Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Ιερό... φρένο


Αυτή τη φορά δεν ήρθε στη δημοσιότητα για τη Βιστωνίδα και τις ανταλλαγές. Ο πρώην ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου προκάλεσε «κρίση» μεταξύ του Αγίου Ορους και της πόλης της Πάτρας, με αφορμή την… παρέλαση ομοιώματός του στο διάσημο Καρναβάλι της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Η Ιερά Επιστασία, με επιστολή της προς το δήμαρχο Πατρέων κ. Ανδρέα Φούρα, εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός και ζητεί την επανεξέταση του θέματος, ώστε «να πρυτανεύσει η σύνεση και να αποσοβηθούν περαιτέρω ανωφελή σχόλια, τα οποία θα προκαλέσουν μεγάλη πνευματική ζημιά στο κοινωνικό σύνολο και βαριά ηθική ευθύνη στους υπευθύνους». Μάλιστα, το θέμα συζητείται σήμερα στην αίθουσα του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρών, μετά την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά του δήμου από ιεραποστολικό σύλλογο (Αγιος Μάρκος ο Ευγενικός), ο οποίος ζητεί την άμεση απόσυρσή του, με το σκεπτικό ότι προσβάλλεται το θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών.

Στην ουσία, το δικαστήριο θα κληθεί να απαντήσει σε ένα ερώτημα: «Θα πρέπει η σάτιρα να έχει περιορισμούς και όρια σε συμπεριφορές και διαγωγές προσώπων που εκπροσωπούν θεσμούς ή να αφήνεται να λειτουργεί με βάση την ελευθερία έκφρασης»; Οι απόψεις στην αχαϊκή πρωτεύουσα διίστανται. «Σατιρίζουμε την επικαιρότητα, δεν κατηγορούμε κανέναν και αλίμονο αν οι θεσμοί κινδυνεύουν από τη σάτιρα. Επί του προκειμένου, μιλάμε για σάτιρα της πολιτικής επικαιρότητας», λέει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου, κ. Αλέξης Σκαρμέας.

Η κατασκευάστρια του άρματος κ. Αγνή Στασινού λέει στον ΕΤ ότι «στα 10 χρόνια που συνεργάζομαι με το δήμο, ως δημιουργός, εμπνέομαι πάντα από την πολιτική επικαιρότητα. Αυτό έκανα και με τον Εφραίμ και δεν περίμενα ποτέ να με επικρίνουν επειδή σατιρίζω δημόσια πρόσωπα».

Υπέρ της παρέλασης του επίμαχου άρματος και ο σκιτσογράφος κ. Σπ. Ορνεράκης (χρησιμοποιήθηκε σκίτσο του για τη δημιουργία του άρματος): « Η πίστη εδραιώνεται με την πίστη και όχι με χειροπέδες και την πυρά».

Από την άλλη πλευρά, οι αντιδράσεις ξεκίνησαν πριν από 10 ημέρες με επιστολή που έστειλε προς το δήμο ο κ. Πέτρος Ρηγάτος, σύμβουλος της παράταξης του κ. Φλωράτου και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. «Η φιλοσοφία μου είναι ότι πρέπει να αποδοκιμάζονται μη σύννομες συμπεριφορές που εκθέτουν την Ορθοδοξία και το ράσο. Πρέπει να προστατεύσουμε τη θρησκεία μας», λέει στον ΕΤ.

Τη σκυτάλη των αντιδράσεων πήρε στη συνέχεια ο σύλλογος «Αγιος Μάρκος ο Ευγενικός», με την κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων. Ο εκπρόσωπος του συλλόγου κ. Παναγιώτης Χαρμπίλας υποστήριξε στον ΕΤ ότι «απλά αποφασίσαμε να ασκήσουμε τα νομικά μας δικαιώματα».

ΜΠΟΓΑΤΣΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: