Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Δύσκολη η πρόβλεψη των σεισμών στο άμεσο μέλλον

Οι επιστήμονες μελετούν τους σεισμούς προσπαθώντας να τους κατανοήσουν και να σχηματίσουν ένα μοντέλο πρόβλεψης. Ωστόσο, αντιμέτωποι με την ερώτηση του πότε και που θα εκδηλωθεί ο επόμενος, δεν μπορούν ακόμη να δώσουν σαφή απάντηση.

Με βάση την ιστορία, σεισμοί θα εκδηλωθούν στην Ιαπωνία και το Θιβέτ, αναφέρει η Λι Ρόιντεν, του πανεπιστημίου MIT. «Θα μπορέσουμε ποτέ να τους προβλέψουμε; Δεν ξέρω», ανέφερε σε συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο των Επιστημών.

Οι σεισμοί εκδηλώνοντας συχνά στα όρια των πλακών που συνιστούν την επιφάνεια της Γης. Κάποιοι έχουν επίσης καταγραφεί βαθιά στο εσωτερικό των πλακών, όπως ο καταστροφικός σεισμός στην Κίνα το 2008, και οι σεισμοί του 1811-1812 στις ΗΠΑ, που προκάλεσαν τη στιγμιαία αντιστροφή της ροής του ποταμού Μισισιπή. Οι επιστήμονες μπορούν να δουν πότε μία πλάκα βρίσκεται υπό πίεση αλλά δεν μπορούν ακόμη να προσδιορίσουν πότε θα εκδηλωθεί η σεισμική δόνηση, όπως εξήγησε ο Χάρολντ Τόμπιν, του πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν.

Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να συγκεντρώνουν στοιχεία και γνώση για τους σεισμούς και τα αίτια που τους προκαλούν. Σύμφωνα με τον Τζέιμς Έβανς, του πανεπιστημίου της Γιούτα, μηχανήματα έχουν φτάσει σε βάθος 3,5 χιλιομέτρων στο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια, με την ελπίδα να βρεθούν στην καρδιά του ρήγματος και την καταγραφή ενός σεισμού.

«Αν θέλουμε να κατανοήσουμε τη φυσική και τον τρόπο που λειτουργούν τα ρήγματα, θα πρέπει να μελετήσουμε αυτά στους ωκεανούς» αναφέρει ο ίδιος. «Σκάβοντας βαθιά είναι η μόνη μέθοδος που έχουμε για να συγκεντρώσουμε στοιχεία για τα 2/3 του πλανήτη που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας».

Οι υποθαλάσσιοι σεισμοί μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνοι αφού ενδέχεται να προκαλέσουν τσουνάμι, όπως αυτό που κόστισε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων στον Ινδικό Ωκεανό το 2004. Όπως εξηγεί η Σούζαν Σβάρτζ, καθηγήτρια γεωολογίας και πλανητικών επιστημών στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει μία τρίτη μορφή επαφής στα όρια των πλακών, όταν αυτές «τρίβονται» αργά η μία με την άλλη, για αρκετές εβδομάδες ή μέχρι και ένα χρόνο, χωρίς όμως να προκαλείται σεισμός. Τέτοιου είδους κινήσεις έχουν καταγραφεί κάτω από την επιφάνεια της Κόστα Ρίκα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: