Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Πείρα


Ερώτηση: Υπάρχει ακόμα Καραμανλής μέσα στον Καραμανλή; Απάντηση: Ετσι φαίνεται. Τουλάχιστον αυτό κατάλαβαν οι ελάχιστοι που τον συνάντησαν τις μέρες που σχεδίαζε την αρχιτεκτονική του ανασχηματισμού. Στα 40 του πήρε ένα διαλυμένο κόμμα και στα 47 του ήταν κιόλας πρωθυπουργός. Στα 53 του προσπαθεί να κάνει κάτι πιο δύσκολο. Να ανακτήσει το παλιό προσωπικό ιμπέριουμ.
Η ισχύς Καραμανλή στην πολιτική σκηνή κράτησε κοντά μια δεκαετία. Για λόγους που ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί, πριν από τέσσερις μήνες, βρέθηκε εκτός πολιτικού χρόνου. Από εκείνη τη στιγμή άρχισε το ταξίδι του στην έρημο. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια διαρκώς ογκούμενη πλειοψηφία εναντίον του. Ολο και περισσότεροι βλέπουν στο βάθος του ορίζοντα τον Παπανδρέου και - με βαριά καρδιά - σπεύδουν.Για να τιμωρήσουν τον Καραμανλή. Ωστόσο, οι παρατηρητικοί επισημαίνουν ότι η ίδια «οργισμένη» πλειοψηφία διαισθάνεται ότι αυτή η εικόνα τον αδικεί . Και του ζητάει να «κάνει κάτι». Για να μην τους στείλει απέναντι...
Εκανε αυτό που ξέρει καλύτερα: απεγκλωβίστηκε από την πολιτική συγκυρία -που ο ίδιος δημιούργησε σε μια στιγμή ισχύος. Στο κάδρο δεν υπάρχουν πια τα πρόσωπα που συνδέονταν στενά μαζί του. Είναι μήνυμα ότι δεν έχει εξαρτήσεις και επιδιώκει να κριθεί αυτοτελώς. Μετά το «mea culpa» επαναδιατυπώνει το δικαίωμα σε μια νέα ευκαιρία. Το πιο ισχυρό επιχείρημα είναι ότι η πείρα που απέκτησε μετά το «μαύρο Σεπτέμβρη» αλλάζει και την κρίση του για πρόσωπα και πολιτικές επιλογές. Είναι αυτό που έλεγε η Αμερικανίδα ηθοποιός Ρίτα Μέι Γουέστ : «Η καλή κρίση προϋποθέτει πείρα και η πείρα προϋποθέτει κακή κρίση».

Γιώργος Λακόπουλος

ΕλεύθεροςΤύπος