Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Τσιτουρίδη, Μπασιάκο, Δούκα «έδειξε» ο Αρσένιος


Επί περίπου ένα εξάωρο έδινε συμπληρωματικές εξηγήσεις στην εισαγγελέα Εφετών χτες ο μοναχός Αρσένιος, «δείχνοντας» για την υπόθεση των ιερών ανταλλαγών τους πρώην υπουργούς Σ. Τσιτουρίδη και Ευ. Μπασιάκο (Αγροτικής Ανάπτυξης), καθώς και τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Π. Δούκα.



Στα παραπάνω πολιτικά πρόσωπα αναφέρθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- ο μοναχός Αρσένιος στην εισαγγελέα Εφετών (Ευσταθία Σπυροπούλου) από την οποία του ζητήθηκε να δώσει διευκρινίσεις για το τι ακριβώς εννοούσε με τη φράση «η διαδικασία ανταλλαγής έχει γίνει αποδεκτή σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο, αυτό ταυτόχρονα μας εγγυάται και την πραγμάτωσή της».

Η φράση αυτή υπήρχε σε επιστολή του που είχε σταλεί τον Οκτώβριο του 2004 προς τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκο (τη σχετική αποκάλυψη είχε κάνει το «Πρώτο Θέμα» την περασμένη Κυριακή).

Υπενθυμίζεται ότι ο μοναχός Αρσένιος την περασμένη Πέμπτη μαζί με άλλους οκτώ μοναχούς της Μονής είχε δώσει εξηγήσεις (μέσω υπομνήματος) στην εισαγγελέα ως ύποπτος για τέσσερα κακουργήματα (ηθική αυτουργία σε απιστία, απάτη και ψευδή βεβαίωση, αλλά και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Το αίτημα
Στη συμπληρωματική εξέταση του μοναχού Αρσένιου -που εμφανίστηκε αυτοπροσώπως αυτή τη φορά- φαίνεται να έπαιξε ρόλο και το αίτημα της διευθύντριας Πολιτικής Γης Σταματούλας Μαντέλη (έχει κληθεί ως ύποπτη επίσης στην υπόθεση), η οποία ζητούσε από την εισαγγελέα να ζητήσει διευκρινίσεις όχι μόνο από τον μοναχό Αρσένιο, αλλά και από τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, καθώς επίσης τον πρώην υπουργό Ευ. Μπασιάκο.

Σ' αυτό το αίτημά της η Σ. Μαντέλη προχώρησε επικαλούμενη αλληλογραφία με αποστολέα τον μοναχό Αρσένιο και παραλήπτη τον κ. Μπασιάκο, στην οποία και γίνεται λόγος περί αποδοχής σε «υψηλό κυβερνητικό επίπεδο» όσον αφορά τις ανταλλαγές.

Οσον αφορά τις ευθύνες της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), ο μοναχός Αρσένιος είπε ότι πρόκειται για έμπειρους κρατικούς λειτουργούς που δεν θα μπορούσαν να παραπλανηθούν από μοναχούς.

Για το ότι η Μονή είχε βάλει δικό της τοπογράφο, η εξήγηση που έδωσε είναι ότι υπήρχαν καταπατητές και προέκυψε η ανάγκη να προσδιοριστούν τα όρια.

Να σημειωθεί πάντως ότι κύκλοι του Εφετείου, αλλά και μερίδα νομικών εκφράζουν την άποψη ότι η υπόθεση θα πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ο δικηγόρος του Αρσένιου κ. Ηλίας Αναγνωστόπουλος σε δήλωσή του τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο μοναχός Αρσένιος έδωσε πλήρεις και πειστικές απαντήσεις.

Η ιδέα της ανταλλαγής είχε γίνει αποδεκτή σε υπουργικό επίπεδο από τους αρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας. Ηταν πρωτοβουλία του κράτους για να τερματιστούν οι προστριβές μεταξύ τοπικών παραγόντων Ξάνθης και Ροδόπης και της Ιεράς Μονής σε σχέση με τις επίδικες εκτάσεις».



ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ-ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: