Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Ταμειακό έλλειμμα-μαμούθ

Εκτοξεύτηκε στα 18,25 δισ.- Το υπουργείο Οικονομικών και οι λόγοι της έκρηξης των δαπανών




Η κυβέρνηση παρ΄ ότι ομολόγησε στις Βρυξέλλες ότι τα ελλείμματα ξέφυγαν πάνω από το όριο συναγερμού του 3% του ΑΕΠ το 2007, που ήταν χρονιά εκλογών, και το 2008, οπότε ξέσπασε η κρίση, έκρυψε καλά μέχρι και στην υποβολή του Προγράμματος Σταθερότητας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δραματική δημοσιονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Οπως αποκαλύφθηκε από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση, το ταμειακό έλλειμμα του 2008 εκτοξεύτηκε στα 18,25 δισ. ευρώ- ποσό υψηλότερο ακόμη κι από το έλλειμμα των 16 δισ. ευρώ που καταγράφηκε το 2004, τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε έλλειμμα της τάξεως του 7,5% του ΑΕΠ, γεγονός το οποίο έρχεται σε αναντιστοιχία με τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί στο κλείσιμο του προϋπολογισμού. Και το κυριότερο, η έκρηξη του ταμειακού ελλείμματος οφείλεται όχι μόνο στην υστέρηση των εσόδων, που ανήλθαν στα 52 δισ. ευρώ, αλλά κυρίως στην έκρηξη των δαπανών του Δημοσίου, που εμφανίζονται να ξεπερνούν τα 75 δισ. ευρώ(!).

Μία εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει εξηγήσει πού πήγαν τα λεφτά και πού οφείλεται η έκρηξη των δαπανών, οι οποίες κάθε χρόνο κινούνται στα όρια των 65 ως 68 δισ. ευρώ.

Μια πρώτη εξήγηση είναι ότι οι δαπάνες ξέφυγαν, καθώς η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πληρώσει τόκους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους ακόμη και παρελθόντων ετών, όταν ήταν προσφιλής η τακτική κεφαλαιοποίησης των οφειλών και μετάθεσης της πληρωμής τους για τα επόμενα χρόνια. Η δεύτερη εξήγηση είναι ότι η κυβέρνηση ξόδεψε αλόγιστα ποσά σε «κρυφές παροχές», όπως οι αναδρομικές αυξήσεις στις αμοιβές των δικαστικών και των στρατιωτικών, αλλά και σε αυξήσεις επιδομάτων που δεν ανακοινώθηκαν.

Επειτα από τα παραπάνω, είναι βέβαιο ότι οι Βρυξέλλες θα ζητήσουν επανέλεγχο, καθώς τα ταμειακά στοιχεία (έσοδα και δαπάνες) απέχουν από τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Ισως αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος που ανησυχεί ιδιαίτερα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής, καθώς αν οι αγορές αντιληφθούν - όπως φαίνεται να έχει συμβεί - την πραγματική κατάσταση, τότε η δημοσιονομική κρίση θα επιδεινωθεί.

Για να ακριβολογούμε, η κυβέρνηση είπε τη μισή αλήθεια όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και στους έλληνες φορολογουμένους για την πραγματική οικονομική κατάσταση και τώρα έφτασε η ώρα της αλήθειας.

Οπως φαίνεται από τα στοιχεία, μόνο το 2006 η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε να ελέγξει το έλλειμμα και να το συγκρατήσει στο επίπεδο των 10 δισ. ευρώ, όχι βέβαια ότι το ποσό είναι μικρό.

Αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης αύξησης των ελλειμμάτων ήταν το δημόσιο χρέος να εκτιναχτεί στο τέλος του 2008 στα 262 δισ. ευρώ, ενώ οι εγγυήσεις που δίνει το Δημόσιο για να δανείζονται οι ΔΕΚΟ ξεπέρασαν τα 21 δισ. ευρώ.



Ζ.ΤΣΩΛΗΣ- ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: