην ευρωζώνη και στη νοτιο-ανατολική Ευρώπη, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους της μονάδας εργασίας πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, θα επηρεάσει τις εμπορικές εξαγωγές, οι οποίες αναμένεται να μειωθούν το 2009. Επίσης, οι υπηρεσίες στον τομέα των μεταφορών και του τουρισμού είναι όλο και περισσότερο ευάλωτες στο αντίξοο διεθνές περιβάλλον και προβλέπεται ότι θα περιοριστούν, γεγονός που συνεπάγεται τη μηδενική συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών στην αύξηση του ΑΕΠ. εκτιμά η Επιτροπή. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αναμένεται να παραμείνει ανώτερο του 12,5% του ΑΕΠ σε όλη την εξεταζόμενη περίοδο.

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να οδηγήσει σε μια σχεδόν μηδενική ανάπτυξη της απασχόλησης έως το 2010 ενώ η πτωτική τάση της ανεργίας που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια αναμένεται αντίστοιχα να περιοριστεί και τα ποσοστά ανεργίας να αυξηθούν. Οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να μειωθούν το 2009, αντανακλώντας την αναμενόμενη σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου. Ωστόσο, όπως σημειώνει η Επιτροπή, οι μισθοί και το κόστος ανά μονάδα εργασίας θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται με σχετικά υψηλούς ρυθμούς, γεγονός από το οποίο συνάγεται σημαντική πτώση των κερδών.

Έχοντας διατηρήσει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ πάνω από 3% και το 2008, το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα φθάσει το 3,75% του ΑΕΠ το 2009, στη βάση ενός λιγότερο ευνοϊκού σεναρίου ανάπτυξης, με τη διαρθρωτική ισορροπία να βελτιώνεται, ωστόσο, με ρυθμό που αντιστοιχεί στο 0,25%, σημειώνει ακόμη η Επιτροπή. Το έλλειμμα το 2010 αναμένεται να ξεπεράσει το 4% του ΑΕΠ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επαναληφθούν τα έκτακτα μέτρα και ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή της υπάρχουσας πολιτικής. Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί, φθάνοντας το 98,12% το 2010, καταλήγει η Επιτροπή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οικονομική μεγέθυνση στην Ελλάδα θα είναι το 2009 θετική, στο 0,2% (έναντι -1,9 στην ευρωζώνη και -1,8% στους «27») και το 2010 θα είναι στο 0,7% έναντι 0,4 % στην ευρωζώνη και 0,5% στους «27»). Τα 11 από τα 16 κράτη μέλη της ευρωζώνης που θα έχουν αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης το 2009 είναι: Βέλγιο -1,9%, Γερμανία -2,3%, Ιρλανδία -5%, Iσπανία -2%, Γαλλία -1,8%, Ιταλία -2%, Λουξεμβούργο -0,9%, Ολλανδία -2%, Αυστρία -1,2%, Πορτογαλία -1,6%, Φιλανδία -1,2%).

Σε ότι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, ήταν στο 3,4% του ΑΕΠ το 2008 για να αυξηθεί στο 3,7% το 2009 και στο 4,2% το 2010, λαμβανομένου όμως υπόψη ότι δεν είναι ακόμη γνωστές οι βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2010. Σημειώνεται ότι φέτος έλλειμμα στα όρια ή πάνω από την τιμή αναφοράς του 3% αναμένεται να εμφανίσουν 9 από τα 16 κράτη μέλη της ευρωζώνης και 15 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Στην Ευρωζώνη έλλειμμα στα όρια ή πάνω από το 3% θα έχουν εκτός από την Ελλάδα, η Ιρλανδία (δημοσιονομικό έλλειμμα 11% το 2009, 13% το 2010), η Γαλλία (δημοσιονομικό έλλειμμα 5,4% το 2009, 5% 2010), το Βέλγιο (δημοσιονομικό έλλειμμα 3% το 2009, 4,3% το 2010) , η Ισπανία (δημοσιονομικό έλλειμμα 6,2% το 2009, 5,7% το 2010), η Ιταλία (δημοσιονομικό έλλειμμα 3,8% το 2009, 3,7% το 2010), η Αυστρία (δημοσιονομικό έλλειμμα 3% το 2009, 3,6% το 2010), η Πορτογαλία (δημοσιονομικό έλλειμμα 4,6% το 2009, 4,4% το 2010) και η Σλοβενία (δημοσιονομικό έλλειμμα 3,2% το 2009, 2,8% το 2010).

Σύμφωνα επίσης με τις προβλέψεις της Επιτροπής το ελληνικό δημόσιο χρέος από 94% το 2008 θα αυξηθεί στο 96,2% το 2009 και στο 98,4% το 2010. Υψηλότερο δημόσιο χρέος από την Ελλάδα εμφανίζει η Ιταλία με 105,7% για το 2008 ενώ οι προβλέψεις για το 2009 είναι 109,3% και για το 2010 110,3%. Στη ευρωζώνη το δημόσιο χρέος από 68,7% το 2008 θα ανέβει στο 72,7% το 2009 και στο 75,8% το 2010.

Σε ότι αφορά την ανεργία στην Ελλάδα η Επιτροπή προβλέπει ότι ήταν στο 8,3% το 2008 (7,5% στην ευρωζώνη και 7% στους «27») για να αυξηθεί στο 9% το 2009 (9,3% στην ευρωζώνη και 8,7% στους «27») και στο 9,4% το 2010 (10,2% στην ευρωζώνη και 9,5% στους «27»).

Η Επιτροπή προβλέπει τέλος ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα από 4,2% το 2008 (3,3% στην ευρωζώνη και 3,7% στην ΕΕ) θα μειωθεί στο 2,5% το 2009 (1% στην ευρωζώνη και 1,2% στους «27») για να αυξηθεί στο 2,7% το 2010 (1,8% στην ευρωζώνη και 1,9% στους «27»).

Δηλώσεις Αλμούνια

Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Χάρη στα μέτρα για τη σταθεροποίηση της χρηματοπιστωτικής αγοράς, στη χαλάρωση των νομισματικών πολιτικών και στα σχέδια οικονομικής ανάκαμψης θα μπορέσουμε να αποφύγουμε πολύ χειρότερες καταστάσεις, να περιορίσουμε την επιδείνωση της οικονομίας εφέτος και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια σταδιακή ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Κύρια προτεραιότητα τώρα είναι να ληφθεί μέριμνα ώστε να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα μέτρα αυτά: να βελτιωθούν οι ροές πιστώσεων σε λογικές τιμές και να τεθούν γρήγορα σε εφαρμογή οι δέσμες φορολογικών κινήτρων ώστε να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις και στην ιδιωτική κατανάλωση. Για να τονωθεί η εμπιστοσύνη είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να δεσμευθούν ρητώς τα κράτη μέλη ότι θα αντιστρέψουν την επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών μόλις αποκατασταθεί η ομαλότητα στην οικονομία, ώστε να εξασφαλισθεί η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών».

ΑΠΕ ΜΠΕ