Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Κεφαλικός φόρος και ημιυπαίθριο χαράτσι


Φοροεπιδρομή από την κυβέρνηση, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι

Σε νέους φόρους, έκτακτες εισφορές και πρόστιμα από τη νομιμοποίηση ημιυπαίθριων χώρων αναζητεί η κυβέρνηση μπαλώματα για τη μαύρη τρύπα των δημόσιων ελλειμμάτων.

Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι, στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται ήδη πακέτο φορολογικών μέτρων, το οποίο εξετάζεται ουσιαστικά κατ΄ απαίτηση των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετική αναφορά για μέτρα που θα μπορούσε να λάβει στην παρούσα φάση η κυβέρνηση έγινε χθες κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής από τον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου, παρότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να κινείται στη γραμμή ότι η μείωση των ελλειμμάτων θα επιτευχθεί μέσω της μείωσης των δημοσίων δαπανών. Σχεδόν όλοι οι υπουργοί αποχώρησαν από τη συνεδρίαση με την εικόνα ότι ένα πακέτο μέτρων έκτακτου χαρακτήρα βρίσκεται προ των πυλών και το μόνο που απομένει είναι ο χρόνος κατά τον οποίο θα ανακοινωθεί. Έρχονται χαράτσια
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από κυβερνητικής πλευράς ουσιαστικά έχει κλειδώσει η επιβολή προστίμων για τη νομιμοποίηση όσων ημιυπαίθριων χώρων έχουν παρανόμως οικοδομηθεί, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και χαράτσια για εισοδήματα και ακίνητα. Κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε φυσικά πρόσωπα και κερδοφόρες επιχειρήσεις, ενώ κερδίζει έδαφος και η επαναφορά του φόρου κληρονομιάς. Όσον αφορά την επιβολή έκτακτης εισφοράς, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση δεν έγινε αναφορά σε συγκεκριμένα ποσά, αλλά οι προτάσεις που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο κάνουν λόγο για κατώτερο όριο 1.000 ευρώ για τα εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι αν τελικώς η κυβέρνηση προχωρήσει στο έκτακτο χαράτσι, το πιθανότερο είναι να υπάρξει και κλιμακωτή αύξηση της εισφοράς για τα εισοδήματα που υπερβαίνουν το πλαφόν των 50.000 ευρώ.

Επίσης, για την επαναφορά του φόρου κληρονομιάς που καταργήθηκε μόλις πριν από έναν χρόνο και αντικαταστάθηκε από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ), οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι θα περιοριστεί στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και δεν θα επιβαρύνει κάθε κληρονομιά.

Το στίγμα αυτό επιχείρησε ουσιαστικά να μεταφέρει και ο κ. Παπαθανασίου, δηλώνοντας μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ότι «κάθε μέρα βιώνουμε αναπάντεχες, δυσάρεστες εξελίξεις στην πρωτοφανή αυτή οικονομική κρίση» και στόχος του κυβερνητικού σχεδίου είναι να αντιμετωπιστεί η κρίση «με όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις, ειδικά για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός επισήμανε στα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής ότι όποια μέτρα και αν ληφθούν τελικώς «θα πρέπει να είναι κοστολογημένα και αποτελεσματικά», αποδεχόμενος ουσιαστικά ότι από άλλα μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση κατά το πρόσφατο παρελθόν, οι προσδοκίες που υπήρξαν για τα έσοδα τα οποία θα απέφεραν έχουν διαψευστεί. Κυβερνητικοί παράγοντες τόνιζαν χθες ότι από όλα τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης, η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων «είναι ήδη ώριμη να προωθηθεί». Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από ερώτηση της κ. Μπακογιάννη ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς ανέφερε χθες ότι «το θέμα βρίσκεται υπό μελέτη», ενώ ως έμμεση προαναγγελία ότι το μέτρο επίκειται ερμήνευσαν αρκετοί στη Ν.Δ. και τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ευάγγ. Αντώναρου ότι «δεν θα κάνει ανακοίνωση για ένα θέμα που δεν έχει αποφασιστεί».


Σχεδιάζουν αυξήσεις κάτω του 2%

Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ και η σκλήρυνση της λιτότητας στους μισθούς είναι ένα από τα μέτρα μείωσης των δαπανών που θέτει άμεσα σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Για το 2009 στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σχεδιάζουν να δώσουν αυξήσεις ακόμη και κάτω από 2%, δηλαδή τις χαμηλότερες ονομαστικές αυξήσεις από το 1992, την εποχή του περιβόητου μηδέν συν μηδέν ίσον δεκατέσσερα. Ως άλλοθι για την παροχή των πενιχρών εισοδηματικών αυξήσεων θα επιχειρηθεί να χρησιμοποιηθεί η πτώση του πληθωρισμού στο επίπεδο του 2% λόγω κυρίως της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα θα δουν για άλλη μια χρονιά τα πραγματικά τους εισοδήματα να συρρικνώνονται λόγω και της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται δυο σενάρια όσον αφορά την εισοδηματική πολιτική. Και τα δυο προβλέπουν παροχή αυξήσεων σε δυο δόσεις εντός του 2009 με μεσοσταθμικές αυξήσεις για το σύνολο του έτους από 1,9% έως 2,2%.


ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: