Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Οι πέντε μπελάδες του Γιώργου

Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΠΑ

Την ώρα που τα γκάλοπ σημαίνουν χαρμόσυνα μηνύματα για το ΠΑΣΟΚ, στο εσωτερικό μια υπόκωφη γκρίνια πολιορκεί την ευφορία του: Η κριτική αφορά ορισμένα στελέχη της πρώτης γραμμής, την αναιμική πολιτική παρουσία του κόμματος και την ακατάσχετη εκλογολογία, την οποία συντηρούν οι προβλέψεις της ηγεσίας του.

Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου έχει διαπιστώσει το αρνητικό κλίμα και η αγωνία του είναι να ελέγξει την κατάσταση πριν μετεξελιχτεί σε νέα μάχη χαρακωμάτων.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, δύο είναι τα στελέχη τα οποία συγκεντρώνουν, για διαφορετικούς λόγους, την κριτική: η Λούκα Κατσέλη και ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης:

1 Η σκιώδης υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο στόχαστρο και βουλευτών που ανήκουν στο παπανδρεϊκό στρατόπεδο. Την κατηγορούν ότι δεν μπορεί να δώσει τον τόνο στις δημόσιες πολιτικές αντιπαραθέσεις για την οικονομία και ότι «είναι περισσότερο καθηγήτρια και λιγότερο πολιτικός».

* Οπως λέει στην «Κ.Ε.» μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, «δεν έχει το πολιτικό βάρος ν' ανταποκριθεί στις περιστάσεις». Ετσι, την ώρα που χάνει μάχες στην κεντρική σκηνή, καταφεύγει σε μεταμεσονύκτιες εκπομπές και περιθωριακά κανάλια προκειμένου να ακουστεί η φωνή της. Ομως, αυτές οι σπασμωδικές πρωτοβουλίες υπονομεύουν το κύρος της, διαιωνίζοντας τον κύκλο αμφισβήτησής της.

* Η ίδια πιστεύει ότι είναι θύμα «συντροφικών μαχαιρωμάτων» και εξωθεσμικών κέντρων, ενώ από το περιβάλλον του προέδρου επιμένουν ότι «ο Γιώργος δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη Λούκα, συνεννοείται πάντα μαζί της και δεν πρόκειται να υποκύψει στις προτροπές να την αλλάξει».

Παρά τις διαβεβαιώσεις, ωστόσο δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι η κυρία Κατσέλη δεν ήταν με τον Γ. Παπανδρέου στη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Ταμείου κατά της Φτώχειας κ. Αναλυτή.

* Στην ατμόσφαιρα αυτή είναι φυσικό να κυκλοφορούν σενάρια ότι άλλα στελέχη εποφθαλμιούν το αξίωμά της. Στη σχετική φιλολογία ενεπλάκη, και το όνομα της Αννας Διαμαντοπούλου. Η ίδια, πάντως, το διαψεύδει κατηγορηματικώς και με νόημα επισημαίνει: «Εγώ ζήτησα να αναλάβω το χώρο της Παιδείας στο ΠΑΣΟΚ».

2 Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης έχει επίσης ενοχλήσει πολλούς στη Χαρ. Τρικούπη. Τον εγκαλούν ότι μιλάει πολύ και επί παντός του επιστητού, καπελώνοντας τους άλλους «πράσινους» τομεάρχες. Για παράδειγμα, οι συνεχείς παρεμβάσεις του, στα ζητήματα ασφάλειας έχουν ήδη προκαλέσει την (καθόλου σιωπηλή) δυσφορία του κομματικού υπεύθυνου Χ. Καστανίδη.

* Σύμφωνα με τους επικριτές του, ο πρώην υπουργός προσπαθεί να πλασαριστεί στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας ώστε να έχει δεσπόζοντα ρόλο στο μέλλον. Ορισμένοι από αυτούς, μάλιστα, προχωρούν περισσότερο, ενοχοποιώντας τις αλλεπάλληλες προσκλήσεις του στις τηλεοράσεις τις οποίες αποδίδουν στις σχέσεις του με τους «βαρόνους» των ΜΜΕ.

* Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης κανει λόγο για «νοσηρή καχυποψία κύκλων του χθες». Μάλλον, όμως, θα συνεχίσει την τακτική του, αφού με αυτή κατάφερε να εκτιναχτεί από την πέμπτη στη δεύτερη θέση της δημοφιλίας των στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

3 Ο εγκλωβισμός του ΠΑΣΟΚ στη δίνη της εκλογολογίας προβληματίζει επίσης τον Γ. Παπανδρέου.

* Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ βεβαίως διατυπώνει το αίτημα για κάλπες αλλά το κάνει πλέον με προσοχή, καθώς ακούει τους πιο έμπειρους εκ των συντρόφων του να του θυμίζουν ότι «ποτέ κυβέρνηση δεν πήγε σε εκλογές για να τις χάσει». Αλλωστε, ακόμη και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ (65,1%), δηλώνουν αντίθετοι με την πρόωρη προσφυγή σε εκλογική αναμέτρηση.

* Την ίδια στιγμή, πάντως, προβεβλημένα στελέχη του κόμματος υποστηρίζουν πως οι εκλογές είναι ζήτημα μερικών εβδομάδων. Το χορό άνοιξε ο Δ. Ρέππας και τον συνέχισε ο Μ. Χρυσοχοΐδης με καταιγιστικό ρυθμό. Και επιμένουν. Εκτιμούν ότι η δημοσιονομική κρίση δεν είναι διαχειρίσιμη και, όπως προβλέπει στην «Κ.Ε.» ο τελευταίος, «ο Καραμανλής θα οδηγηθεί "σιδηροδέσμιος" σε εκλογές αν δεν θέλει να ταπεινωθεί».

Στροφή στην πραγματική πολιτική

4 Η Χαρ. Τρικούπη προσπαθεί ακόμη να αλλάξει και την πολιτική ατζέντα.

* Ο Ευ. Βενιζέλος και ο εκπρόσωπος τύπου Γ. Παπακωνσταντίνου κάλεσαν ήδη τους βιαστικούς συντρόφους τους να βάλουν τα υπουργικά κοστούμια στην ντουλάπα, ενώ ο Γ. Παπανδρέου ρίχνει το σύνθημα για στροφή στην πραγματική πολιτική. «Απαιτούνται πρωτοβουλίες και διατύπωση καθαρών θέσεων ώστε να μπει το ΠΑΣΟΚ στο κέντρο της προσοχής της κοινής γνώμης», προειδοποιεί πρώην υπουργός που θεωρεί την εκλογολογία μεγάλο κίνδυνο. Γιατί; Επειδή «δεν είναι στο χέρι μας να επιβάλουμε εκλογές».

* Οι οπαδοί της προγραμματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι «το έλλειμμα εμπιστοσύνης που καταγράφουν οι μετρήσεις μπορεί να καλυφθεί μόνο αν το ΠΑΣΟΚ αποδείξει πως έχει τις λύσεις και τη βούληση να τις προωθήσει».

* Τα στελέχη αυτής της σχολής θεωρούν ότι εγκαίρως ο Γ. Παπανδρέου διατύπωσε της θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τους αγρότες, στην ομιλία του στα Τρίκαλα. Πιστεύουν, ωστόσο, ότι αυτές δεν «πέρασαν» στα μπλόκα, όπου διαπιστώθηκε πρόβλημα εκπροσώπησης του κινήματος.

5 Η οριακή μείωση της «ψαλίδας» στα γκάλοπ και η αύξηση της διαφοράς μεταξύ Καραμανλή και Παπανδρέου, δεν ανησυχούν πολύ την ηγεσία. Την προβληματίζει, όμως, το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, παρά την ευνοϊκή συγκυρία, δεν μπορεί να διαμορφώσει ρεύμα νίκης.

* Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ώστε να τεθεί ξανά στο τραπέζι το θέμα της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.: «Ο μεγάλος συνασπισμός, εκδοχή με την οποία ερωτοτροπούν παράγοντες της αγοράς, μπορεί να γίνει σωσίβιο για τη Ν.Δ. και θηλιά για το ΠΑΣΟΚ», όπως επισημαίνει στην «Κ.Ε.» σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου.


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/02/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: