Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Ο Θησαυρός της Αρχαίας και η φτωχεια της Νεας..

Το ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου Irvine της California συγκέντρωσε, αρχειοθέτησε, ταξινόμησε και κατηγοριοποίησε, το μεγαλύτερο μέρος (διότι οι εργασίες του συνεχίζονται) της Ελληνικής Πραγματείας υπό τον τίτλο «Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσης». Τον Απρίλιο του 2001 η τελευταία εκδοσις του «Θησαυρού» περιλαμβάνει 12.000 έργα, από την εποχή του Ομήρου έως την πτώσι της Κωνσταντινουπόλεως το 1453, απο 3.700 συγγραφεις, περίπου 6 εκατομμύρια ελληνικών λέξεων και 91 εκατομμύρια λεκτικών τύπων (λέξεων κειμένου όπως έχουν απαντηθή στ'ανωτέρω κειμενα).

Πρωτοπόρος στην αποθησαύρησι αυτού του μοναδικού πλούτου η γλωσσολόγος Ελληνίστρια Καθηγήτρια Mc Donald και εν συνεχεία οι καθηγητές Theodore Brunner και David W. Packard, οι οποίοι με επιτελείο ειδικευμένων επιστημόνων, επέτυχον την ηλεκτρονική έκδοσι του Θησαυρού υπό μορφή σύμπακτου δίσκου(CD ROM) στο πολυτονικό και την προσιτή διαδοσι του παγκοσμίως. Σεχιλιάδες ιδιώτες και ειδικευμένους ερευνητές του Ελληνικού Πολιτισμού, που είναι αρρήκτως συνυφασμένος με την Ελληνική Γλώσσα.

Για την «ηλεκτρονική» ανάγνωσι του «Θησαυρού» εκπονήθησαν ειδικά προγράμματα λογισμικού, ώστε η πρόσβασις στα αρχαία κείμενα να γίνεται με όλους τους δυνατούς τρόπους. Αξίζει να αναφέρουμε μερικούς μήπως και εκτιμηθή απο τους δασκάλους των παιδιών μας. Τους φιλολόγους και τους εκπαιδευτικούς μας. Επίσης και για τους γλωσσολόγους και λεξικογράφους μας. Που όλοι αυτοί, ουδεν ενδιαφέρον επέδειξαν για την γνωριμία αυτού του τιτανίου έργου στην ελληνική νεολαία. Περισσότερο δε όταν η διδαχή των Ελληνικών γραμμάτων αφορά στην μητέρα και τροφό όλων των γλωσσών, αθάνατη ηχώ του παναθρωπινου πολιτισμού. Την Ελληνική γλώσσα.

Ενω για την δημιουργικη «συμμετοχή» των πολιτικών μας να υπενθυμίσω, ότι κατά τας μεσονυκτίους ώρας της 11ης Ιανουαρίου 1982 , ο τότε Υπουργός
παιδείας, Λ.Βερυβάκης κατήργησε με τροπολογία που προσαρτηθή σε άσχετο νόμο ( περί εγγραφής μαθητών στα Λύκεια ) ό,τι είχε διασωθεί δύο χιλιάδες χρόνια , τους τόνους και τα πνεύματα.Την τροπολογία μετά την αποχώρησι των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως (της ΝΔ τότε), εψήφισαν μονό 30 βουλευτές.Αυτοί οι 30, ήσαν αρκετοί για να αποκόψουν την συνέχεια της Ελληνικής γλώσσας και να την ευνουχίσουν. Η αρχή βεβαίως είχε «επιτευχθεί» επί Υπουργού παιδείας Γ. Ράλλη και Υφυπουργού Β.Κοντογιαννόπουλου, ο οποίος «απέβαλε» τα «αντιδραστικά» αρχαία απο τα Γυμνάσια και έφερε την διδασκαλία των αρχαίων συγγραφέων απο μεταφράσεις.

Από το λεξιλόγιο, λοιπόν του «Θησαυρού» που περιλαμβάνει 91εκατομ.λεκτικων τύπων, ο χρήστης έχει την δυνατότητα να διαπιστώση ιδίοις ομμασι πόσες φορές σε πόσα κείμενα και που ακριβώς απαντάται όποια λέξι η λήμμα επιλέξει. Έχει την δυνατότητα να φέρη στην οθόνη, την συγκεκριμένη παράγραφο καθενός απο τα έργα αυτά, όπου χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη λέξις η λήμμα. Να δη όλο το έργο ή και να το εκτυπώση. Υπάρχει επίσης η επιλογή της προσβάσεως σε όλα τα έργα, αναλόγως του θέματος, του αιώνος που έχει γραφή, της γενετείρας η ακόμη και του φύλου του συγγραφέως. Η απόκτησις του «Θησαυρού» επιτυγχάνεται κατόπιν επικοινωνίας στην στην διευθυνσι www.tlg.uci.edu της ιστοσελίδος του Πανεπιστημίου, έναντι ασημάντου τιμήματος.

Έτσι αναζητώντας την ετυμολογία των Ελληνικών λέξεων διαπίστωσα όπως ολοι οι σκεπτόμενοι Ελληνες ( δηλαδη όχι οι φιλόλογοι που καταβαλλουν κάθε προσπαθεια να μισησουν τα παιδιά μας την Γλώσσα μας) ότι η ελληνικη γλωσσα εχει μια μοναδικη ιδαιτεροτητα. Διαπίστωσα πραγματικώς ότι η κάθε ελληνική λέξις σημαίνει το σημαινόμενο. Παραδειγματος χαριν. Η λεξις «ηλικία. Είναι σύνθετη και προέρχεται από την λέξι «ήλιος» και την λέξι «κίω , που σημαίνει περιστρέφω» ( π.χ Κίων, κισσός είναι παράγωγες λέξεις από το κίω) Τουτέστιν η λέξις ηλικία στα Ελληνικά σημαίνει αφ'εαυτης τί άλλο, από την Περιστροφή γύρω από τον ήλιο. Και όταν οι αρχαίοι ρωτούσαν, ποιά είναι η ηλίκια σου, ουσιαστικά ρωτούσαν πόσες περιστροφές πέριξ του ηλίου έχεις κάνει.

Σκεφθητε την λεξι μοιρα. Που σημαινει το μηκος τοξου μιας μοιρας ( ο κυκλος εχει 360 μοιρες) , που είναι το τοξο που καλυπτει με την περιστροφη της γυρω από τον ηλιο η γη σε μια μερα. Τι σημαινει το γνωμικο για τον κακοτυχο «δεν εχει στον ηλιο μοιρα»? Ότι κυριολεκτικως δεν εχει ουτε μια μερα καλη ( αφου η μια μοιρα ειναι η διαρκεια της μιας ημερας) στη ζωη μας. Ενώ ταυτοχρονως οι τρεις μοιρες ( Κλωθω Λαχεσις Ατροπος) η καθε μια ξεχωριστα μας προικιζουν καλη ή κακη μοιρα.

Ισως αν μπορουσαμε ποτε να διαννοηθουμε. Ότι η Ελληνική γλώσσα αυτή καθ εαυτή είναι το τελειώτερο επιστημονικό επίτευγμα. Ανεξήγητο από τους επιστημονες πως δημιουργήθηκε. Περιφρονημένη απο τους ελλαδικούς φιλολόγους.Ξεχασμένη απο τους νεοέλληνες…Αναλογισθητε μονο πως για να δημιουργηθη κάθε λεξις πρεπει προηγουμενως να εχει υπαρξη το σημαινομενο. Δηλαδη να εχη υπαρξη πολιτισμος, θεατρα, μουσικη, επιστημες, εννοιες όπως η δικαιοσυνη η ηθικη η ευγνωμοσυνη, επιστημες όπως η ψυχολογια, η γεωγραφια, τα μαθηματικα,η φυσικη, η χημεια, η αστρονομια, ο κοσμος. Και κατά συνεπεια αυτοι που δημιουργησαν και μας χαρισαν αυτό τον πλουτο που οι νεοελληνες ως αχρηστοι κληρονομοι περιφρονουν είναι η αιωνια ταυτοτητα μας.

Δεν είναι τυχαιο. Ό,τι διασωθηκε απο την μανία καθε –ισμου, από τις πυρπολησεις και τις δηωσεις των ξενων κατακτητων, στις μέρες μας κατεστρψαν οι αγραμματοι λαικιστες πολιτικοι μας, οι παραμορφωμενοι παντογνωστες δημοσιογραφοι μας, για να ολοκληρωνου πρακτικα το εργο ολων αυτων, οι αναρχοβάνδαλοι οπαδοί ερυθρού ολοκληρωτισμού που καίνε μετα μανιας τα βιβλία αρχαίων ελλήνων συγγραφέων..

ΙΑΣΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: