Η μουσική και η πολιτιστική δράση του Μίκη σε μεγάλη έκθεση-αφιέρωμα
Παρτιτούρες, χειρόγραφα, εκδόσεις, δίσκους, προγράμματα συναυλιών και παραστάσεων καθώς και ηχητικά και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα που ρίχνουν φως στην προσωπικότητα του συνθέτη, του πολιτικού, αλλά και του στοχαστή Μίκη Θεοδωράκη περιλαμβάνει η έκθεση-αφιέρωμα που διοργανώνει το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων στον εκθεσιακό του χώρο, Μητροπόλεως 1 και Φιλελλήλων.
Το κοινό, το οποίο μπορεί να επισκεφθεί το χώρο από την Παρασκευή 13 Μαρτίου, θα έχει την ευκαιρία να δει ένα πανόραμα της πολυκύμαντης ζωής του συνθέτη, μέσα από τους πολλαπλούς και διαφορετικούς ρόλους που διαδραμάτισε στη ζωή του. Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν αύριο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.
Στην έκθεση παρουσιάζονται το μουσικό έργο, η πολιτική δράση και παρουσία, αλλά και η πλευρά του στοχαστή Θεοδωράκη, μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Ο κατάλογος
Παράλληλα κυκλοφορεί συνοδευτικός κατάλογος όπου, εκτός από το υλικό και τα εκθέματα, περιλαμβάνονται και κείμενα που παρουσιάζουν και αναλύουν την πολύπλευρη προσωπικότητα του συνθέτη, με στόχο τη βαθύτερη κατανόηση του ανθρώπου που έδωσε έκφραση σε όλους τους Ελληνες με το λόγο του αλλά και την οικουμενικότητα της μουσικής του.
«Η μουσική του είναι πάνω από όλα ουμανιστική τέχνη με πνευματική και κοινωνική διάσταση. Το έργο του υπηρέτησε και υπηρετεί πιστά, με ιδεολογική συνέπεια και υποδειγματική αφοσίωση, τον άνθρωπο, ώστε δίκαια έχει κατακτήσει περίοπτη θέση στη συνείδηση των Ελλήνων», αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα στο κείμενο που σκιαγραφεί στον κατάλογο το μουσικό Θεοδωράκη.
«Για τον Μίκη Θεοδωράκη πολιτική σημαίνει προσέγγιση του απλού λαού, βελτίωση της καθημερινότητας και του μορφωτικού του επιπέδου, σημαίνει ενότητα, σημαίνει διορατικότητα, σημαίνει υπέρβαση», επισημαίνει το πορτρέτο του πολιτικού Θεοδωράκη, ενώ όσον αφορά το στοχαστή Θεοδωράκη τονίζεται: «Ο στοχασμός του –φιλοσοφικός, ιδεολογικός, αισθητικός, μουσικός, πολιτικός– συνθέτει το λόγο με την πράξη, το έντεχνο με το λαϊκό, την ποίηση με την αφήγηση, την τέχνη με την πολιτική».
■ Το υλικό της έκθεσης προέρχεται από το Μουσείο-Αρχείο ΕΡΤ, την ΕΡΑ, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, το κανάλι της Βουλής, το σύλλογο Οι Φίλοι του Μεγάρου Μουσικής, τα αρχεία της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη», τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το Μουσείο Μπενάκη, το Θεατρικό Μουσείο, το Αρχείο Μεγαλοκονόμου και ιδιωτικές συλλογές.
Στο κανάλι της Βουλής
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης ο τηλεοπτικός σταθμός Βουλή-Τηλεόραση θα προβάλλει συνεντεύξεις, συναυλίες και ντοκιμαντέρ για το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Θα προβληθεί μεταξύ άλλων μια δίωρη συνέντευξη που παραχώρησε ο συνθέτης στο σταθμό της Βουλής (15/3 22.00-24.00 και 20/3 22.45-22.30). Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι έπειτα από πρόταση του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, ο συνθέτης παραχώρησε στο σταθμό τα δικαιώματα αποσπάσματος από το «Αξιον εστί» προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για το σήμα της τηλεόρασης της Βουλής, το οποίο αλλάζει από αύριο, ημέρα των εγκαινίων.
ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Ελεύθερος Τύπος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου