Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Κυβερνητική επιβράβευση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ.


Οχι μόνο παραμένει στη θέση του ο αρχηγός κ. Β. Τσιατούρας αλλά ανέρχεται και ο επιτελάρχης των γεγονότων του Δεκεμβρίου



Στη θέση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. παρέμεινε ο κ. Β. Τσιατούρας, ενώ τη θέση του υπαρχηγού του Σώματος καταλαμβάνει ο ως σήμερα αττικάρχης κ. Ι. Μπούτσικας, ο οποίος αντικαθιστά τον αντιστράτηγο κ. Γρ. Αναγνώστου που αποχωρεί από το Σώμα. Ο κ. Τσιατούρας παραμένει στην ηγεσία του Σώματος παρά την κριτική που του ασκήθηκε τους τρεις τελευταίους μήνες για την υπόθεση Γρηγορόπουλου, τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και τις επιθέσεις ένοπλων ή μη οργανώσεων.

Ωστόσο στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών εξέφραζαν χθες σειρά αποριών για την προώθηση του κ. Ι. Μπούτσικα, στενού συνεργάτη του κ. Τσιατούρα, ο οποίος είχε την κύρια ευθύνη για την κατανομή των αστυνομικών δυνάμεων στα εκτεταμένα επεισόδια του προηγούμενου Δεκεμβρίου.

Τη θέση επιτελάρχη καταλαμβάνει ο μέχρι σήμερα αστυνομικός περιφερειάρχης Κρήτης κ. Χρ.Φράγγος. Τη θέση του αστυνομικού επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος καταλαμβάνει ο αντιστράτηγος κ. Στ.Αποστολίδης και την αντίστοιχη θέση στη Νότιο Ελλάδα ο ομόβαθμός του κ. Ελ. Οικονόμου , ο οποίος επί σειρά ετών ήταν εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., ενώ είχε υπηρετήσει σε διάφορες υπηρεσίες ασφαλείας. Εκτός ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκανπλην του κ. Αναγνώστου- οι στρατηγοί κκ. Στέφανος Σκότης, Δημήτρης Μπουλούκος και Αντώνης Μπαμιατζής. Υπέρ της παραμονής του κ. Σκότη είχαν ταχθεί ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, ενώ ερωτήματα προκαλεί η αποχώρηση του κ. Μπουλούκου, ο οποίος είχε πιστωθεί επιτυχίες στον τομέα της ασφάλειας.

Στη θέση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής- δη λαδή του επονομαζόμενου αττικάρχη- τοποθετείται ο κ. Ιω. Ραχωβίτσας, ο οποίος έχει πολυετή θητεία στις υπηρεσίες Δίωξης Ναρκωτικών, ενώ είχε χειριστεί και την υπόθεση της μαφίας των Ζωνιανών. Στη θέση του δεύτερου τη τάξει θα τοποθετηθεί ο κ. Γρ. Μπαλάκος, ο οποίος ως σήμερα ήταν διοικητής Ασφάλειας Αττικής. Τη θέση αυτή του διοικητή της Ασφάλειας Αττικής, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, αναμένεται να αναλάβει ο κ. Ιω. Δικόπουλος , ο οποίος ως σήμερα ήταν προϊστάμενος της Γ΄ Διεύθυνσης Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ. Η υπηρεσία αυτή της ΕΥΠ αναφέρεται ότι είχε αναμειχθεί στην επιχείρηση απαγωγής των Πακιστανών τον Ιούλιο του 2005.

Τ έλος, τη θέση του προϊστάμενου της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας θα αναλάβει, εκτός μεγάλου απροόπτου, ο κ. Δ. Χωριανόπουλος, ο οποίος υπηρετούσε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία- σε χαμηλότερη θέση- ως πέρυσι, οπότε και μετατέθηκε στη θέση του αστυνομικού διευθυντή Βορειοανατολικής Αττικής. Ο κ. Χωριανόπουλος είχε υπηρετήσει παλαιότερα ως προϊστάμενος στην Κρατική Ασφάλεια και θεωρείται ότι έχει γνώση του χώρου των ενόπλων οργανώσεων. Παράλληλα έχει ζητηθεί η αναβάθμιση των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κκ. Φ. Παπαγεωργίου και Γ. Φραγκίσκου.

Αντίδραση ΠαΣοΚ για τις αποστρατείες
«Ε να ακόμη χτύπημα στην αξιοκρατία » χαρακτηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση τις χθεσινές κρίσεις ανωτάτων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Με σχετική δήλωσή της η πολιτική εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για θέματα Αμυνας κυρία Βάσω Παπανδρέου κατηγορεί την κυβέρνηση ότι « αποστράτευσε ικανά στελέχη, σωστούς επαγγελματίες,στελέχη που είναι κοινά αποδεκτά για τις ικανότητές τους για να προωθήσει προστατευόμενους της Ρηγίλλης ή “ημέτερους” ».

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων κρίθηκαν στον Στρατό Ξηράς διατηρητέοι οι αντιστράτηγοι Φρ. Φράγκος, Στ. Νάσης, Σπ. Παπαδάκης, Κ. Κατής, Ι. Κωλέτσος, Δ. Λυμπέρης και Γ. Ταμουρίδης . Αποστρατεύτηκαν οι αντιστράτηγοι Π. Τσαλικίδης, Ι. Παπαζαχαρίας, Γ. Βέζος, Ι. Γιαμπουράς.

Στο Πολεμικό Ναυτικό διατηρήθηκαν οι αντιναύαρχοι Ι. Καραΐσκος, Δ. Ελευσινιώτης και οι υποναύαρχοι Π. Ραδίτσας, Ν. Βαζαίος, Δ. Παπαγιαννίδης, Γ. Δημητριάδης, Ι. Ορφανός, Χρ. Κατσαρός, Π. Κόλλιας και Ι. Βορριάς. Αποστρατεύτηκαν ο αντιναύαρχος Ευ. Μήτρου και οι υποναύαρχοι Κυρ. Κυριακίδης, Δ. Λαϊνάς, Μελ. Ζαμπετούλιας, Η. Νάστος.

Στην Πολεμική Αεροπορία παραμένουν οι υποπτέραρχοι Β. Κλόκοζας, Κ. Καλαμάτας, Ι. Πατσαντάρας, Κ. Βλαχάβας, Κ. Ιατρίδης, Αντ. Ατματζάκης, Γ. Δούμου, Κ. Κουνέλης, Παντ. Παπασάββας, Στ. Καβασακάλης. Αποστρατεύονται οι αντιπτέραρχοι Αθ. Καραμήτσος, Ζαχ. Γκίκας, Κοσ. Βούρης, Δαν. Σινάνογλου, Δ. Γιάνναρος, Κ. Ιωαννίδης, Β. Μάντζιος. Από το Στρατολογικό Σώμα αποστρατεύτηκε ο υποστράτηγος Θ. Τσελώνης.




ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: