Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Δεν έπεισε ούτε τους Τούρκους η ανασκευή του Αττίλα - Παρέμβαση Κληρίδη


Λευκωσία: Δεν έπεισε ούτε τους συμπατριώτες του ο Τούρκος ηθοποιός που προσπάθησε ανεπιτυχώς να ανασκευάσει την αρχική του παραδοχή για εκτελέσεις Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων. Μια ομολογία μοναδική στο είδος της που σόκαρε τους πάντες, ιδιαίτερα όμως τους συγγενείς των αγνοουμένων που περιμένουν από το 1974 να διακριβωθεί η τύχη τους. Ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, αφού χαρακτήρισε την ομολογία του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς για εκτελέσεις Ελληνοκυπρίων κατά την εισβολή «έγκλημα πολέμου», ανέφερε ότι θα πρέπει να διεξαχθεί έρευνα από τις τουρκικές, αλλά κυρίως από ανεξάρτητες Αρχές.

Πρόσθεσε ότι η έρευνα θα μπορούσε να γίνει από τη Διερευνητική Επιτροπή για τους αγνοούμενους, ή ακόμα και από Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για να διαφανεί κατά πόσο ο Ολγκάτς λέει την αλήθεια.

Ο κ. Κληρίδης είναι πεπεισμένος ότι η αρχική του ομολογία ήταν η αληθινή και χαρακτήρισε «ανόητη και αστήριχτη» τη δικαιολογία που προέβαλε στη συνέχεια.

Πάντως, κατά τον Πέτρο Κληρίδη, ακόμη και αν δεν λέει την αλήθεια, δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητος για την αναστάτωση που προκάλεσε. Από την άλλη, η κυβέρνηση θα μελετήσει με πολλή σοβαρότητα και σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία τον τρόπο αξιοποίησης της μαρτυρίας του Τούρκου ηθοποιού.

Η Γκιουλτέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ, μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, που εκπροσωπεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα, θεωρεί ότι υπό αυτή την ιδιότητά της έχει αυξημένες ευθύνες να εντοπίσει και να έρθει σε επαφή με τον Τούρκο ηθοποιό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, η κ. Πλουμέρ είπε ότι οι όροι εντολής της Διερευνητικής Επιτροπής δεν περιλαμβάνουν την έρευνα για όσους διέπραξαν δολοφονίες και υπό ποιες συνθήκες έγιναν αυτές, αλλά θα γίνει έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσο ο Αττίλα Ολγκάτς γνωρίζει πού έχουν ταφεί τα άτομα, στα οποία αναφέρθηκε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι πρόκειται για πολύ ευαίσθητο θέμα και γι’ αυτό οι όποιες ενέργειες θα γίνουν αθόρυβα. Πρόσθεσε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι μαρτυρίες και τα στοιχεία ώστε «να επιβεβαιωθεί ότι η Τουρκία παραβίασε όλες τις πρόνοιες της Συνθήκης της Γενεύης για το ανθρωπιστικό δίκαιο». Ο Τούρκος ηθοποιός, ένας από τους πρωταγωνιστές του αμφιλεγόμενου τουρκικού τηλεοπτικού σίριαλ «Κοιλάδα των Λύκων», με ανακοίνωσή του ανακαλεί τους ισχυρισμούς του περί δολοφονίας δέκα Ελληνοκυπρίων, μεταξύ των οποίων ενός νεαρού αιχμαλώτου, κατά την τουρκική εισβολή το 1974. Ο Ολγκάτς υποστηρίζει τώρα σε ανακοίνωσή του που έδωσε στη δημοσιότητα, ότι τα όσα είπε σε ζωντανό πρόγραμμα του τουρκικού καναλιού KANALTURK, «είναι ένα σενάριο που είχε γράψει» για να προβάλει τη φρίκη του πολέμου.

Αντιδράσεις στην Τουρκία

Πολλαπλές αντιδράσεις προκαλεί και στην Τουρκία η υπόθεση της ομολογίας και στη συνέχεια αναίρεσής της, του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς. «Ο Κιλίτς προκαλεί σοκ στους Ρωμιούς ( Έλληνες)» αναφέρει το σχετικό άρθρο της εφημερίδας Μιλλιέτ.

«Αδέξιο Λύκο» αποκαλεί η εφημερίδα Χουριέτ τον Τούρκο ηθοποιό Αττίλα Ολγκάτς και με άλλο τίτλο «Καθάριζε μόνο πατάτες» η εφημερίδα επικαλείται τις δηλώσεις του Χιλμί Οζέν, ο οποίος διδάσκει σήμερα στο παράνομο πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου στα κατεχόμενα και ο οποίος προσθέτει νέα στοιχεία για το παρελθόν του Ολγκάτς, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Ημουν διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου της Κύπρου τότε. Ο Ορλγκάτς υπηρετούσε στο τουρκικό σύνταγμα που ήταν εγκατεστημένο στην Κύπρο σύμφωνα με τις συνθήκες της Ζυρίχης και της Λοζάνης. Οταν άρχισε η επιχείρηση στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου του 1974, η οικογένεια του Ολγκάτς μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι ο Αττίλα υπηρετούσε στο τουρκικό σύνταγμα και ότι φοβόταν πολύ. Μου ζήτησαν τη βοήθειά μου.

Πήγα και είδα τον διοικητή του, ο οποίος μου είπε ότι είχε πάθει νευρικό κλονισμό. Ο διοικητής του μου είπε ότι δεν του έδιναν καν να κρατήσει όπλο στα χέρια του ούτε του ανέθεταν οποιοδήποτε στρατιωτικό καθήκον. Του έδωσαν μια δουλειά στην κουζίνα. Στην πραγματικότητα τον έστειλαν πίσω μετά από 20 ημέρες», δηλώνει ο Χιλμί Οζέν ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα ήταν σύμβουλος του πρώην Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Αναφορά και στις τουρκοκυπριακές εφημερίδες

Ο αρχισυντάκτης της Κίπρις Ρεσάτ Ακαρ γράφει ότι τα όσα είπε ο Ολγκάτς περί συγγραφής σεναρίου είναι παραμύθια και κανείς δεν πρόκειται να τα πιστέψει. Γράφει ακόμη ότι με τις δηλώσεις του ο Τούρκος ηθοποιός έδωσε το δικαίωμα να στιγματιστούν οι Τούρκοι ως βάρβαροι και καλεί τις Αρχές να τον οδηγήσουν σε ψυχιατρικό έλεγχο και στη συνέχεια στην τουρκική δικαιοσύνη. Η «Αφρίκα» στεγάζει τη διάψευση του ηθοποιού με τίτλο «Ή μας δούλεψε ή φοβήθηκε».

Phileleftheros