Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Βγάζει και πάλι εκλογές από το συρτάρι



Πολιτικό τζόγο με τις πρόωρες εκλογές άρχισαν κυβερνητικά στελέχη. Πριν καλά-καλά οι νέοι υπουργοί καθίσουν στις καρέκλες τους, τα γαλάζια επιτελεία έβγαλαν από τα συρτάρια το σενάριο για πρόωρες εκλογές την άνοιξη, και διπλές με τις ευρωεκλογές, με αφορμή και τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν μείωση της ψαλίδας στις 3 μονάδες.


Με επικοινωνιακές κινήσεις και εκλογικά στοχευμένες δράσεις (ενίσχυση μικρομεσαίων κ.λπ.), επιχειρείται να αναστραφεί το κλίμα για επαναδιεκδίκηση της εξουσίας ή τουλάχιστον για μια αξιοπρεπή ήττα.

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών βλέπουν θετικά κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο Γιώργος Σουφλιάς, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ενθερμος εισηγητής ήταν ο σύμβουλος επικοινωνιακής στρατηγικής Γιάννης Λούλης. Το παρουσίασε στον πρωθυπουργό τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η Ν.Δ. βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση λόγω του σκανδάλου του Βατοπεδίου και είχε ορίζοντα ενεργοποίησης τον Ιανουάριο του 2009, όταν το κυβερνητικό κόμμα θα μπορούσε να επιχειρήσει ένα «νέο ξεκίνημα». Θα είχε αφήσει πίσω του το σκάνδαλο και θα άρχιζαν να ξετυλίγονται οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού. Απαραίτηση προϋπόθεση βέβαια για την υλοποίησή του είναι η περαιτέρω μείωση της ψαλίδας ώστε να φτάσει γύρω στις 2-2,5 μονάδες.

Βέβαια, η εκτίμηση που υπάρχει στο Μαξίμου είναι ότι δεν μπορεί κάποιος να προεξοφλήσει τώρα ότι η τάση της μείωσης της ψαλίδας θα συνεχιστεί το επόμενη δίμηνο, καθώς η κυβέρνηση έχει ανοιχτά μπροστά της πολλά κρίσιμα στοιχήματα. Γι' αυτό θα ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις εντυπωσιασμού (αλλαγή οικονομικής πολιτικής με μέτρα για τους αδύναμους, μείωση της έντασης στον χώρο της Παιδείας, με αναβολή επ' αόριστον των μεταρρυθμίσεων, «νέο» πρόσωπο της αστυνομίας, εγκαίνια δημοσίων έργων, άνοιγμα μιας νέας ατζέντας κ.λπ.).

Η επόμενη κίνηση του Κ. Καραμανλή είναι να επαναδραστηριοποιήσει την Κοινωνική Κυβερνητική Επιτροπή, με τη συμμετοχή των υπουργών Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, Δ. Αβραμόπουλου και Ι. Παπαθανασίου. Με την υπουργό Απασχόλησης συναντάται σήμερα και το πιο πιθανό είναι η επιτροπή να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες.

Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών φαίνεται ότι ήταν και ο βασικός λόγος που παρέμεινε στη Ρηγίλλης ο Λευτέρης Ζαγορίτης και δεν υπουργοποιήθηκε.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως αν υπάρχει μια διαφορά γύρω στις 2- 2,5 μονάδες, ακόμη και αν προηγείται το ΠΑΣΟΚ, δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία στη Ν.Δ. να παραμείνει στο παιχνίδι και να δώσει μία ακόμη μάχη στις εκλογές που θα ακολουθήσουν, αφού το ενδεχόμενο των συνεργασιών φαίνεται αδύνατο-τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες με τον νόμο Παυλόπουλου κατεβάζει τον πήχη για το πρώτο κόμμα, εξασφαλίζοντας αυτοδυναμία με ένα 38,5% που η Ρηγίλλης εκτιμά ότι μπορεί να διεκδικήσει.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΡΑΗ