Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Παραλύει η χώρα - αμήχανη η κυβέρνηση Εκκληση Καραμανλή να ανοίξουν οι εθνικές οδοί και μήνυμα ότι δεν υπάρχουν χρήματα για περαιτέρω ενίσχυση


Στη θεωρία του «κοινωνικού αυτοματισμού» επενδύει τα επόμενα εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση, ευελπιστώντας να λήξουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, ενώ ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής απηύθυνε χθες βράδυ έκκληση να ανοίξουν οι εθνικές οδοί. Ο κ. Καραμανλής, στην ομιλία του κατά την κοπή της πίτας του Τομέα Γυναικείων Θεμάτων της ΝΔ, έστειλε αυστηρό μήνυμα ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των αγροτών και τόνισε πως δεν πρέπει να επιβαρύνεται η κοινωνία, με τον ιδρώτα της οποίας εξευρίσκονται οι πόροι για την επιδότησή τους.

Με τα μπλόκα να ενισχύονται καθημερινά, στην κυβέρνηση που βρίσκεται εν μέσω αδιεξόδου, προφανούς αμηχανίας και αδυναμίας ελέγχου της κατάστασης, υπάρχουν εισηγήσεις για την υιοθέτηση πιο δυναμικής μορφής αντιμετώπισης της κατάστασης. Παράλληλα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σ.Χατζηγάκης , μετά το χθεσινό «ναυάγιο» στη συνάντηση με το Πανελλαδικό Συντονιστικό Οργανο των αγροτών, ζήτησε από τους αγρότες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προτάσσοντας τη λογική ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος δεν παζαρεύουν.

Ηχώρα έχει παραλύσει και οι αγρότες δηλώνουν ανυποχώρητοι στις διεκδικήσεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση, που διαμηνύει ότι δεν θα δοθεί ούτε ευρώ παραπάνω από τα 500 εκατ., για αδιαλλαξία και ανταπαντούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Την ίδια στιγμή, με έκδηλο τον φόβο για το πολιτικό κόστος, αρκετοί υπουργοί και βουλευτές μιλούν για ήττα στρατηγικού χαρακτήρα η οποία θα έχει συνέπειες στα εκλογικά ποσοστά της ΝΔ. «Το κόστος θα είναι μεγάλο και θα φανεί σε βάθος χρόνου» παραδέχονται και εκφράζουν τη διαφωνία τους με τη θεωρία του κοινωνικού αυτοματισμού, δηλαδή την αντιπαράθεση μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, αν και διευκρινίζουν πως «όλοι έχουν ευθύνες ανάλογα με τον ρόλο τους». Τα αγροτικά μπλόκα πλήττουν το εμπόριο και τον τουρισμό και ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι δεν πρέπει από τις κινητοποιήσεις να προκληθούν ζημιές σε επαγγελματίες και να μην επιβαρύνεται η οικονομία. Ο Πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση έδωσε 500 εκατ. ευρώ παρά τα στενά περιθώρια και τις αντοχές της οικονομίας.

Πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές κάνουν λόγο για ήττα στρατηγικού χαρακτήρα της ΝΔ, αφού σε πολλές αγροτικές περιοχές καταγράφει απώλειες. Μάλιστα το ανησυχητικό είναι ότι, εν αντιθέσει με το ΠαΣοΚ, η ΝΔ δεν ανέδειξε από τις κινητοποιήσεις νέα στελέχη που θα μπορούσαν να εκφράσουν το κόμμα στο αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα. Η Ρηγίλλης αδυνατεί να αξιολογήσει τα αίτια της αδυναμίας των αγροτοσυνδικαλιστών της, αλλά βουλευτές αναφέρονται στην αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην περιφέρεια που θα καταγραφούν στις βουλευτικές και εν συνεχεία στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Μπορεί ο κ. Χατζηγάκης να προανήγγειλε ότι η λογική και η σύνεση θα επικρατήσει, αλλά ακόμη και οι «γαλάζιοι» αγρότες εμφανίζονται αμετακίνητοι, αν και εντείνονται οι πιέσεις να υποχωρήσουν. Αυτό θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, αφού όπως είπε και ο βουλευτής κ. Μ.Χαρακόπουλος , που κατέθεσε και ερώτηση στη Βουλή για τα καρτέλ, «έχει απλωθεί πολύ ο τραχανάς». Η ΚΟ της ΝΔ είναι διχασμένη ενώ πολλοί αναφέρουν ότι έχουν γίνει πολιτικά και επικοινωνιακά λάθη. Ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χρ.Ζώης εμφανίστηκε αλληλέγγυος με τους αγρότες, δεν καταδίκασε τα μπλόκα και διευκρίνισε ότι θα τους επισκεπτόταν, διότι πλήττονται από την οικονομική κρίση, αλλά και για να τους εξηγήσει τα κυβερνητικά μέτρα.

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση σημείωσε ολιγωρία στην εξειδίκευση των μέτρων και ότι δεν διέθετε σχέδιο διαπραγμάτευσης, ενώ αναφέρουν ότι έπρεπε πρώτα να διασφαλιστεί η αποχώρηση από τα μπλόκα τουλάχιστον των «γαλάζιων» αγροτών προτού ανακοινωθούν τα μέτρα. Ο πρώην υπουργός και βουλευτής Κιλκίς κ. Σ.Τσιτουρίδης άσκησε κριτική για λανθασμένους χειρισμούς, ο ΓΓ της ΚΟ κ. Ι.Τραγάκης και η κυρία Παρθένα Φουντουκίδου μίλησαν για επικοινωνιακά λάθη, ενώ ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Μαγνησίας κ. Γ. Σούρλας, που γιουχαΐστηκε σε περιοδεία του σε μπλόκο, είπε ότι έπρεπε να δοθούν νωρίτερα οι διευκρινίσεις από το υπουργείο για τα 500 εκατ. ευρώ.

ΤΟ ΒΗΜΑ