Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009
Ισορροπία μεταξύ κάλπης και Βρυξελλών Ο πειρασμός για προεκλογικές παροχές και η πίεση για περισσότερη λιτότητα
ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΥ στις κάλπες και το βλέμμα στις δύσπιστες προς την Ελλάδα αγορές, η κυβέρνηση «κατήρτισε» το νέο τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης,
το οποίο θα τεθεί από Δευτέρα στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών και των διεθνών οίκων αξιολόγησης. Οπως τα επί μέρους στοιχεία φανέρωσαν και οι επίσημες δηλώσεις επιβεβαίωσαν, ο νέος υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου ασκήθηκε σε ισορροπία τρόμου.
Θέλησε να ικανοποιήσει, κατά το δυνατόν, το ανήσυχο και επικριτικό προς την κυβέρνηση εκλογικό σώμα και μαζί να εξευμενίσει τις Βρυξέλλες και τις αγορές, που δεν δείχνουν και τις καλύτερες των διαθέσεων για τη χώρα μας.
Επειτα από πολλές αναζητήσεις και άπειρες προσθαφαιρέσεις, ο κ. Ι. Παπαθανασίου και το νεοσυγκροτηθέν, από τον κ. Πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, οικονομικό διευθυντήριο κατέληξαν σε ένα επαμφοτερίζον σχήμα οικονομικής πολιτικής, που ορίζεται μεν από τον εκλογικό σκοπό, αλλά δεν τον υπηρετεί απολύτως.
Τα υψηλά ελλείμματα, τα μειωμένα έσοδα και οι παροχές προς τους οικονομικά ασθενέστερους υπηρετούν τον εκλογικό σκοπό, αλλά τα υπόλοιπα, όλα εκείνα τα ηχηρά για περικοπές δαπανών, κεντρική παρακολούθηση μισθών, όρια αμοιβών στο Δημόσιο, έλεγχο των προσλήψεων, συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών εντός τετραμήνου, ηλεκτρονική παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης και της ελεγχόμενης συνταγογράφησης φαρμάκων, όπως και οι υποσχέσεις για αποκρατικοποιήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ χαϊδεύουν τα αφτιά των Βρυξελλών και των αγορών.
Ακριβά τα δανεικά
Φαίνεται ότι το αυστηρό βλέμμα των αγορών και η εκπεμπόμενη από παντού απειλή ότι τα δανεικά θα είναι ακριβά και δύσκολα για την Ελλάδα έπαιξαν τον ρόλο τους. Με αποτέλεσμα να αποτυπωθεί τελικώς ένα αίσθημα σχετικής αυτοσυγκράτησης στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή ο νέος υπουργός Οικονομίας. Και πάλι όμως δεν μοιάζει ικανό να μεταβάλει πλήρως τις αρνητικές διαθέσεις και τις επιφυλάξεις των ξένων έναντι της Ελλάδας. Είναι χρήσιμο να καταγραφεί πάντως ότι ο κ. Παπαθανασίου, που δείχνει να έχει αίσθηση των κινδύνων, αποδίδει εξαιρετική σημασία στο περιοριστικό σκέλος του Προγράμματος Σταθερότητας. Γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι, αν το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν πείσει τις Βρυξέλλες και τις αγορές, η χώρα θα απειληθεί με πολύ υψηλά επιτόκια. Αν μάλιστα υπερυψωθούν εξαιτίας της καχυποψίας για τα ελλείμματα και το υπερμέγεθες δημόσιο χρέος, θα αντιμετωπίσει τον ακόμη σοβαρότερο κίνδυνο της εξεύρεσης δανειακών πόρων. Ειδικά σε τούτη την περίοδο όπου όλες οι κυβερνήσεις θα εκδώσουν πληθώρα ομολόγων ο προαναφερθείς κίνδυνος πολλαπλασιάζεται...ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου