Είτε σκληρή λιτότητα και πρόωρες εκλογές είτε διαχείριση της κρίσης ως την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Η άπελπις προσπάθεια του πρωθυπουργού κ. Κ.Καραμανλή να εξασφαλίσει την πολυπόθητη συναίνεση από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν ευοδώθηκε και το ναυάγιο αναγκάζει την κυβέρνηση να αλλάξει γραμμή πλεύσης. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Πρωθυπουργός δέχεται ισχυρές πιέσεις να αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό του και καλείται να λύσει μια πολύ δύσκολη πολιτική εξίσωση. Σε μια περίοδο που η αγορά, ακόμη και «γαλάζιοι» επιχειρηματίες, εμφανίζονται επιφυλακτικοί πλέον απέναντι στην παρούσα κυβέρνηση και «φλερτάρουν» με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ.Παπανδρέου , ο κ. Καραμανλής βρίσκεται ενώπιον ενός σημαντικού διλήμματος: Ή επιλέγει ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας και προσφεύγει σε πρόωρες εκλογές, που θα αποτελέσουν και ένα είδος δημοψηφίσματος, ή θα εξακολουθήσει να κινείται με γνώμονα την καθημερινή διαχείριση της κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την παράλυση της κρατικής μηχανής, ως τον Φεβρουάριο του 2010, χρονικό σημείο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Κοινή παραδοχή μεταξύ των υπουργών που συνομιλούν με τον Πρωθυπουργό είναι ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να λάβει πρόσθετα μέτρα, όπως πρότεινε χθες στον κ. Καραμανλή ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ.Μητσοτάκης. Η επιλογή των σκληρών μέτρων λιτότητας, όπως π.χ. έκτακτες εισφορές και πάγωμα μισθών στον δημόσιο τομέα, είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση, από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει για ένα νέο σκληρό πακέτο.
Ο κ. Καραμανλής, γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να αναμένει τίποτε το ουσιώδες από την ΕΕ, δεν έχει πολλές επιλογές, γι΄ αυτό και επένδυσε επικοινωνιακά και πολιτικά στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, παρά το γεγονός πως γνώριζε εκ των προτέρων ότι η επίτευξη συμφωνίας ήταν αδύνατη. Το κλίμα άρχισε να διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες με τις συνεχείς παρεμβάσεις του και την απόφασή του να μιλάει για τη ζοφερή εικόνα της ελληνικής οικονομίας.
Τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς ενίσχυσε και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιάς, ο οποίος μιλώντας προ ημερών στην Κυβερνητική Επιτροπή ζήτησε να πει η κυβέρνηση την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Και αυτή η κίνηση εντάσσεται στην κυβερνητική επιχείρηση να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη για τη λήψη των επώδυνων μέτρων, παρά το γεγονός ότι τόσο ο ίδιος ο κ. Καραμανλής όσο και κορυφαίοι υπουργοί αρνούνται κατηγορηματικά πως θα επιβληθούν νέοι φόροι.
Σε αυτό το κλίμα, ενδεικτικό της διαχείρισης την οποία θα επιχειρήσει να κάνει το Μέγαρο Μαξίμου είναι το επιχείρημα που αρχίζουν και χρησιμοποιούν οι συνομιλητές του Πρωθυπουργού, ότι «είναι άλλο τα “αντιδημοφιλή” μέτρα και άλλο τα “αντιλαϊκά”,τα οποία στην πραγματικότητα είναι κατ΄ εξοχήν φιλολαϊκά» . Μάλιστα, κορυφαίοι υπουργοί θεωρούν ότι τα μέτρα αυτά θα αφορούν κατηγορίες πολιτών που δεν αποτελούν έναν κρίσιμο εκλογικό παράγοντα και επιμένουν ότι δεν καθορίζουν τη γενική εκλογική συμπεριφορά.
Το ναυάγιο στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση των κκ. Καραμανλή και Παπανδρέου διαμορφώνει και το πλαίσιο της αντιπαράθεσης που θα ακολουθήσει ο Πρωθυπουργός απέναντι στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Οπως έδειξε και η παρουσία του στην «Ωρα του Πρωθυπουργού» στη Βουλή, ο κ. Καραμανλής επιλέγει την τακτική των προσωπικών επιθέσεων στον κ. Παπανδρέου, οι οποίες θα κλιμακώνονται στον δρόμο για τις εκλογές. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει ότι πλέον επιβάλλεται να ενταθεί η κριτική κατά του προέδρου του ΠαΣοΚ για να αποδυναμωθεί και θεωρούν ότι στη σύγκριση των δύο ηγετών ο κ. Καραμανλής τελικά θα κυριαρχήσει, όπως υποστηρίζει και ο επικοινωνιολόγος και σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Ι.Λούλης. Στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που διενεργούνται για λογαριασμό της ΝΔ, κυρίαρχη θέση έχει η σύγκριση των δύο πολιτικών, αν και πολλοί στη ΝΔ θυμούνταικαι την περίοδο πριν από την ήττα του ΠαΣοΚ το 2004, όπου ο τότε πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης υπερτερούσε στη σύγκριση με τον κ. Καραμανλή.
Η «ήπια ήττα» και οι κάλπες
Ενώπιον των κυβερνητικών αδιεξόδων, εν μέσω του τούνελ που βρίσκεται η ελληνική οικονομία και υπό τη σκιά του προχθεσινού ναυαγίου στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Καραμανλής πιστεύει ότι μπορεί να έχει ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα για να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Και όπως του εισηγούνται, μπορεί πλέον να επικαλεστεί τη συναίνεση που ζήτησε και τις αρνήσεις που έλαβε και να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό για να εγκρίνει το πρόγραμμα λιτότητας θέτοντάς του το δικό του δίλημμα: «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος,είναι μονόδρομος,για να βγει η χώρα από την κρίση».
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο κ. Καραμανλής δέχεται εισηγήσεις για να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, είτε πριν από τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου είτε παράλληλα με αυτές, με το επιχείρημα ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα για την ελληνική οικονομία το φθινόπωρο. Παράλληλα όμως ασκούνται στον Πρωθυπουργό ισχυρές πιέσεις και από κορυφαίους υπουργούς, όπως π.χ. από τους κκ. Πρ. Παυλόπουλο, Αντ. Σαμαρά, Ευ. Μεϊμαράκη κ.ά., καθώς και από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα, να μην υποκύψει και να προχωρήσει, διότι μια εκλογική αναμέτρηση θα ήταν έγκλημα για τη χώρα.
Πιο διαλλακτικός φέρεται να είναι ο κ. Σουφλιάς, που έχει εν μέρει και τις ενστάσεις του και συντάσσεται με την άποψη του κ. Καραμανλή ότι όλα θα εξετασθούν μετά τη συνεδρίαση του Εco/Fin τον Απρίλιο. Υπό προϋποθέσεις δεν είναι αρνητικός σε μια εκλογική αναμέτρηση και ο υπουργός Παιδείας κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος, ενώ επιφυλακτική φέρεται να είναι η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, που προτάσσει το εθνικό συμφέρον. Σύμφωνα με πληροφορίες, προ ημερών ο Πρωθυπουργός άκουσε να του αναλύουν το σενάριο της λεγόμενης «διαχείρισης ήπιας ήττας», όπου κυρίαρχη θέση έχει το επιχείρημα περί «πασοκικής παρένθεσης», το οποίο δεν ενθουσίασε τον κ. Καραμανλή, ο οποίος όμως έχει και τον φόβο να μην «του σκάσει στα χέρια η βόμβα».
ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου